Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Édesség a fán

A szaloncukor

2019. december 23. - FuraTermék

Idei karácsonyi posztunk egy picit rendhagyó, ugyanis nem a széles nagyvilágból választottunk egy különleges ünnepi szokást, hanem kis hazánkból, Magyarországról - ami az előbb nevezett keresztény ünnepet tartó többi országban számít kuriózumnak (vagy hogy azt ne írjuk: furcsa terméknek).

800px-happy_new_year_06463.jpg

Kis karácsony, nagy karácsony(fa)... (forrás: Wikipedia)

 

Jó, nem szaporítjuk tovább a szót, ismerkedjünk meg a szaloncukorral!

A szaloncukor ősének a fondant-cukor számít, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült puha, kikristályosított massza.

- Wikipedia, Szaloncukor-cikk

Mint írtuk volt, a szaloncukor (ma ismert formájában és felhasználási módja szerint) magyar eredetű édesipari termék, amely a hazai karácsonyok nélkülözhetetlen tartozéka - ha úgy tetszik, magyar karácsony nincsen szaloncukor nélkül. Maga az édesség német (osztrák) közvetítéssel került Magyarországra a 19. században Franciaországból, ahol cukrászmesterek a 14. századtól készítették az ős-édesség ősének tartott fondant-cukrot.

1024px-papillote_lyonnaise.jpg

Franciaországban (egész pontosan Lyonban) a mai napig gyártják a szaloncukor ősének (egyben ikertestvérének) tekinthető Papillote nevű fondant-cukorkát. (forrás: Wikipedia)

 

Persze a derék, angolok elleni háborúskodással meglehetősen elfoglalt 14. századi franciáknak eszükbe sem jutott a karácsonyfákra aggatni - mondjuk nem is voltak akkoriban még karácsonyfák Franciaországban...

Szóval megjelent kis (akkor még nagyobb) hazánkban a 19. század elején, a század végén pedig már a magyar családok karácsonyi ünnepének elengedhetetlen kelléke lett a szaloncukor (a nevet is a németektől loptuk kölcsönöztük, akik a becsomagolt édességet "salonzuckerl" néven emlegették, s ebből rá is jöhetünk, hogy az akkoriban elterjedt szalonok édes kiegészítője volt német földön), amit a szintén ekkoriban elterjedő karácsonyfákra aggattak. 

800px-szaloncukor2.jpg

Ami az ízvilágot, kiszerelést, csomagolást és az árakat illeti: ma már a csillagos ég a határ. (forrás: Wikipedia)

 

Persze sokszor csak a szaloncukor papírja került fel a fára (mondjuk gondos kezek által papírgalacsinokkal kitömve), mert a benne lévő finomságot a ház édesszájúi már azelőtt felfalták, hogy eljött volna a karácsony - és mi tagadás, ez még manapság is súlyos problémát jelent azok számára, akik mindenképpen szaloncukrot akarnak a fán látni.

karacsonyfan-szaloncukor.jpg

Szaloncukor természetes közegében, lógva. (forrás: Wikipedia)

 

A 20. századra külön iparág települt rá a szaloncukor-készítésre, amely folyamat gyakran már augusztusban-szeptemberben elkezdődik, hogy a szezonra kellő mennyiségű szaloncukor álljon a műértő magyar vásárlóközönség rendelkezésére. Kezdetben még csak néhány ízesítéssel lehetett kapni, manapság viszont már a csillagos ég a határ - már ami a fajták számát, illetve az egyes szaloncukrok árát illeti.

800px-szaloncukor.jpg

Angyalkás szaloncukor. Hogy ezek a magyarok mit ki nem találnak... (forrás: Wikipedia)

 

Majdnem elfelejtettük: Magyarország mellett északi szomszédunknál, Szlovákiában is népszerű karácsonyi édesség a szaloncukor helyi változata (ott már nem német, hanem magyar közvetítéssel honosodott meg), amelyet "salónka" vagy "salónky" néven emlegetnek. 

Tehát lehet, hogy a németeknek előbb volt karácsonyfájuk, lehet, hogy az angolszászok már hetekkel karácsony előtt feldíszítik, lehet hogy a franciáknak sokkal csillogóbb az egyik legfontosabb keresztény ünnep alkalmából emelt fa-totemük, de az biztos, hogy a legédesebb karácsonyfája a magyaroknak van. Punktum.

Zárásként itt egy rövid dokumentumfilm a szaloncukor (és karácsonyi dísz) készítésének folyamatáról:

A FuraTermék és Barangolás Blogok közös szerkesztőségének nevében ezúttal kívánunk minden kedves (és ha van ilyen: kedvetlen) olvasónknak, barátunknak, ellenségünknek kellemes karácsonyi ünnepet valamint (mivel ebben az évben már nem jelentkezünk friss poszttal, amiért szíves elnézéseteket kérjük) pozitív eseményekben gazdag boldog új esztendőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2415328808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása