Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az alkohol egyháza

2019. november 25. - FuraTermék

A Barangolás Blog felületén már számos alkalommal mutattunk be különleges szokásokat, amelyek nem egy alkalommal valamilyen vallási hagyományhoz kapcsolódnak - kifejezetten egyházakkal, azok történetével, kialakulásával azonban eddig nem foglalkoztunk.

sunday_chilled_vibes.jpg

Kertvárosi hangulat (???) az egyház-alapításról ismertté vált dél-afrikai Orange Farm városában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a fent említett hiányosságot pótolva rögtön be is mutatjuk az alkohol egyházát!

Bár nyilván tudjátok, hogy nem áll szándékunkban senkinek a hitét kigúnyolni, őt ebben megbántan, azért erre ráerősítünk: nem szándékunk senkit a hitében kigúnyolni, ezért őt megbántani.

Továbbá nem támogatjuk az alkoholos italok mértéktelen fogyasztását sem.

Köszönjük a figyelmet, lapozunk!

A dél-afrikai Tsietsi Makiti minden bizonnyal még ma is a szürke hétköznapokat élné, hasonlóan több tízmillió honfitársához, ha néhány évvel ezelőtt egy dohányfüsttel borított kocsmai helyiségben nem ötlik eszébe a nagy gondolat: egyházat kellene alapítani, csatlakozva ezzel Mohamedhez vagy éppen Jézus Krisztushoz!

A némileg alkoholgőzös gondolatot nem sokkal később tett követte: Tsietsi barátunk 2017-ben létrehozta az Ital Egyházát, azaz közkeletű nevén a Gabola Church-öt.

A "gabola" kifejezés jelentése a dél-afrikai cvána nyelven nem más, mint "ital", "alkohol".

gabola-church2-750x505.jpg

Az egyház alapítója és vezetője, Tsietsi Makiti püspök-pápa éppen isten (azaz alkohol-) tiszteletet tart az egybegyűlt híveknek. (forrás: joynews.co.za)

 

Az egyház-alapító hamarosan nagy népszerűségre tett szert szűkebb pátriájában, a Johannesburgtól délre fekvő Orange Farm városában, ahol több százan csatlakoztak az ital szépségét és hasznosságát hirdető vallási közösséghez.

Tsietsi Makiti, aki magát hamarosan püspökké, majd pápává nyilvánította, a kereszténységet használta fel alapként - szerte Afrikában nagyon népszerűek a kisebb-nagyobb unortodox keresztény közösségek, de nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk: az alkohol még nem állt egyik tanításainak középpontjában sem (a skála elég széles, ugyanis vannak a motorolajat tisztelő egyházak, de olyanok is, amelyek tagjai telefonon keresztül beszélgetnek istennel).

qnudmh52uxufo2i2359fad8c190657.jpg

A prédikáció az alkohol egyházában is kiemelten fontos tevékenység, hiszen a hívek érdeklődését fenn kell tartani. (forrás: joynews.co.za)

 

Az egyház legfontosabb épülete (hogy azt ne írjuk: katedrálisa) egy helyi kocsma, ahol rendszeresen istentiszteleteken élteti a közösség nagy tiszteletű vezetője istent és a vele majdnem egy szinten álló alkoholt, amely egyébként fontos kelléke is a "miséknek" - s hogy el ne felejtsük: az egyház új tagjait is alkoholos ital felhasználásával "keresztelik" meg. 

A női egyenjogúság hívei ne olvassanak tovább!

unnamed.jpg

Az istentiszteletek rendszeres résztvevője az egyházfő mellett annak kultikus imádati tárgya, az alkohol. Mivel nem csak prédikálnak, de isznak is, rendszeresen szoktak a hívek más tudatállapotba kerülni. (forrás: joynews.co.za)

 

Persze az ifjú dél-afrikai egyháznak még van hová fejlődni, jelenleg ugyanis csak férfiak lehetnek a tagjai (ez természetesen dicsérendő annak fényében, hogy a misék gyakran lerészegedésig tartanak, ahol az egyházfő szerint is felfokozódhat a hangulat, ami nem tenne jót a közerkölcsök védelmének).

gabola-1.jpg

Úgy látszik, az alkoholmentes üdítők itt nem számítanak istenkáromlásnak. (forrás: joynews.co.za)

 

Attól ugyan nem kell tartani, hogy az alkohol egyháza meghódítja a világot, de nem biztos, hogy az egyébként is nehéz körülmények között élő dél-afrikai ifjúság számára előnyös az alkoholfogyasztás népszerűsítése.

Bár ők tudják.

j0s8wx9g9-p4ztia.jpg

Keresztelési szertartás az alkohol egyházában mi más, mint alkohol segítségével. A háttérben az egyház apostoli székesegyházának, azaz  a helyi kocsmának a fala látható. (forrás: twipu.com)

Lehet, hogy az alkohol az ember legnagyobb ellensége, de a Biblia azt mondja, hogy szeresd az ellenségeidet.

- Frank Sinatra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr715321580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása