Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Gurkhák Őfelsége szolgálatában

2020. december 07. - FuraTermék

Bő egy évvel ezelőtt bemutattuk az Egyesült Államok haderejében a második világháborúban szolgáló japán katonákat - mai posztunkban pedig egy szintén etnikai alapon szerveződő alakulatról (pontosabban alakulatokról) lesz szó.

nepali_soldiers_le_bon_1885.jpg

Nepáli (gurkha) katonák egy 1885-ös rajzon (forrás: Wikipedia)

 

Következzen tehát Őfelsége, a brit uralkodó gurkha katonáit bemutató poszt!

Harco(so)k Brit Indiában

Amikor a britek a 19. század hajnalán megpróbálták erővel a Birodalom fennhatósága alá vonni a Himalája és a Hindusztáni-alföld határán fekvő Gurkha (Nepáli) Királyságot, majdnem beletörött a bicskájuk: a hadviselésben meglehetősen jártas bennszülöttek ugyanis nem adták olcsón magukat: csak jelentős erősítések (és veszteségek) árán sikerült meghódoltatni a harcias gurkhák népét.

Az 1814 és 1816 közötti háborúban a 11 ezer fős nepáli seregek közel kétszeres túlerővel voltak kénytelenek szembenézni. Ugyan a háborút végül elvesztették, de Nepál megőrizhette függetlenségét - igaz, jelentős brit befolyás alatt.

anglo-nepal_war.jpg

A 74 éves nepáli Bakti Tapa rohamra vezeti csapatait a britek ellen az angol-nepáli háború idején. (forrás: Wikipedia)

 

A britek már akkoriban is (?) pragmatikusak voltak, ezért az addig a kontinensrészt ellenőrző Brit Kelet-indiai Társaság fegyveres erőinek alapjain frissen szerveződő brit indiai gyarmati haderő (British Indian Army) kötelékén belül a következő évtizedekben számos, gurkhákból álló zászlóaljat, majd ezredet hoztak létre, amelyek a helyi brit közigazgatás fontos alappilléreivé váltak.

A britek ellen rendszeresen fellázadó népek, akiknek lázongásait a gurkhák segítségével (is) leverték, persze más véleményen voltak...

800px-the_nusseree_battalion.jpg

Gurkha lövészek egy 1857-es felvételen. (forrás: Wikipedia)

 

A 20. században

800px-5throyalgurkhariflesnorth-westfrontier1923.jpg

Gurkha lövészek India északnyugati határvidékén (valahol a mai Pakisztánban). A rebellis terület lázadozó törzseit még a gurkháknak sem sikerült teljesen megtörniük. (forrás: Wikipedia)

 

A nepáli nyelven inkább gorkhali (गोरखाली) néven emlegetett népcsoport (amely ma is Nepál népességének nagyobb részét adja) férfitagjai a Brit Indiai Császárság 1858-as létrejöttét követően a már említett lázadások leverése mellett a még nem teljesen pacifikált északnyugati határvidékeken teljesítettek szolgálatot, az első világháború kirobbanását követően pedig a gurkha ezredek egy részét behajózták és a nyugat-európai frontra vezényelték, ahol a németek legnagyobb bánatára bizonyították bátorságukat és helytállásukat.

A nagy háborúban összesen kétszázezer gurkha katona került bevetésre, akik közül húszezren a harctéren estek el.

ghurkas_in_action_with_a_6-pdr_anti-tank_gun_in_tunisia_16_march_1943_na1103.jpg

Gurkha tüzérek páncéltörő ágyújuk társaságában 1943-ban a tunéziai fronton. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháborúban összesen 43 gurkha zászlóalj került megszervezésre és bevetésre a brit haderő kötelékében (további nyolc zászlóaljat a független Nepál biztosított a szövetségeseknek, szintén brit alárendeltségben) a világ minden táján - megfordultak Észak-Afrikában (ahol az olasz és német csapatok orra alá törtek sok borsot), de harcosaik felbukkantak Délkelet-Ázsiában is, ahol a japánokkal szemben tanúsítottak sokszor hősies helytállást. 

Az egyik gurkha katona, Lachhiman Gurung például leszakadt karja ellenére is végzett az állására támadó japán katonák többségével, mielőtt az erősítés megérkezett - a rohamozó japánok biztos nem hittek a szemüknek, amikor meglátták, hogy egyetlen ellenfelük van (mondjuk akkor nekik már késő volt a csodálkozásra).

5th_gurkha_rifles_japan_1946.jpg

Japán megszállásában rövid ideig brit erők is részt vettek az amerikai oldalán. A képen gurkha katonák vonulása látható 1946 májusában Kure városában. (forrás: Wikipedia)

 

A háború után a függetlenedő India magának követelte az egyébként is a területén állomásozó gurkha ezredeket - a britek végül az akkoriban létező tíz ezredből négyet megtartottak, a maradék hat pedig az Indiai Hadsereg alárendeltségbe került (akik rögtön át is helyezték az alakulatok állományát, jelentősen csökkentve azok harcértékét).

Pedig a kínaiak ellen biztos jó hasznukat vették volna 1962-ben...

800px-indian_army_gurkha_rifles.jpg

Az Indiai Hadsereg napjainkban is rendelkezik gurkha alakulatokkal, habár a britekkel való 1947-es szakítást követően igyekeztek ezeket felszámolni. A képen indiai gurkha katonák láthatóak gyakorlat közben. (forrás: Wikipedia)

 

Miután Indiát elhagyni kényszerültek, a gurkhák (akikből időközben megszervezték a Gurkha Dandárt) Brit Malájföldön telepedtek le, majd az akkoriban még brit fennhatóság alatt álló Hongkongban alakították ki főhadiszállásukat. A gurkhák ott voltak a 20. század második felének összes olyan konfliktusában, ahol Őfelsége érdekeit kellett védeni (a maláj-indonéz határkonfliktustól a falklandi háborún át az első öbölháborúig).

A gurkha alakulatok megalapítása óta az egységek katonái összesen huszonhat alkalommal érdemelték ki a legmagasabb brit katonai kitüntetést, a Viktória-keresztet, ami nem kis teljesítmény.

Napjainkban

Miután Hongkong 1997-ben visszakerült Kínához, a gurkhák ismét költözni kényszerültek: egy részük az Egyesült Királyságba települt át, míg egy gurkha zászlóalj azóta is a korábbi brit védnökség, Brunei területén állomásozik (itt található a britek legfontosabb dzsungelkiképző-központja). A gurkhák megfordultak Afganisztánban és Irakban is. Korábban a gurkha egységeket kizárólag brit tisztek irányították, manapság már a máig Nepálban toborzott állomány előtt is nyitva áll a tiszti pálya.

1024px-gurkhas_on_patrol_in_helmand_mod_45151723.jpg

A gurkhák a modern kori háborúkból is kiveszik a részüket: ezen a 2010-es felvételen az afganisztáni Helmand tartományban bevetésen lévő katonák láthatóak. (forrás: Wikipedia)

 

Nagyon sokáig (egészen a közelmúltig) a brit haderőben szolgált gurkhák nem telepedhettek le az Egyesült Királyságban, az érdekükben folytatott jogvédői tevékenység eredményeként azonban ma már nem feltétlenül kell visszatérniük szolgálatuk leteltét követően hazájukba.

320px-gurkha_soldier_monument_london_april_2008.jpg

A gurkha katona szobra. A szolgálati idejüket letöltő gurkha katonáknak sokáig nem engedték, hogy abban az országban telepedjenek le, amelyért sok éven át kockáztatták az életüket. (forrás: Wikipedia)

 

khukri-knife.jpg

A kukri (vagy kukuri) hosszú időn keresztül a gurkha katonák rettegett fegyvere volt - és ha a szükség úgy hozza, ma sem csak díszítő eszközük... (forrás: Wikipedia)

 

Manapság a Brit Hadsereg kötelékében nagyjából háromezer gurkha katona teljesít szolgálatot - mint említettük volt, egy részük a Brit-szigeten, a többi pedig a brunei dzsungelben szolgál, folyamatosan készen állva arra, hogy megbízójuk, Őfelsége érdekeit bárhol és bármikor megvédjék. Eddig nem említettük ugyan, de a gurkhák nem csak szívjóságból szolgálják a brit koronát, hanem a nepáli mércével mérve busás fizetésért is - éppen ezért a kiválasztás és felkészítés folyamata is meglehetősen szigorú (2017-ben a 25 ezer jelentkezőből összesen 230 fő kezdhette meg a kiképzést).

A nepáli és brit haderő mellett egyébként napjainkban a szingapúri rendőrség kötelékében működik kizárólag gurkhákból álló alakulat, valamint a brunei szultán testőrségét ellátó egység is veterán gurkha katonákból áll. 

1024px-gurkha_ioc_4.jpg

Nepálon, Indián és az Egyesült Királyságon kívül Szingapúr is rendelkezik gurkha alakulattal, igaz, a városállamban a rendőrség kötelékében szolgálnak. Rajtuk kívül még a brunei szultán testőrségét is leszerelt gurkha katonák alkotják. (forrás: Wikipedia)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615335078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.12.08. 15:43:10

Érdekes.Itt felénk is vannak gurkák, de nem harcolnak, sőt, simán nyugodtan léteznek, mozdulatlanul, némelyek üvegbe zárva...
shop.malardalensfrukt.se/uploads/9731.jpg
süti beállítások módosítása