Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A Salamon-művelet

2021. november 01. - FuraTermék

1991 májusában Izrael nagyszabású evakuációs műveletet hajtott végre titokban mindössze harminchat óra alatt - olyat, amelyhez foghatót legutóbb néhány hónapja láthattunk Afganisztánban. 

ethiopian_jews_rescued_by_american_association_for_ethiopian_jews_aaej_8339300997.jpg

Egy amerikai zsidó civil szervezet által kimenekített etiópiai zsidók csoportja az 1980-as években. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a Salamon-művelet (מבצע שלמה) rövid története!

Zsidók Etiópiában

Etiópiában (korábban Abesszínia) hosszú időn keresztül viszonylag nagy számú zsidó közösség élt (Béta Izrael - יתֶא יִשְׂרָאֵל -, azaz "Izrael közössége"), akik a legendák szerint közel kétezer évvel ezelőtt telepedtek meg, majd alapítottak királyságot az Etióp-magasföldön, a mai Gondar régió területén. A több tízezer főt számláló etiópiai zsidó népesség közel ötszáz településen volt jelen a 20. század második felében, s elsősorban gazdálkodással és kézművességgel foglalkoztak.

800px-wolleka.jpg

Az etiópiai Wolleka (ወለቃ) falu zsinagógája. (forrás: Wikipedia)

 

Miután 1948-ban megalakult Izrael Állam, felmerült ugyan a lehetősége az etiópiai zsidók kivándorlásának, ugyanakkor az akkor még stabil, nyugatbarát császári hatalom miatt nem volt akkora nyomás rajtuk a távozásra - a zsidó állammal hosszú évtizedeken keresztül szoros katonai kapcsolat állt fenn. 1974-ben aztán egy katonai puccs megdöntötte Hailé Szelasszié uralmát, a kialakuló kommunista rezsim dilettáns gazdaságpolitikája miatt pedig hatalmas éhínségek pusztítottak az országban az 1970-es évektől, amelyekben százezrek vesztették életüket.

800px-_falasha_village_synagogue.jpg

Lerombolt zsinagóga egy egykori etiópiai zsidó faluban. Az 1980-as évek végén számos támadás érte a helyi zsidó közösséget, amelynek hatására felgyorsult az elvándorlás és a szó szerinti menekülés az országból. (forrás: Wikipedia)

 

1984-1985-ben Izrael két művelet (Józsué- és Mózes-művelet) keretében közel tízezer etiópiai zsidót szállítottak etiópiai és szudáni menekülttáborokból Izraelbe - az időközben kirobbanó és súlyosbodó polgárháború azonban megakadályozta további személyek szervezett kimenekítését.

Súlyosbodó helyzet

Indul a Salamon-művelet

1991 elejére az etiópiai kommunista (katonai) rezsim a gazdasági problémák, valamint a polgárháború miatt az összeomlás szélére került. Az országot irányító Mengisztu Hailé Mariam ezredes kormánya hatalmas zsarolási potenciált látott a helyi zsidókban, akikért cserébe kezdetben fegyverszállításokat kértek Izraeltől. 

yitzhak_shamir_1992_dan_hadani_archive.jpg

Jichák Sámír, Izrael miniszterelnöke 1988 és 1992 között. Az ő utasítására kezdődött el a Salamon-művelet. (forrás: Wikipedia)

 

Izraeli és amerikai zsidó szervezetek kezdeményezésére - az amerikai kormány közvetítésével és néhány tízmillió dollár etióp kormánynak történő kifizetését követően - Addisz-Abeba végül hozzájárult a helyi zsidók Izraelbe szállításához. 1991 májusában végül az izraeli kormány (élén Jichák Sámír [יצחק שמיר] miniszterelnökkel) végül áldását adta a később Salamon bibliai királyról elnevezett evakuációs műveletre, amelynek keretében az etióp főváros repterén összegyűlt zsidókat szándékoztak légihídon keresztül Izraelbe juttatni.

flickr_government_press_office_gpo_line_of_ethiopian_immigrants_streaming_out_of_the_hercules.jpg

Etiópiai zsidók várnak a felszállásra az Izraeli Légierő C-130-as szállító repülőgépére Addisz-Abeba repülőterén 1991 májusában. (forrás: Wikipedia)

 

Azon etióp zsidók számára is engedélyezték az Izraelbe történő kivándorlást, akiket a 19-20. század folyamán keresztény hitre térítettek, ha visszatértek őseik hitéhez.

A szigorúan titkos művelet 1991. május 24-én vette kezdetét: az Izraeli Légierő és az El-Al légitársaság összesen 35 C-130-as és Boeing 747-es repülőgépe alig harminchat óra alatt közel 14 és fél ezer embert juttatott biztonságba Addisz-Abebából. Az egyik Boeing 747-es fedélzetén több, mint ezer (!) ember utazott, ami azóta is rekordnak számít (és ezt jegyzi a Guiness-rekordok könyve is).

iaf-c130.jpg

Az Izraeli Légierő C-130-as teherszállító repülőgépe... (forrás: Wikipedia)

 

el_al_boeing_747-200_marmet.jpg

...és az El-Al légitársaság Boeing 747-es utasszállító repülőgépe, amelyek segítségével egy 36 órán keresztül működő légihídon összesen 14 325 etiópiai zsidót juttattak biztonságban Izraelbe. (forrás: Wikipedia)

 

E rekord felállításához hozzájárult az is, hogy a kimenekített emberek testsúlya alacsony volt az alultápláltság miatt.

Egyébként több várandós asszony is a gépen adott életet gyermekének.

Nehéz beilleszkedés

1024px-flickr_government_press_office_gpo_pm_yitzhak_shamir_greets_new_immigrants_from_ethiopia.jpg

Jichák Sámír miniszterelnök fogadja az Etiópiából kimenekített zsidók egy csoportját. (forrás: Wikipedia)

 

Az etiópiai zsidók beilleszkedése a modern, nyugatias izraeli társadalomba nem ment zökkenőmentesen: sok zsidó ugyanis nem tekintett honfitársaként rájuk, emellett a nyelvi és kulturális különbségek is hátráltatták a szépnek ígérkező új életet a Közel-Keleten.

israeli_border_guard_police.jpg

Az Izraeli Határőrség egyik etióp származású tagja. Az etióp zsidók hasznos tagjainak bizonyultak az izraeli haderőnek és más fegyveres testületeknek. (forrás: Wikipedia)

 

A problémák egy részét a mai napig nem sikerült megoldani, így a manapság közel kétszázezer fős etióp származású zsidó közösségnek ma is szembe kell néznie a diszkriminációval és a társadalmi-gazdasági leszakadással.

800px-_9.jpg

A beilleszkedés sokszor nem volt feszültségektől mentes - a felvételen etióp zsidók 2019-es rasszizmus és kirekesztés elleni, valamint a jobb életkörülményekért folytatott tüntetése látható. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban Etiópiában mintegy 12 ezer zsidó vallású ember él - ez a több mint százmilliós országban már csak csepp a tengerben.

800px-falasha_gondar_injera_2006.jpg

Etiópiában maradt zsidókról készült 1996-os felvétel. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216733562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása