Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Mesterséges időkapu - a nemzetközi dátumválasztó

2018. május 10. - FuraTermék

Azt mind tudjuk, hogy a Föld lapos gömb geoid alakú, s miközben halad a Nap körüli pályáján, saját tengelye körül is forog. Emiatt a bolygó más-más (mondjuk egymással átellenes) hosszúsági körén soha nincsen azonos napszak. Ez persze az ember előtti időkben, vagy éppen az ősemberek korában, de még néhány száz évvel ezelőtt sem nagyon zavart senkit - hiszen az utazások több napig, hétig, hónapig tarthattak, s tök mindegy volt, hogy ha Zürichben dél van, éppen mennyi az idő Perzsiában.

1024px-standard_world_time_zones.png

A Föld időzónái. (forrás: Wikipedia)

 

A lassan globalizálódó világban azonban végül szükség lett egységes időzónák kialakítására (amelyek határai aztán nem a földrajzi észszerűséget, hanem inkább a politikai realitásokat követték). De mivel a Föld gömb geoid alakú, egyszer mindennek vége szakad - szükség volt egy dátumválasztó vonal kialakítására. 

Ennek köszönhetően ma van egy vonal a Földön, amelyet ha szombat reggel átlépünk keletről nyugati irányba, egyből vasárnap reggel lesz - és ezen időugráshoz egy csepp alkoholt sem szükséges elfogyasztanunk.

A kezdetek

Szóval szépen-lassan kialakították világszerte az időzónákat, kellett azonban egy dátumválasztó vonal is, hogy a huszonnégy órás ciklusnak vége is legyen valahol. Ez a képzeletbeli vonal végül az UTC+0 (a kezdő greenwichi) időzónához képest a Föld túlsó pontján, a legritkábban lakott csendes-óceáni térségben lett kijelölve.

datumsgrenze_mk1888.png

A 19. században történt azonban néhány változás - pontosabban néhány terület ide-oda "vándorolt" a dátumválasztó keleti és nyugati oldalán attól függően, hogy aktuális gazdasági érdekei mit kívántak; napjainkban így a dátumválasztó nagyjából a földrajzi keleti hosszúság 180. fokát követi. Tényleg csak nagyjából.

Az akkoriban spanyol fennhatóság alatt álló Fülöp-szigetek például a 19. század elején még a dátumválasztó keleti oldalán volt, mivel Mexikóval nagyarányú kereskedelmet bonyolított le - 1844-ben azonban a Kínával felélénkülő kapcsolatok miatt áthelyezte magát a nyugati oldalra, emiatt 1844. december 30-át követően 1845. január 1-je következett.

A rutinos időugró: Szamoa

A Szamoa-szigetek a dátumválasztó vonal nyugati oldalán helyezkedtek el - egészen 1892-ig, amikor amerikai kereskedők meggyőzték az éppen regnáló szamoai uralkodót, hogy váltson: így a kicsiny szigetország (amelynek keleti része azóta az Egyesült Államokhoz tartozik, míg a nyugati független állam) 1892. július 4-én "átlépett" a vonal keleti oldalára - így július 4-ét (az amerikaiak nagy nemzeti ünnepét) július 4-e követte abban az évben. Biztos jó nagyot buliztak az ottani amerikaiak...

letoltes_1.jpg

A Szamoa-szigetek nyugati, független része 2011-ben átlépett a dátumválasztón. A fekete egyenes vonal a 2011 előtti, míg a szaggatott a 2011 utáni helyzetét mutatja a nemzetközi dátumválasztó vonalnak. A két Szamoa között így néhány kilométer és egy napnyi távolság van. (forrás: worldtimezones.com)

 

Időközben az amerikai gazdasági kapcsolat elhalványult: Szamoa legfontosabb partnere Ausztrália és Új-Zéland lett, akiket azonban a repülővel (térben) néhány órányi távolság ellenére egy egész nap (időben) választott el egymástól. Szamoa független, nyugati része ezt egy huszáros lépéssel úgy oldotta meg, hogy 2011-ben visszatért a dátumválasztó nyugati oldalára (az új-zélandi Tokelau-szigetekkel együtt, amelynek viszont Szamoa a legfontosabb kereskedelmi partnere): december 29-e után így 31-e következett.

Nem mellékesen pedig az ausztrál és új-zélandi kapcsolat erősítése érdekében a jobboldali helyett áttértek a baloldali közlekedésre - minden bizonnyal a néhány ezer helyi autóhasználó legnagyobb örömére...

Kiribati (egy része) is váltott

A kis lélekszámú Kiribati (az írásmóddal ellentétben nagyjából "kiribasz"-nak kell ejteni az ország nevét) hatalmas vízfelületen helyezkedik el, emiatt területe több időzónát is lefed. A legkeletibb szigetei egészen 1995-ig a dátumválasztó keleti oldalához tartoztak, emiatt az ország egyik fele egy napos lemaradásban volt a többiekhez képest (vagy a másik volt előnyben, ez nézőpont kérdése).

international_date_line.png

A nemzetközi dátumválasztó vonalat sokkal inkább politikai, mint földrajzi szempontok alapján húzták meg. A térkép középső részén jól kivehetően például Kiribati tengeri határai - az ország 1995 előtt a vonal két oldalán helyezkedett el, ezt követően azonban a keleti területek nyugatra "ugrottak", külön UTC+14-es időzónát létrehozva számukra. (forrás: WIkipedia)

 

1995. január 1-jén végül a keleti szigetek "átugrottak" a dátumválasztó nyugati oldalára: cserébe létrehoztak nekik egy vadonatúj, UTC+14 jelölésű időzónát; azóta ezek a szigetek az elsők a világon, ahol beköszönt az újév - ezt idegenforgalmi szempontból igyekeznek is minél jobban kihasználni a helyiek.

800px-crossing_the_line_ceremony_uss_blue_ridge_lcc_19_on_16_may_2008.JPG

A dátumválasztó átlépését általában meg szokták ünnepelni a tengerészek - a felvétel az USS Blue Ridge amerikai hadihajó fedélzetén készült eme jeles alkalomkor. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3913894922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása