Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Muskétások akcióban

A szuezi válság

2018. október 15. - FuraTermék

1956 októberében és novemberében, azokban a napokban, amikor Budapesten és Magyarország egyéb részein még javában dörögtek a fegyverek, Afrika és Ázsia határán három szövetséges hatalom éppen azon fáradozott, hogy megleckéztessék a túlságosan is önálló politikát folytató Egyiptomot és annak ambiciózus vezetőjét, Gamal Abden-Nasszert, valamint - mintegy mellékesen, de tényleg - visszaszerezzék az ellenőrzést a Szuezi-csatorna felett.


suezcanal-eo.JPG

A britek (és részben franciák) által a 19. század második felében épített Szuezi-csatorna jelentősen lerövidítette a Távol-Kelet és Európa közötti hajóutat. (forrás: Wikipedia)
Kiegészítés: mint ahogyan arra egyik olvasónk felhívta a figyelmünket, a csatornát a franciák építették (Ferdinand de Lesseps vezetésével), a britek pedig később váltak többségi tulajdonossá és üzemeltetővé. 

 

A konfliktusban - amely elterelte a nemzetközi közvélemény figyelmét a szovjetek által vérbe fojtott magyar szabadságharcról - igazán nem a három muskétáson múlt, hogy végül visszavonulót kellett fújniuk. A "Tovább" gomb után nézzük meg, hogyan (és miért zajlott) a szuezi válság!

Fordulat Egyiptomban

Egyiptom királysága egészen 1952-ig a britek stabil szövetségesének számított - London ennek köszönhetően ellenőrizni tudta a részben általa finanszírozott és épített, stratégiai fontosságú tengeri kereskedelmi átjárót, a Szuezi-csatornát.

stevan_kragujevic_gamal_abdel_naser_u_beogradu_1962.jpg

Gamal Abden-Nasszer ezredes, Egyiptom teljhatalmú ura az 1950-es évek második felétől. (forrás: Wikipedia)

 

A Szuezi-csatornában - amely többségi brit tulajdonban állt - kisebbségi részvényesek voltak a franciák is.

1952-ben azonban katonatisztek egy csoportja (Nasszer ezredes vezetésével) megpuccsolták az utolsó egyiptomi királyt (az egyébként otthon közutálatnak örvendő I. Farukot), kikiáltották a köztársaságot, s hozzáláttak az egyiptomi közélet átszervezéséhez.

anthony_eden.jpg

Anthony Eden, az Egyesült Királyság miniszterelnöke 1956-ban. (forrás: Wikipedia)

 

A briteket (és úgy általában a pragmatikus nagyhatalmakat) nem úgy ismerjük, mint akiket olyan apróságok, mint a velük szövetséges uralkodó megbuktatása, nagyon zavarna: Nasszer rezsimjével is együttműködtek abban a reményben, hogy továbbra is uralni tudják a csatornát és környékét. 

Gyűlnek a viharfelhők

1956-ban Egyiptom egy gát és a hozzá tartozó vízerőmű építésébe kezdett a Níluson, amelyet eleinte a britek, franciák és jenkik is támogattak. Nasszer különutas politikája (többek között üzleteltek a vörös csehszlovákokkal, valamint elismerték a kommunista Kínát, amikor ezt a szocialista országokon kívül kevés állam tette meg) miatt azonban a nyugati hatalmak megvonták a gát építésének támogatását. 

meteor_iaf_1954.jpg

A hadműveletek folyamán komoly szerepet szántak a légierőnek - a képen az izraeli légierő egyik Meteor harci repülőgépe. (forrás: Wikipedia)

 

Ez azonban Nasszert nem zavarta: "Egyiptom képes maga is előteremteni a gát költségeit!" - mondta a derék ezredes, majd azzal a lendülettel államosította a Szuezi-csatornát, hogy annak bevételeiből folytathassák a gigantikus projektet.

Ez érthetően kiverte a biztosítékot Londonban és Párizsban egyaránt - rövidesen meg is kezdték egy Egyiptom elleni közös hadművelet tervezését (amely terv később a "Muskétás" fedőnevet kapta). Valószínűleg a britek és a franciák is ismerték azt a híres-neves közmondást, amely szerint "Három a magyar igazság!", így bevonták a közös buliba Egyiptom szomszédos ősellenségét, Izraelt is.

israeli_troops_in_sinai_war.jpg

Izraeli katonák valahol a harcmezőn... (forrás: Wikipedia)

 

A terv szerint előbb Izrael megtámadja Egyiptomot, elfoglalja a Sínai-félszigetet, majd a britek és franciák (a jófiúk szerepében tetszelegve a megvezetett nemzetközi közvélemény előtt) a Szuezi-csatorna hajóforgalma zavartalanságának biztosítása álcájában szépen bevonulnak Egyiptomba és elfoglalják a csatorna környékét. Mint írtuk volt: a terv szerint.

Kezdődik a háború!

british_tanks_in_port_said.jpg

Brit katonák és páncélosok a fontos egyiptomi kikötőváros, Port-Szaíd utcáin. (forrás: Wikipedia)

 

A titkos brit-francia-izraeli paktum értelmében tehát 1956. október 29-én (a magyarországi események kellős közepén) a zsidó állam nagyszabású offenzívát indított Egyiptom ellen: a légierővel és a különleges ejtőernyős katonákkal megtámogatott izraeli hadművelet elérte célját: néhány napon belül már az zsidó állam csapatai ellenőrizték az egész félszigetet.

1956_suez_war_conquest_of_sinai.jpg

Hadműveletek a Sínai-félszigeten. (forrás: Wikipedia)

 

Miután a harmadik muskétás ilyen szép eredményt ért el, befutott a brit-francia hadiflotta, majd a szövetség másik két tagjának ejtőernyősei rövid, de véres harc után elfoglalták a Szuezi-csatorna két partját és legfontosabb városát, Port-Szaídot, ahova az egyesült brit-francia haderő mintegy hetvenezer katonája vonult be.

troops_of_3rd_battalion_parachute_regiment_escort_a_captured_egyptian_soldier_on_the_beach_at_port_said.jpg

Brit ejtőernyősök egyiptomi foglyukkal. (forrás: Wikipedia)

 

Közben az egyiptomiak néhány tucat teherhajó elsüllyesztésével hajózhatatlanná tették a csatornát.

Egyiptom néhány nap alatt súlyos katonai vereséget szenvedett: légiereje csak azért nem pusztult el a szövetséges offenzívában, mert nem sokkal előtte a repülőgépeket a baráti Szíriába menekítették. Senki számára nem lehetett kérdés, hogy újra a britek (és a franciák) diktálnak Szuez térségében...

port_said_from_air.jpg

Port-Szaíd olajtartályai lángokban. (forrás: Wikipedia)

 

Közbeszól a hidegháború

...így gondolták legalábbis Londonban, Párizsban és Tel-Avivban. A Szovjetunió azonban világosan a három szövetséges értésére adta, hogyha rövidesen nem vonulnak vissza, annak csúnya vége lesz az egész világ számára. A britek arra számítottak, hogy legfontosabb szövetségesük, az Egyesült Államok majd melléjük áll, de ezúttal tévedtek, nem is kicsit...

1024px-tanks_destroyed_sinai.jpg

A szuezi válság idején nem az egyiptomiak mellett állt a katonaszerencse: magára hagyott egyiptomi harckocsi... (forrás: Wikipedia)

220px-ibrahim_al-awwal1956.jpg

...és egy izraeliek által Haifa kikötőváros mellett elfoglalt brit gyártmányú egyiptomi romboló, amelyet már nem is adtak vissza, hanem néhány évvel később célhajóként elsüllyesztettek. (forrás: Wikipedia)

 

Eisenhower elnök a szovjetek mellé állt (nem állt érdekében a harmadik világháború, márpedig a vörösök ezúttal hajthatatlannak mutatkoztak): Washington közvetlenül (olajszállítások megtagadásával - a britek és franciák ellen az arabok olajembargót hirdettek, így csak a jenki naftára számíthattak volna - és valutapiaci manipulációval) nyomást gyakorolt az Egyesült Királyságra és Franciaországra, így 1956. november 7-én a britek és a franciák megkezdték kivonulásukat a Szuezi-csatorna térségéből, és Izrael is a Sínai-félszigetről.

suez_sea_venom.jpg

A britek hordozókat is bevetettek a Szuezi-csatorna ellen. A visszatérő repülőgépek (mint a fenti képen is) nem egyszer súlyos sérülésekkel is visszatértek hajójukra. (forrás: Wikipedia)

 

A távozó csapatok helyét egy sebtében felállított nemzetközi ENSZ-békefenntartó erő vette át, amely végül az 1967-es hatnapos háborúig maradt is a térségben.

swedish_peacekeepers_evacuating_their_position_during_the_six_day_war.jpg

A három muskétás katonáit kéksisakos békefenntartók váltották fel. A fenti képen svéd ENSZ-katonák láthatóak. (forrás: Wikipedia)

 

Konklúzió

A néhány napig tartó harcokban a három szövetséges kevesebb mint kétszáz katonája esett el - az egyiptomiak nagyjából 1600-3000 halottat vesztettek, s szárazföldi erejük egy jelentős része is megsemmisült, ugyanakkor a politikai győzelem és dicsőség egyértelműen Nasszeré volt, aki a hazáját megmentő hősként tetszeleghetett a közvélemény előtt (miközben a brit kormányfő, Anthony Eden nem sokkal később megbukott).

suez_101956_2erpc_portsaid.png

Francia ejtőernyősök bevetésen. (forrás: Wikipedia)

 

A szuezi válság vége megmutatta, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország végérvényesen másodrendű hatalommá degradálódott a két szuperhatalom mögött - megmaradt a saját kis homokozójuk a világ szegleteiben, de az igazán fontos ügyekben már Washingtonban és Moszkvában hozták meg a döntést. 

nasser_and_eisenhower_1960.jpg

A "Ki nevet a végén?" játékot egyértelműen az egyiptomi vezető nyerte meg. Nasszer 1960-ban Eisenhower amerikai elnökkel. (forrás: Wikipedia)

 

A másik nyertes Izrael volt, amely a gyászos visszavonulás ellenére elérte, hogy a hosszú évekig tartó blokád után újra hajózhatóvá vált a korábban Egyiptom által lezárva tartott Tiráni-tengerszoros, ezáltal Dél-Izrael is bekapcsolódhatott a nemzetközi tengeri kereskedelembe. 

800px-tiran_guns_img_0937.JPG

Az izraeliek sem bánkódhattak, hiszen a hosszú ideje blokád alatt tartott (és a többek között a fent látható egyiptomi partvédelmi löveggel sakkban tartott) Tiráni-tengerszoroson újra megindulhatott az izraeli hajóforgalom. (forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514249851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

showtimes 2018.10.15. 23:46:41

Nagyon gyenge, kár volt elpazarolni rá 3 percet.

nookedli 2018.10.16. 09:41:55

Ez az egész "háború" nagyon fontos volt. Kinek is? Izrühellnek! Még hány millió vagy milliárd ember fog meghalni a zsidók agybetegsége miatt. Eisenhower is amit a 2. világháború után művelt, az kimerítette a háborús bűnösség fogalmát. De ugye ki kellett irtani a németek azon részét, akik bizonyítani tudták, hogy hazugság, amit róluk állítanak. Jobban nem megyek bele, mert kicenzúráznak az igazság kimondása miatt.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.10.16. 15:55:59

@showtimes: Elnézést kérünk a feleslegesen elpazarolt három percért.

ősbölény 2018.10.16. 17:25:07

Izrael azért indította meg a hadműveleteket, mert Nasszer az államosítással egybekötve kitiltotta az izraeli kereskedelmi hajókat a csatornáról. Eisenhower pedig bután lépett (nyilván belpolitikai okokból), mert erős kezdőlökést adott a pánarab nacionalizmusnak, amely aztán negyven év múlva iszlamizálódott (tehát pánarab ideológia helyét az iszlám ideológia vette át), továbbá erősen megnövelte a SZU befolyását.. Kennedy sokkal okosabban döntött nála a kubai rakétaválság idején, ő nem rosált be a SZU atomháborús blöffjétől.

ősbölény 2018.10.16. 17:39:46

@nookedli:
Kedves barátom! Mit nevezel Te hazugságnak? A náci terrort, amit már hatalomra kerülésük előtt több mint 10 évvel elkezdtek a saját országuk lakosságának azon részével szemben, akik vagy más nézeteket vallottak, vagy akiket önkényesen ellenségnek jelöltek ki. És ezt a terrort a végletekig fokozták a háború folyamán, szintén határtalan körben. Nemcsak zsidókat irtottak, hanem lengyeleket, ukránokat, oroszokat, belgákat, hollandokat, franciákat is, és honfitársaik közül is szisztematilkusan a gondozásra szorulókat (mentális és testi betegeket). Mindezek folyamatosan iratokkal, egykorú sajtóközleményekkel, fotókkal, filmekkel, és természetesen memoárokkal és vallomásokkal is alaposan dokumentálva vannak. Hogy lehet ezekben kételkedni? Akkor talán a tatárdúlásban is kételkedsz amiről nincsenek fotók és filmek, csupán Rpgerius mester Carmen miserabili-je tanúskodik róla.

kolomparlole1114 2018.10.16. 19:38:11

@nookedli: Te helyből vagy ennyire hülye vagy nekifutásból? Biztos fideszes vagy...

Hari Seldon 2 2018.10.16. 19:44:21

A Szuezi csatornát a franciák építették.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.10.18. 10:05:03

Tudom, hogy a címlap velejárója a poszt tartalmával egyáltalán nem passzoló hozzászólás-folyamok megjelenése, de kérek mindenkit, hogy tartózkodjon az aktuálpolitikától, egymás sértegetésétől, valamint a jogszabályokba ütköző tartalmak megjelenítésétől, mert nem szeretem használni a moderálós funkciót.

Köszönöm.
süti beállítások módosítása