Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Síparadicsom KNDK-módra

A Masinjong-síközpont

2020. szeptember 07. - FuraTermék

A nemzetközi sajtó felületeit 2018 első heteiben főként a dél-koreai Pjongcsangban megrendezett téli olimpiai játékok uralták. A népesebb és gazdagabb Koreai Köztársaság addig (és valljuk be őszintén: azóta) sem síparadicsomként élt a köztudatban; ez a megállapítás fokozottan igazi az északi testvérnemzetre, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra, azaz Észak-Koreára.

800px-masikryong-taehwa-peak-2014.jpg

A felvétel nem valamelyik európai sípályán készült, hanem Kelet-Ázsiában, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság területén. A háttérben az 1360 méteres Tehva-csúcs látható. (forrás: Wikipedia)

 

De mint látni fogjuk, nagyobbat nem is tévedhetnénk. Nézzünk szét a Masinjong-síközpontban!

Amikor apja halála után 2011-ben Észak-Korea élére került, Kim Dzsongun (김정은) személyében egy meglehetősen világlátott uralkodója vezetője lett az országnak - ez nem is olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a legifjabb Kim tanulmányainak egy részét Svájcban folytatta, s valószínűleg itt szeretett bele az alpesi hangulatba, amelynek történetünkben még jelentősége lesz. 

S svájci (berni) tanulmányai alatt jött rá, hogy a síparadicsom nem egy téli zöldség (gyümölcs), hanem egy sokkal izgalmasabb valami.

kim_jong-un_april_2019_cropped.jpg

Kim Dzsongun, Észak-Korea teljhatalmú diktátora vezetője, a fegyveres erők marsallja, a Koreai Munkapárt első titkára, sokad-állásban pedig idegenforgalmi és gazdaságfejlesztési szakember. (forrás: Wikipedia)

 

Kim Dzsongun tehát hatalomra jutott, s azzal a lendülettel munkához is látott (és most nem arra kell gondolni, hogy nagy elánnal látott hozzá ellenlábasai láb alól eltételének): eltökélte, hogy hazája idegenforgalmát ha törik, ha szakad, néhány éven belül magas színvonalúra fejlesztik és külföldi turisták millióival fogják megismertetni a szeretett haza minden csodáját.

S amit a Bölcs Vezető kigondol, az nem kérés, hanem parancs. Jól tudta ezt I Szongcsol, a Párt korábbi vonszani első titkára is, amikor szembenézett a csak az ő tiszteletére verbuvált kivégzőosztag katonáival. Utolsó gondolata az volt, hogy nem kellett volna a Bölcs Vezető idegenforgalmi fejlesztési tervére válaszul azt mondania: - Ebben a kérdésben ellent kell, hogy mondjak Kim elvtársnak. - de hát a baj már megtörtént, a sortűz eldördült, I Szongcsol pedig nem lamentált tovább élete legnagyobb (egyben utolsó) tévedésén.

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11945092343.jpg

Az Észak-Korea egyik legfontosabb kikötővárosa, Vonszan közelében található sícentrum fontosabb létesítményei egy szépen keretezett 3D-s térképen. (forrás: Wikipedia)

 

A tavaszi-nyári-őszi időszakokban már addig is szép számmal érkeztek külföldi turisták Észak-Koreába (elsősorban Kínából, valamint olyan nyugati országok állampolgárai, akik kíváncsiak voltak a remetekirályságként is hivatkozott utolsó sztálinista diktatúrára). Márpedig ahol turista van, ott valuta is van - nem csak jüan, hanem euró és dollár is, frissen-ropogósan; ez pedig a nemzetközi szankciók által sújtott ország gazdasága számára létfontosságú. De mit tegyenek a lagymatag téli hónapokkal, amikor a kutya sem néz feléjük? A válasz egyszerű: építeni kell egy 21. századi igényeknek megfelelő, hipermodern síközpontot! 

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11944156905.jpg

A létesítmény számos sípályáján a kezdők és a profik is igazán otthon érezhetik magukat. (forrás: Wikipedia)

 

A tervek szerint 2016-ra az addigi kétszázezer helyett már évi egymillió turistát fogadott volna az ország - nem szívesen, de lelőjük a poént: ez az elképzelés nem teljesen valósult meg...

Az elgondolást - parancsot - tett követte: Kim Dzsongun utasítására az ország keleti részén (nem messze Vonszan [원산시] kikötővárosától), az egész félsziget keleti partvidéke mentén húzódó hegységben a Koreai Néphadsereg műszaki alakulatai az önkéntes (ha-ha-ha) sorkatonák támogatásával hozzáláttak a később Masinjong Síközpont (Masikryong Ski Resort 마식령 스키장) építéséhez.

Magyarországon - illetve a keleti blokkban - 1990 előtt szintén szokás volt, hogy az egyébként ereje teljében lévő sorállományt nem csak a haza védelmére, hanem építésére is felhasználták (sokszor az állami vezetők hétvégi vityillóinak felhúzása formájában).

1024px-masik_pass_ski_resort_in_spring_14318909173.jpg

A Hotel Masinjong főépülete - a sícentrum szíve és lelke, amelyet néhány hónap alatt húztak fel a Koreai Néphadsereg műszaki alakulatai "önkéntes" katonák segítségével. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11945554234.jpg

Modern recepció dukál a modern szállodához. (forrás: Wikipedia)

 

A 2013-2014-ben, röpke tíz hónap alatt felhúzott síközpont összesen kilenc kisebb-nagyobb sípályát, valamint nem egy (és nem két) kiszolgáló létesítményt foglal magába: egy uszodával és konditeremmel felszerelt luxusszállodát (Hotel Masinjong), jégkorcsolya-pályát, valamint számos éttermet. A síközpont hivatalosan a dolgos hétköznapokban megfáradt észak-koreai munkások téli kikapcsolódásának biztosítása céljából jött létre, de el bírjuk képzelni, hogy egy átlag vonszani munkásember mikor juthat be oda.

Megint lelőjük a poént: kevesebb, mint egy fő...

800px-gates-to-masikryong-2014.jpg

A látogatókat két szánkó (?) fogadja a síközpont kapujában. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11945437453.jpg

Nem csak sípályák és szállodák, hanem korcsolyapálya is található Masinjongban. (forrás: Wikipedia)

 

A gyakorlatban természetesen a jól fizető külföldi (nyugati) turisták és az észak-koreai pártelit pihentetését és sportoltatását szolgálja az 1360 méteres Tehva-csúcs (대황산) közelében (a már említett Vonszantól 20 kilométerre) fekvő síparadicsom, amelynek környékét általában november közepétől április elejéig borítja hó. Az első észak-koreai síközpont egyébként Ausztriában már kiszuperált, harminc éves sífelvonókkal és hóágyúkkal is fel van szerelve. 

1024px-masikryong_north_korea_ski_resort_12300031864.jpg

Pályafutásukat Ausztriában kezdték, majd Észak-Koreában folytatták a síközpont sífelvonói. (forrás: Wikipedia)

 

A sípályák felszereléséhez szükséges eszközöket az Egyesült Államok embargós listára tette, mondván, azok luxuseszközöknek számítanak, s így tiltott a KNDK-ba történő exportjuk. A leleményes észak-koreaiak végül kínai közvetítéssel játszották ki az embargót, s szereztek be mindenféle segédeszközöket elsősorban Ausztriából és Svájcból (habár a vadiúj, hét és félmilliós dolláros svájci liftek helyett végül a már említett használt osztrák példányokkal voltak kénytelenek beérni).

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11944589245.jpg

Hóágyú Észak-Koreában. az országgal szemben érvényben lévő embargó ellenére számos, a létesítmény üzemeltetéséhez szükséges korszerű eszközt sikerült beszerezni Európából. (forrás: Wikipedia)

 

A mesterséges havat előállító és "kilövő" hóágyúknak egyébként a csapadékszegény időszakokban van különösen nagy jelentősége a sípályák használhatóságának fenntartása érdekében.

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11945002555.jpg

Két síedzés között a szálloda uszodájában lehet lazítani a fáradt észak-koreai dolgozóknak... (forrás: Wikipedia)

 

1024px-masik_pass_ski_resort_in_north_korea_11944737963.jpg

...akik feltámadó éhségüket csemegék sokaságával tudják csillapítani. (forrás: Wikipedia)

 

Észak-Korea vezetői (olvasd: Kim Dzsongun) nagy reményeket tápláltak aziránt, hogy a 2018-as dél-koreai olimpia néhány versenyszámát esetleg Masinjongban rendezhetik be, de ez a tervük az éppen akkoriban a két Korea között bekövetkező enyhülés ellenére nem valósult meg (ugyanígy történt az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékok kapcsán is, amikor néhány versenyszámot Phenjanban rendeztek volna. Volna).

1024px-masik_pass_north_korea_ski_resort_12479852483.jpg

A síközpontot megnyitása óta évente több ezer külföldi turista keresi fel (köztük oroszok, európaiak is). (forrás: Wikipedia)

 

Ugyan az év elején kirobbant koronavírus-járvány az észak-koreai turizmusnak is alaposan betett (noha az országban hivatalosan a mai napig nem regisztráltak fertőzöttet), s a klímaváltozás sem ígér sok jót a meglehetősen sok szilárd halmazállapotú csapadékot igénylő téli sportok KNDK-beli szerelmeseinek, azért várható, hogy a jövőben odalátogatók számára még sokáig fogja biztosítani az Ausztria- és Svájc-életérzést Kelet-Ázsiában Észak-Korea jelenleg egyetlen síparadicsoma.

1024px-masikryong_ski_resort_in_summer_14319099114.jpg

Nyáron nem csábít síelésre, de egyéb szolgáltatásai miatt ilyenkor is alkalmas a látogatók fogadására a síközpont. (forrás: Wikipedia)

 

Mert folyamatban van egy másik síközpont kialakítása is a kínai határ közelében, hogy Észak-Koreából a téli sportok igazi nagyhatalma lehessen, s a Nagy Testvér polgárai számára olcsó, de minőségi téli sportolási lehetőséget biztosíthassanak.

Zárásként itt egy nem annyira rövid, de cserébe legalább annyira propagandaillatú kisfilm Észak-Korea legfontosabb téli idegenforgalmi létesítményéből:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116187082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2020.09.08. 10:39:12

Gondolom nem eseménytelen egy ilyen telelés...pl biztos vannak fütési vagy melegvízellátási problémák...meg persze jól is kell viselkedni kndk módra

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2020.09.08. 10:45:13

@gabroca: Feltételezhetően igyekeznek nagy figyelmet fordítani egy ilyen kiemelt létesítmény megfelelő ellátására, s a környék megfigyelésére, illetve nehogy valaki "elcsatangoljon".

szánmonoxid 2020.09.08. 19:15:40

Kicsit (vagy inkább sokkal) kevesebb erőltetett jópofizással meg némi helyesírást is belevíve akár még jó is lehetne ez az iromány.
süti beállítások módosítása