Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Extrém húsvét filippínó módra

2019. április 22. - FuraTermék

Míg Magyarországon a húsvéti időszakot a legtöbben a locsolkodással és a hímes tojásokkal társítják (esetleg vesznek világító nyuszit az ablakba), addig a világ más részein az ünnep vallási elemeire helyeznek komoly hangsúlyt.

1024px-palm33jf.JPG

A Fülöp-szigeteken emberek tízmilliói ünneplik a húsvétot, a legtöbben a hagyományos módon... (forrás: Wikipedia)

 

Mai, ünnepi barangolós posztunkban megnézzük, hogy a Fülöp-szigeteken hogyan tartják egyesek a húsvétot.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Azt valószínűleg sokan tudják, hogy a Fülöp-szigetek Ázsia egyetlen római katolikus többségű állama, amely cím a több, mint háromszáz éves spanyol fennhatóságnak köszönhető. Természetesen emiatt a húsvét (mint a kereszténység legfontosabb ünnepe, a hitük szerint a vallásalapító Jézus Krisztus feltámadásának emléknapja) kiemelt ünnep az országban, amelyet a vallásos emberek a templomok látogatásával, locsolkodással passió-játékokkal és sokszor a csendes emlékezéssel töltenek.

150406104839-philippines-penitents-6-super-169.jpg

A világ más részein is hagyomány, hogy az emberek - gyakran korhű jelmezekben - végigjárják a stációkat. (forrás: cnn.com)

 

De nem mindenki!

Az ország fővárosától, Manilától északra elhelyezkedő San Fernando körül fekvő néhány faluban ugyanakkor egészen extrém módját választják az ünneplésnek az emberek: Jézus szenvedéseire emlékeztetvén önmagukat és a nagyvilágot fogják, és nagypénteken megfeszíttetik magukat lelkes segítőik támogatásával.

Közben rájöttünk, hogy a Fülöp-szigetek más részein is népszerű tevékenység a keresztre feszítés, elnézést a nem San Fernando környékén élő olvasóinktól, hogy őket nem emeltük ki külön.

trio_on_crosses.jpg

Az előadásnak (vagy ha úgy tetszik: Jézus szenvedései újraélésének) fontos része a keresztre feszítés; ilyenkor vagy kötéllel, vagy szögekkel rögzítik az önkénteseket... (forrás: Wikipedia)

 

Van, akit csak hozzákötöznek a kereszthez, majd úgy állítják a magasba, de van, akit oda is szögeznek biztos, ami biztos alapon. A helyi egészségügyi minisztérium mindenesetre javasolja mindenkinek a tetanusz-oltást, hogy a résztvevőknek ne legyenek idő előtti túlvilági élményeik. Otthon ne próbálják utánozni őket!

Sokaknak a megfeszítés előtt még egy kis önkorbácsolás is belefér (és nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem komolyan, egészen véresre korbácsolva a hátukat és rosszabb esetben más testrészeiket), hogy ezáltal is közelebb érezzék magukhoz a megváltó szenvedését.

061aa2a0c2d04ffd799e1152d7c69065747e8929.jpg

Ha nem lennének az ázsiai arcvonások, lehetnénk akár a Szentföldön is, kétezer évvel ezelőtt... (forrás: france24.com)

 

Mint írtuk volt, a kereszténység több évszázados múltra tekint vissza a Fülöp-szigeteken, a húsvét ilyen ünneplése azonban csak néhány évtizedes "hagyomány" - ennek ellenére van, aki már majdnem harminc éve minden esztendőben megfeszítteti magát (a rekordot egy Ruben Enaje nevű ács tartja, aki 1985 óta összesen harminchárom alkalommal feszült meg).

150406104649-philippines-penitents-2-super-169.jpg

Véresre korbácsolt hátak. (forrás: cnn.com)

 

Jézus követői azért nem töltenek órákat vagy napokat a kereszten, a legtöbb esetben tíz-húsz perc után leveszik őket (ha jobban belegondolunk, lehet, hogy mi öt percet sem bírnánk ki), hogy aztán gyorsan elsősegélyben részesüljenek, s megkezdhessék a felkészülést a jövő évi show-ra.

Igen, show-t írtunk. Habár a római katolikus egyház nem támogatja (sőt kifejezetten ellenzi) az ilyen irányú húsvéti ünneplést, az esemény évről évre emberek tízezreit vonzza a környékre, jelentős bevételt generálva a helyi vállalkozók és lakók számára.

000_13f03l.jpg

Az ilyen és ehhez hasonló performanszokat évente több tízezer ember tekinti meg a helyszínen. (forrás: thedailystar.net)

 

A faiparról és az ácsokról, valamint a korhű jelmezeket készítő szabókról (már ha nem Kínából importálnak mindent) már nem is beszélve.

Zárásként itt egy videóriport a szép ünnepi hagyományról (csak erős idegzetűeknek):

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3514777952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2019.04.22. 21:59:51

A barbár népeket a véres részletek ragadják meg...

darlacko 2019.04.23. 02:05:10

@Alick: Ateistaként is látom, hogy ez nem egy részlet, ugyanis ez az egész kereszténység lényege. Jézus szenvedésének, halálánam és feltámadásának története nélkül a kereszténység nem létezne, csak zsidó szekta lenne.
Amúgy meg senkit se kényszerítenek arra, hogy ebben részt vegyen.
A mohamedánok viszont felrobbantanak mindenkit, aki nem azt vallja, amit ők.

2019.04.23. 06:24:05

Én hosszú ideig éltem ott, a feleségem odavalósi és kb. évente megyünk ki egy hónapra... tényleg így van, a kereszténység erőszakos oldalára mennek rá, nem annyira evangéliumi a hitük. Ez jól látszik abból is, hogy a legtöbb ember azt mondja magáról, hogy istenfélő, és nem azt, hogy istenhívő... mindemellett nem igaz, hogy az egész ország katolikus, a délnyugati szigeteken muzulmán többség van sajnos, folyton el is akarnak szakadni. A bolond Duterte elnökünk a unokáinak a felét szintén muzulmánnak neveli.

darlacko 2019.04.23. 06:58:56

@Torokhang: Ismerek sok filippínót és tényleg igaz, hogy ők God fearing-nek mondják magukat, tehát istenfélők.
A katolikusok mellett rengeteg keresztény irányzat is van ott, amiknek egy része csak a Fülöp-szigeteken létezik.
Az ázsiaiak hite mindenképp babonás, akár filippínók, akár kínaiak, japánok, indonézek, koreaiak lesznek keresztények vagy mohamedánok vagy buddhisták, náluk egy amolyan gyermeki, babonás hit van jelen. Tehát ők valamiért imádkoznak, valamit ki akarnak csikarni az istenüktől, Buddhától, a túlvilági szellemektől, Allahtól.
Egy európai fehér ember azért imádkozik, hogy Isten akarata teljesedjen be, nem alkudozik vele. A harmadik világbeliek és az újonnan kereszténnyé lett közösségek meg hozzák ezt a totemisztikus hitet, az ősök vallásos tiszteletét, a háziistentől is pénzt, jó iskolai előmenetelt, sikeres álláskeresést meg fiúgyermeket kértek korábban arrafelé, most ugyanezt teszik, csak a keresztény istennel.
A kelet-ázsiaiak (tehát nem a filippínók) szemében a kereszténység csak egy bölcs tanító, guru, Jézus szektája, egy a sok vallás közül. Az értéke attól függ, hogy a keresztény isten mennyit tud nekik segíteni anyagilag, iskolai előmenetelben, karrierépítésben. Japánban, Koreában, Kínában így viszulnak a kereszténységhez.

Ateistaként is figyelemreméltó, hogy mennyire máshogy gondolkoznak a vallásukról a világ keresztényei, mohamedánjai.

2019.04.23. 08:07:54

@darlacko: kb. mindenben egyetértek, amit leírtál.

Viszont ha filippínókkal beszélsz, jobban szeretik, ha a pinoy / pinay megnevezést használod rájuk. Kb. olyan a különbség, mintha egy magyart hungarusnak vagy magyarnak neveznél. Apró, de kedves gesztus.

Még annyi kiegészítés, hogy ott sem mindenki vallási fanatikus. Én pl indifferensen állok a vallásokhoz, és a feleségem családja is, nemhogy templomba nem jártunk, meg sem vagyunk keresztelve.
süti beállítások módosítása