Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Svédasztal Japánban

2019. március 25. - FuraTermék

Japán bővelkedik turistacsalogató látványosságokban - minden évben külföldiek százezrei jönnek a felkelő nap országába, hogy megtapasztalják, milyen egy kapszulahotelben aludni, vagy a Sinkanszenen utazni, esetleg megmászni a Fudzsi havas csúcsát (hogy a hanamiról már ne is beszéljünk).

800px-tobetsuchoyakuba2005-3b.jpg

Tobecu városközpontja. (forrás: Wikipedia)

 

És ott vannak a svéd turisták, akik előszeretettel keresnek fel egy kis falut Japán legészakibb nagy szigetén, Hokkaidón - a "Tovább" gomb megtudhatjuk, hogy miért is.

Nos nem azért, mert a vikingek ezer évvel ezelőtt áthajózva a fél világot leigázták a környéket, hanem mert a Szapporó közelében fekvő, 1947-ben várossá vált Tobecuhoz tartozó スウェーデンヒルズ (azaz "sueden hiruzu", vagy angol hivatalos nevén Sweden Hills - "Svéd-hegyek") úgy néz ki, mint egy vidéki, ízig-vérig svéd falu. 

img_l_01.jpg

A kép nem Svédországban, hanem Észak-Japánban készült. (forrás: swedenhills.jp)

 

Jelen esetben azonban nem egy vidámparkról van szó, hanem egy igazi település(rész)ről, ahol leginkább az idősebb generációhoz tartozó japánok töltik nyugdíjas éveiket, miközben (mintegy szórakozásként) elmélyednek a svéd kultúra ápolásában.

img_l_10.jpg

A falucska (városrész) lakói minden évben díszsvédbe öltöznek, hogy megünnepeljék Svédország legnagyobb ünnepeit. (forrás: swedenhills.jp)

 

img_l_09.jpg

Az ilyen ünnepek fontos turistacsalogató látványosságok is. (forrás: swedenhills.jp)

 

A svéd falucska eredete a '80-as évekig nyúlik vissza, amikor japán ingatlanfejlesztők svéd típusú faházakat kezdtek ajánlani az ügyfeleiknek - az ötlet annyira bejött, hogy végül a környéken mindenki ilyen házat rendelt magának, kialakítva a svéd életérzést.

A helyieknek végül nem csak a svédek házai (amelyekből már több, mint négyszáz van), hanem egyes szokásai is megtetszettek. Ennek köszönhetően a fontosabb svéd ünnepeket Sweden Hills-ben is megtartják - közülük is kiemelkedik a nyári napforduló, a midsommar ünnepe, amikor fesztiváloznak egy nagyot a svéd-japánok (vagy japán-svédek).

Az észak-japán svéd falucska a szűkebb pénztárcával (vagy kevesebb szabadidővel) rendelkező japánoknak is kiváló lehetőséget nyújt, hogy egy rövid időre megtapasztalhassák az európai (svéd) életérzést anélkül, hogy ezért az öreg kontinensre kelljen látogatniuk.

img_l_25.jpg

Svéd utcakép Japánból. (forrás: swedenhills.jp)

 

Tobecu ezen negyedében egyébként működik egy svéd kulturális központ is, ahol svéd képzőművészeti tárgyakat lehet vásárolni (azt nem tudjuk, hogy surströmming kapható-e).

Az ide látogató svédek számára hatalmas trollkodási lehetőség (poénforrás), hogy az otthon maradtakat Japánban tett látogatásuk alkalmával egy ottani svéd faluban vásárolt svéd kézműves termékkel lepjék meg. Mi ki nem hagynánk.

img_l_28.jpg

Madártávlatból. (forrás: swedenhills.jp)

És hogy ne maradjunk adósak egy igazi svéd faluval sem, zárásként alul itt látható egy svéd halászfalu részlete:

swedish-fishing-village-intensivelight.jpg

(forrás: pixels.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214701754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.03.26. 12:39:02

Besz@rássss, nagyon ott van.
:D
Gondolom, dalarnai falovacskát (dalahäst) biztos lehet kapni, kicsi, könnyű szállítani, raktározni.
:-)

2019.03.26. 13:34:56

Remélem gumicukor is van!

darlacko 2019.04.23. 02:09:35

Kínában is lekoppintanak komplett osztrák falvakat, olasz kisvárosokat, patinás brit egyetemi épületeket az újgazdagok kedvéért. Az ázsiaiak a másolás mesterei. A japánok meg még jól is csinálják a dolgot, Ázsiában szinte csak Japánban lehet valódihoz megszólalásig hasonlító olasz, francia stb. konyhát vivő éttermet találni találni.

NipponDream 2019.07.23. 15:17:38

Ha legközelebb megfordulok Hokkaindón, akkor megnézem. Érdekesnek tűnik! :)
süti beállítások módosítása