Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A legnagyobb nemzeti park

2024. március 11. - FuraTermék

Mai írásunkban újból ellátogatunk Grönlandra, ezúttal azért, hogy megismerkedjünk a Föld legnagyobb kiterjedésű szárazföldi természetvédelmi területével.

ymers_island_js_5.jpg

A Grönland területének közel felét elfoglaló nemzeti park jégmentes, fjordokkal és kisebb szigetekkel csipkézett part menti sávja ad otthont a védett állat- és növényvilág nagy részének. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park!

A szervezett természetvédelem nem tekint vissza túl hosszú történelemre; a világ első nemzeti parkját, az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkot "csak" 1872-ben hozták létre, ezt követően azonban szerte a Földön alakultak a kisebb-nagyobb, többnyire állami irányítás alatt álló védett területek a kiemelt fontosságú állat- és növényvilág, vagy egyéb természeti értékek védelmére.

800px-northeast_greenland_national_park_in_greenland_2018_svg.png

A nemzeti park területe nagyobb, mint Oroszországot nem számítva bármelyik európai államé, állandó civil lakossággal azonban nem rendelkezik. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk főszereplőjét, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Parkot (dánul Grønlands Nationalpark, grönlandi nyelven pedig Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq) 1974-ben alapították meg a Föld legnagyobb szigetének északkeleti részén, Ittoqqortoormiit közösség lakatlan részéből, nagyjából Franciaországéval megegyező területen - az új nemzeti park már ezzel kiérdemelte a Föld legnagyobb, szárazföldön fekvő természetvédelmi területe címet, de 1988-ban hozzácsaptak még közel háromszázezer (!) négyzetkilométert, így azóta 972 ezer négyzetkilométernyi területet foglal el. Így a nemzeti park, ha önálló állam lenne, a harmincadik legnagyobb területtel büszkélkedhetne bolygónkon.

A legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi terület címét egyébként az óceániai Cook-szigetek környéki vizeken létesített Marae Moana nevű tengeri nemzeti park viseli, amely közel kétmillió négyzetkilométernyi vízfelületet foglal magába.

800px-barnacle-goose.jpg

Az apácalúd egy példánya - a faj tagjai nyaranta Grönlandon költenek, a téli időszakot pedig jobbára a Brit-szigeteken vészelik át. (forrás: Wikipedia)

 

pusa_hispida_hispida_noaa_1.jpg

Egy helyi őslakos: grönlandi gyűrűsfóka. (forrás: Wikipedia)

 

A nemzeti park élővilágára a sarkvidéki sokszínűség jellemző; a helyenként több ezer méter vastag jégtakaró által borított belső területek jobbára sivárak, de a part menti sávban találkozhatunk jegesmedvékkel, sarki rókákkal, különböző fóka- és madárfajokkal, hogy a szintén népes tengeri élővilágról már ne is beszéljünk.

greenland-musk-ox_hg.jpg

Keleti pézsmatulkok: a vándorló életmódot folytató állatokat hosszú időn keresztül vadászták, a nemzeti park területén azonban biztonságra lelhetnek csoportjaik. (forrás: Wikipedia)

 

A legfontosabb populációt mégsem ezek, hanem a keleti pézsmatulkok alkotják; becslések szerint 5-15 ezer tagja él a fajnak a nemzeti park területén, amely a teljes vadon élő populáció mintegy 40%-át teszi ki. A grönlandi környezet- és természetvédelmi minisztérium által irányított nemzeti parkban - mely magába foglalja a VIII. Frigyes és X. Keresztély királyról elnevezett földterületeket is - az élővilág mellett fellelhetőek 20. századi német és brit sarkvidéki expedíciók táborainak maradványai is.

franz_josef_fjord_glacier.jpg

A partvidék nagy részét gleccserekkel tarkított fjordok szabdalják. (forrás: Wikipedia)

 

danmark_o_fohn_fjord_renodde_70_n_26_w_76566707.jpg

Leszakadt jéghegy Északkelet-Grönlandon. (forrás: Wikipedia)

 

A nemzeti park területe egyébként nem teljesen lakatlan: itt működik a dán haderő Daneborg nevű támaszpontja, amely a Sirius Patrol (Siriuspatruljen) nevű sarkvidéki hadviselési egység központjaként funkcionál, s közel negyven katonának és 110 kutyának ad otthont (e támaszpont alárendeltségében működik néhány kisebb katonai helyőrség a nemzeti park területén); a katonák kutyás szánok segítségével hajtanak végre járőrözéseket a hatalmas területen. A legnagyobb nem katonai létesítmény (Danmarkshavn) a területen egy civil meteorológiai állomás nyolc fős személyzettel. Az itteni időjárási adatokból remek előrejelzéseket lehet biztosítani Európa nyugati részének időjárására nézve - nem véletlen, hogy a második világháború idején a németek is létesítettek titkos meteorológiai állomásokat Grönlandon.

sl_dehytte_der_benyttes_af_sirius-patruljen_om_vinteren_med_helikopter_danesborg_17_08_2008.jpg

A dán haderő egyetlen állandó grönlandi jelenlétét a Sirius Patrol néhány fős állománya adja; támaszpontjukat, a Daneborgot rendszeresen keresik fel a haditengerészet hajói és a légierő hajók fedélzetéről üzemeltetett helikopterei. (forrás: Wikipedia)

 

danmarkshavn.jpg

Danmarkshavn meteorológiai kutatóállomása, amely fontos adatokat szolgáltat az európai időjárás-előrejelzésekhez. (forrás: Wikipedia)

 

Nyaranta a nemzeti park délkeleti csücskében egy húsz fős tudományos kutatóállomás is működik, amely a helyi flórát és faunát tanulmányozza.

1024px-zackenberg_station_greenland.jpg

Zackenberg kutatóállomása, amely csak nyaranta lakott. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr618349745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.19. 10:36:22

Köszönöm, érdekes volt!
süti beállítások módosítása