Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Merre keresselek, Budapest?

2019. május 06. - FuraTermék

Blogunk képzeletbeli hasábjain csak nagyon-nagyon ritkán foglalkozunk magyar témákkal. Mai posztunknak is csak a kiindulópontja lesz lángoktól ölelt kis hazánk (pontosabban fővárosunk), a fő célpont pedig az Egyesült Államok (és bónuszként a Sínai-félsziget). Vágjunk is bele!

dunapartlatkep4.jpg

Az utánozhatatlan panoráma Közép-Európa szívében. (forrás: Wikipedia)

 

Jártál már Budapesten?

Az átlagos magyar a neki szegezett fenti kérdésre egy egyszerű igennel vagy nemmel is tudna válaszolni - a ravaszabbak viszont bátran visszakérdezhetnek: melyik Budapesten?

Szeretett fővárosunk ugyan egyedi és utánozhatatlan, ugyanakkor akad jó pár település (elsősorban az Újvilágban, azon belül is az Egyesült Államokban), amely a Budapest névre hallgat (további jó pár pedig a Budára). Közülük szemezgetünk a továbbiakban (válogatásunk most is szubjektív).

Budapest (Georgia, USA)

A Georgia állam északnyugati részén fekvő Haralson megye Tallapoosa nevű városa közelében fekvő Budapestet 1882-ben alapították, amikor egy helyi ingatlanfejlesztő, bizonyos Ralph L. Spencer kétszáz magyar, bortermeléshez értő családot telepített le itt (ők korábban Pennsylvania bányavidékein dolgoztak - nem, jobbára nem borászként). A Frances Janisek katolikus pap által vezetett közösség az akkoriban már mai nevén ismert magyar főváros tiszteletére vette fel a Budapest nevet. 

tallapoosa_georgia_downtown.JPG

Tallapoosa központja - a város közelében feküdt egykor a georgiai Budapest. (forrás: Wikipedia)

 

A nagyobb közösségből később két kisebb is létrejött a környéken, amelyek a Tokaj és a Nitra névre hallgattak. 

A georgiai Budapest szépen fejlődött (többek között Ohióból is érkeztek ide magyar családok), de a szesztilalomról szóló helyi törvény 1907-es elfogadása eléggé betett a bortermelésnek - az utolsó magyar telepes az 1960-as években halálozott el. Napjainkban már csak a temető fejfái emlékeztetnek az itteni magyar közösségre.

Budapest (Missouri, USA)

ripley_county_mo_courthouse_hdr.jpg

A Ripley megyei bíróság épülete - a 20. század elején valószínűleg számos budapesti megfordult itt ügyet intézni. (forrás: Wikipedia)

 

A középnyugati állam Ripley megyéjének Budapestjét is magyar-amerikaiak (vagy amerikai magyarok) alapították valamikor a 20. század elején. Fénykorát is ekkor élte - 1912 és 1922 között még saját postahivatala is volt. Azóta már valószínűleg csak hírmondó maradt az egyébként napjainkban is alig tizenháromezer ember lakta megye magyar településéből.

Az amerikai megyéket gyakran csak néhány ezer ember lakja, miközben területük egy magyarországi megye területének sokszorosa is lehet.

Buda (Illinois, USA)

Illinois állam Bureau megyéjének Budáját 1854-ben alapították az akkor még különálló magyar település tiszteletére. 1881-ben itt hozták létre a Buda Engine Co. nevű, vasúti alkatrészeket gyártó vállalatot, amely 1953-ig önállóan működött, azután beolvadt egy másik cégbe.

800px-20030428_12_buda_il.jpg

Illinois állam Budája tipikus magyar amerikai kisváros benyomását kelti. (forrás: Wikipedia)

A csúcson is alig ezer embernek otthont adó Budát napjainkban mintegy ötszáznegyven ember lakja, szóval az amerikai kisvárosok között is a kisebbek közé tartozik.

Buda (Nebraska, USA)

A Buffalo megyei Kearney városkához tartozó, önkormányzat nélküli településrészt 1886-ban alapították, amikor éppen hatalmas vasútépítési láz jellemezte a környéket - ezen vasútvonal egyik állomásaként épült fel a szintén a magyar Budáról elnevezett település (inkább kisebb házcsoport)

1024px-buda_nebraska_1.jpg

A nebraskai Buda ma így fest a 30. számú főútról nézve. (forrás: Wikipedia)

 

Buda (Texas, USA)

És az első kakukktojás

A 2016-ban mintegy nyolcezer ember által lakott texasi kisváros (amely Hays megyében fekszik) némileg kakukktojás mai felsorolásunkban, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a magyarországi Budáról kapta a nevét.

buda_texas_historic_downtown.JPG

A helyi szájhagyomány alapján a "Buda" név a spanyol "viuda" kifejezésből származik, amely "özvegy"-et jelent - a helyi hotelban egykoron nagy számban dolgozó özvegyekre emlékezve.

Egy másik elfogadott nézet szerint viszont igenis a magyar Budáról nevezték el a várost.

A város létrejötte szintén a vasúthoz köthető: az első épületek (és az első postahivatal) ennek építése idején, 1881-ben jelentek meg a környéken, míg a városi rangot pár évtizeddel később, 1948-ban nyerte el a később egy cementgyárnak is otthont adó Buda.

Budapest-erőd (Sínai-félsziget)

A második kakukktojás

Az izraeliek által a megszállt Sínai-félszigeten (egészen pontosan a Szuezi-csatorna partja mentén) az 1960-as évek végén felépített Bar Lev-vonal egyik erődjét nevezték el a magyar fővárosról.

A vonal többi állásával ellentétben a Budapest-erőd nem a Szuezi-csatorna partján feküdt, hanem a Földközi-tenger partjához közel, a csatorna északi kijáratánál helyezkedett el.

budapest1970.jpg

A jóm kippúri háború idején, 1973. október 6-án az itteni izraeli egységek a komoly egyiptomi túlerővel szemben is kitartottak, meggátolva ezzel a zsidó állam környékbeli erőinek teljes összeomlását, s megismertetve a magyar főváros nevét az arabokkal.

Az izraeli-egyiptomi békeszerződés megkötését követően, a Sínai-félsziget izraeliek általi kiürítésekor ez az erőd is felszámolásra került.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9914726065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SolymosP 2019.05.07. 10:40:05

Lehet még ötleteket küldeni?
Mert ha igen, akkor itt van ez:
comuna-buda.ro/
(Romániában van, Buzau megyében)

sy2 2019.05.07. 10:52:33

Most már egészen más kontextusban is használható az "elköltözöm Budapestre" kifejezés. Nagyon jó. Vagy a "van egy házam Budán" csajozós duma is felértékelődött.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.05.07. 17:07:34

@SolymosP: Köszönöm a tippet, nincs kizárva, hogy lesz még egy Buda(pest)i poszt :-)

2019.05.07. 21:47:39

Magyar településnevekkel tele a világ, csak még nem érett meg arra, hogy megismerje az okait.

KékFény6 2019.05.08. 00:51:05

"A csúcson is alig ezer embernek otthont adó Budát napjainkban mintegy ötszáznegyven ember lakja, szóval az amerikai kisvárosok között is a kisebbek közé tartozik." - Azért egy 1000 v. 500 fős települést szerintem ne hívjunk kisvárosnak. Jó lesz az falunak is.
süti beállítások módosítása