Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Tengerész egerészek

2020. május 18. - FuraTermék

Amióta több ezer évvel ezelőtt az első vadmacskát háziasította az ember (vagy az embert háziasította a macska?), a négylábú kedvencek elkísértek bennünket történelmünk viharain keresztül. Nem volt ez másként akkor sem, amikor elődeink hajóra szálltak, hogy felfedezzenek új világokat és eljussanak oda, ahová még senki nem merészkedett...

800px-domestic_cat_demonstrating_dilated_slit_pupils.jpg

A macska eredendően szárazföldi állat - de ha az ember hajóra száll, akkor követi őt annak ellenére, hogy elvileg utálja a vizet. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden utánanézünk, milyen kalandokon mentek keresztül a cicák a hullámzó óceánokon. Következzenek a hajókon szolgáló macskák!

Macskák a tengeren

Feltételezzük, hogy már az első komolyabb (mondjuk csónaknál nagyobb méretű) hajókon helyet foglaltak maguknak a macskák - ekkoriban (és még több ezer éven keresztül) komoly funkciójuk is volt, ugyanis ők feleltek a rágcsálóirtásért.

trim_the_cat_in_donington_lincs_geograph_org_uk_218735.jpg

Trim macska szobra Matthew Flinders angliai szülővárosában. (forrás: Wikipedia)

 

A különféle kártevő rágcsálók (egerek, patkányok) nagyon komoly fenyegetést jelentettek, és nem csak azért, mert megdézsmálták a hajón szállított élelmiszert, gabonát, hanem azért is, mert kórokozókat terjesztettek; a 14. századi nagy európai pestisjárvány kiindulópontja is valószínűleg egy Genovába keletről érkező kereskedelmi hajóról földre szálló rágcsálón élősködő bolhán tanyázó baktérium-tenyészet volt az 1300-as évek közepén. 

Ezt most megcifráztuk rendesen.

pommern_seaman_enticing_the_ship_s_cat_up_on_of_the_shrouds.jpg

Tengerész macska és gazdája a német Császári Haditengerészet Pommern vitorláshajóján a 20. század elején. (forrás: Wikipedia)

 

Ahogy teltek-múltak az évek, majd az évszázadok, a macskák pusztán egérgyilkoló szerepköre kiegészült: az állatok gyakran a hajók kabalái lettek, egyfajta talizmánok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvják a hajót és legénységét a tengereken rájuk leselkedő ezernyi veszélytől.

captain_a_j_hailey_in_uniform_with_a_cat_on_the_first_c_p_r_m_s_empress_of_canada.jpg

Nem csak hadihajókon szolgáltak macskák: az Empress of Canada nevű brit óceánjáró kapitánya, A. J. Hailey és macskája az 1920-as években. (forrás: Wikipedia)

 

Ennek köszönhető, hogy a cicák lassan a legénység tagjaivá váltak, ami nem csak azzal járt, hogy nevet kaptak, hanem a tengerésztársaik kitüntető figyelmében is részesülhettek. 

A legnagyobb hagyománya a hajókon szolgáló macskáknak az angoloknál alakult ki, akik mind a haditengerészetnél, mind a kereskedelmi flottánál nagy becsben tartották a rágcsálókra is komoly veszélyt jelentő négylábú társaikat.

Az első igazán híressé váló tengerész macska Trim kandúr volt, aki Matthew Flinders angol kapitány társaságában az 1800-as évek elején részt vett partvidékének feltérképezésében, majd az Angliába hazafelé vezető úton, Mauritius szigeténél pusztult el (miután túlélt egy hajótörést is).

mrschippy.jpg

Mrs. Chippy, az Antarktiszt felfedező kandúr és a Shackleton-féle expedíció egyik tagja. (forrás: Wikipedia)

 

A 19-20. század fordulóján számos tengerész macska vett részt az utolsó nagy földrajzi felfedezésekben, többek között így jutott el Mrs. Chippy (aki női neve ellenére szintén kandúr volt) Ernest Shackleton expedíciójával az Antarktiszra, hogy aztán szomorúan konstatálhassa, hogy a legdélebbi kontinensen nem sok egér tanyázik...

A második világháborúban

the_polish_navy_during_the_second_world_war_a2514.jpg

Emigrációba kényszerült lengyel tengerészek macskáik társaságában 1940-ben. (forrás: Wikipedia)

 

Az igazán nagy hírnevet a hajókon élő macskák azonban mégsem az új szigetek felfedezésének vagy az expedíciókon való részvételnek köszönhetik, hanem a második világháborúnak, amikor az angolszász hatalmaknál különösen nagy sajtója lett a rágcsálóvadászoknak.

blackie_and_churchill_cropped.jpg

Bulldog és macska találkozása: Blackie a brit flotta büszkeségének, a Prince of Wales csatahajónak volt a kabalamacskája. (forrás: Wikipedia)

 

Ilyen híresség volt Blackie, a fekete kandúr, aki a brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) büszkeségén, az HMS Prince of Wales csatahajón szolgált annak 1941 decemberi elsüllyesztéséig (amit túlélt, majd a japánok által a britektől elfoglalt Szingapúrban nyoma veszett).

convoy_cat.jpg

Convoy cica pihen egyet, miután elfáradt a legénység egész napos törődésében. (forrás: Wikipedia)

 

Szintén híresség lett Convoy cicából, aki az HMS Hermione brit könnyűcirkáló kabalaállata volt, s ennek megfelelően a tengerészek (akik a sztereotípia ellenére korántsem annyira szőrös szívűek) kedvence volt - még saját függőágyat is készítettek neki. A macska végül a hadihajót elsüllyesztő német torpedótámadásban vesztette életét 87 tengerésztársával egyetemben.

1024px-a_cat_on_hmas_encounter.jpg

Rágcsálók végveszélyben! Kilövésre felkészülni! (forrás: Wikipedia)

 

Különleges történetet tudhat magáénak az Oscar (vagy Oskar), aki náci macskaként a német hadiflotta Bismarck csatahajóján kezdte meg tengeri szolgálatát, majd annak elsüllyesztését követően az HMS Cossack romboló tengerészei mentették ki a hullámok közül - és rögtön be is sorozták Őfelsége flottájába. Eredeti neve nem ismert, a brit tengerészektől kapta az Oscar nevet. Itt véget is érhetne a róla szóló bekezdés, csakhogy néhány hónappal később az új hajóhát is kilőtték a macska alól (pont a németek), aki így végül az HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra került...amit alig egy hónappal később szintén elsüllyesztettek, hogy az ezt is túlélő cica megkapja az Unsinkable Sam, azaz "Elsüllyeszthetetlen Sam" becenevet (a macska végül 1946-ban vonult nyugdíjba a flottától, és 1955-ben pusztult el).

Azt nem tudjuk, hogy megtanult-e angolul nyávogni, vagy megőrizte német macskanyelvét.

pooli_cat.jpg

Pooli cica, aki amerikai szállítóhajókon szolgálta végig a háború utolsó két évét. A fotón 1959. július 4-én, tizenötödik születésnapján látható. (forrás: Wikipedia)

 

Az elmúlt évtizedek

A Royal Navy 1975-ben hozott dekrétumával száműzte a macskákat a brit hadihajók fedélzetéről - higiéniai okok miatt. Ennek ellenére a macskák nem voltak kénytelen nélkülözni a sós tengeri levegőt, sőt, új lehetőségeket is tartogatott számukra a rakétakorszak...

felicette_spacecat.jpg

Félicette cica, aki egy egészen másfajta hajózási élmény részese lett, s bekerült a történelemkönyvekbe, mint az első macska, aki az űrben járt. (forrás: Wikipedia)

 

...az 1960-as évek elején ugyanis az éledező francia űrprogram keretében tizennégy macskát választottak ki űrhajósnak, hogy közülük aztán a Félicette nevűt 1963. október 18-án fellőjék az űrbe. Ezzel a francia cica lett az első macska a világűrben. 

A cicát - aki sikeresen földet ért - két hónappal a történelmi űrrepülés után el kellett altatni.

able_seacat_simon.jpg

Simon macska sírja. A cica az HMS Amethyst brit hadihajón szolgált a Jangce-incidens idején. A kínai polgárháború utolsó szakaszának egyik ütközete során a macska is megsérült. Később megkapta az állatoknak járó Dickin-érmet a legénység moráljának javításáért és nem utolsó sorban a rágcsálók hatékony irtásáért. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban a világ tengerészeteinek többségénél ha fel is bukkan itt-ott macska a fedélközben, már tényleg csak a kabala-szerepkör jut (persze emiatt valószínűleg akkor sem panaszkodnának, ha tudnának beszélni). az Orosz Haditengerészetnél azonban a mai napig szolgálnak macskák a hadihajókon, mégpedig eredeti szerepkörükben: fő feladatuk az elektromos rendszerekre a kábelek elrágása miatt komoly veszélyt jelentő rágcsálók ritkítása.

A hivatalos orosz álláspont szerint elsődlegesen moráljavító szerepük van, s másodállásban foglalkoznak csak egérvadászattal.

Mert ahogy a mondás tartja: mi lehetne környezetkímélőbb és olcsóbb rágcsálóirtó, mint egy tengerész egerész, nem?

1cw2b5eew8n41.jpg

Orosz tengerész macska a Kuznyecov repülőgép-hordozó fedélzetén, Az orosz hadiflottánál napjainkban is alkalmaznak macskákat a rágcsálóirtó feladatok végrehajtására. (forrás: Wikipedia)

 

nevtelen.gif

Ez a cica az Északi Flotta egyik hajóján szolgál - a macskát hivatalosan is bemutatták, mielőtt elindult volna Szíria partjaihoz egeret vadászni. (forrás: telegraph.co.uk)

 

d7vupi-vuayd7fm.jpg

Zárásként itt egy indiai cica, amint hazája haditengerészetének MiG-29-es vadászbombázóit vigyázza a Vikrant repülőgép-hordozón. (forrás: Twitter)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815704848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.05.19. 10:27:27

A mi gyalogszoroseink mar kezdik atvenni a ragcsalok szerepet: mar ok maguk ragjak meg a kabeleket, toltoket...

AngeI 2020.05.19. 15:06:13

A Velencei Köztársaság idején még a címerbe is bekerült. Nemcsak hajóikon szolgált, hanem a fegyverraktárakban is óvta a fegyverek felhúzórendszereit az egértől ,patkánytól.
süti beállítások módosítása