Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Waltzing Matilda

2021. november 29. - FuraTermék

Két évvel ezelőtt blogunk kulturális rovatában bemutattunk nektek egy Afrika-szerte ismert és énekelt dalt (amely nem egy és nem két állam nemzeti himnusza is egyben), mai írásunkban pedig a legkisebb kontinensre látogatunk el hasonló célból.

1024px-billabong_-fws.jpg

Jellegzetes ausztráliai holtág, azaz billabong az Északi Területen. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a "Waltzing Matilda" rövid története!

Ausztrália, mint ország, nemzet nem tekint vissza hosszú múltra: az őslakos közösségek által már több, mint negyvenezer éve lakott földdarabot a 18. században a britek gyarmatosították fegyenctelepként, a máshol már bevált gyarmati struktúra a legális bevándorlókkal pedig csak a 19. század elejétől alakult ki - mintegy hiánypótlásként az Észak-Amerikában elvesztett területek miatt.

1024px-winton-outback-queensland-australia.jpg

A queenslandi Winton városka főutcája. A település közelében fekvő farmon kapott ihletet Ausztrália egyik nemzeti költője, "Banjo" Paterson 1895-ben. (forrás: Wikipedia)

 

A kontinensen hat gyarmat jött létre (Victoria, Új-Dél-Wales, Queensland, Dél-Ausztrália, Nyugat-Ausztrália és Tasmania), amelyek hosszú évtizedeken keresztül de facto külön államokként léteztek. A 19. század végére felerősödött a kontinens gyarmatainak egyesítését szándékozók hangja - erre az időszakra tehető az ausztrál nemzettudat kialakulása és fejlődése is, amely szorosan összekapcsolódik a belső, vidéki területek felfedezésével és benépesítésével.

800px-portrait_of_a_b_paterson_cropped.jpg

A Waltzing Matilda szerzője, Andrew Barton "Banjo" Paterson (1864-1941). (forrás: Wikipedia)

 

Ebben az időben, 1895-ben írta meg "Waltzing Matilda" ("keringő", vagy "kóborló" Matilda) című költeményét Andrew Barton "Banjo" Paterson, Ausztrália egyik első igazi nemzeti költője, miközben egy queenslandi farmon tartózkodott Winton közelében. A vers egy, az ausztrál vidéket járó csavargó (vagy vándor, azaz "swagman") történetét mondja el, aki egy billabong (holtág, tó) partján fekvő fa (a coolibah-fa) árnyékában megpihenve ábrándozik, miközben szerény étele melegszik a tűz fölött, majd ellop és zsákjába rejt egy birkát, amelynek tulajdonosa - egy közeli farmer - a rendőrök (trooperek) társaságában felelősségre vonja. A vándor azonban inkább belefojtja magát a billabong vizébe, mintsem élve a hatóságok kezére jusson.

Derék vándor vert tábort egy billabongnál

Kuliba-fa árnyékába ült le szépen,

És dalolt, úgy várta hogy forrjon a pléhbogrács:

„Gyere Matilda, kóborolj vélem.”

 

- részlet a Waltzing Matilda magyar fordításából (Kóbor Matilda, Terebess Gábor)

800px-elderly_swagman.jpg

1901-es felvétel egy swagmanről, azaz vándormunkásról. (forrás: Wikipedia)

 

A költemény (amely jellegzetes bozótballada) számos, Ausztráliára jellemző kifejezést tartalmaz, emiatt más országok angol nyelvű olvasói számára eleinte nehezebben értelmezhető. 

Maga a német eredetű "Matilda" kifejezés egyébként a csavargó csomagjának, batyujának a szinonimája, így a "Waltzing Matilda" nem más, mint batyuval barangolás a vidéken.

A 20. század elejétől a verset már a maihoz nagyon hasonló dallamra énekelték - a Waltzing Matilda országhódító útjára indult. Az első világháború európai frontjára készülő ausztrál katonák már igazi népdalként dalolták a kikötőben és később a harctéren is.

800px-statelibqld_1_50240_troopers_at_dagworth_station_during_the_shearer_s_strike_in_1894.jpg

Egy gyújtogatás után ideiglenesen farmépület felvétele 1894-ből. A bal oldali három "katona" a Waltzing Matildában megénekelt "trooperek", azaz az ausztrál vidék korabeli pandúrjai. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború ausztrál katonái között szintén népszerű dalnak számított.

A második világháborút követően a Waltzing Matilda már olyan népszerű volt, hogy komolyan felmerült a lehetősége annak, hogy megteszik Ausztrália nemzeti himnuszának - ez végül azért került le a terítékről, mert sokak szerint nem mutatott volna jól egy nemzeti dalban egy tolvaj csavargó, aki inkább öngyilkos lesz, minthogy az igazságszolgáltatás elé kerüljön, ráadásul egy 1977-es referendumon második lett a végül himnuszként elfogadott Advance Australia Fair című dal mögött. A népszerűséget azonban ez nem törte meg (a mai napig rendszeresen eléneklik a nagyobb rendezvényeken, sporteseményeken az ausztrálok legnagyobb örömére), sőt, Queenslandban saját múzeumot kapott Waltzing Matilda Centre néven.

800px-combo_waterhole-alun_hoggett.jpg

A Combo-holtág (billabong), amely nem messze fekszik a Waltzing Matilda megírásának helyétől. (forrás: Wikipedia)

 

Ez lett az első múzeum a világon, amelyet kifejezetten egy zenemű tematikája köré hoztak létre.

Zárásként itt a Waltzing Matilda a népszerű zenész, Slim Dusty tolmácsolásában:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716764242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása