Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az ikrek városa

2022. január 17. - FuraTermék

Brazíliában, az argentin határ közelében fekszik egy kisváros, amely a többi álmos brazil kisvárossal ellentétben azért kerülhetett be a nemzetközi hírekbe, mert az átlagnál jóval több ikerszülést jegyeznek fel a környéken immáron évtizedek óta.

reddit_com.jpg

A számos hasonlóság ezúttal nem a véletlen műve: ikrek egy dél-brazíliai kisvárosban. (forrás: reddit.com)

 

Következzen Cândido Godói ikreinek rövid története!

800px-locator_map_of_c_ndido_godoi_in_rio_grande_do_sul_svg.png

Cândido Godói a legdélebbi brazil szövetségi állam, Rio Grande do Sul északnyugati részén, az argentin határ közelében helyezkedik el. (forrás: Wikipedia)

 

flickr_com.jpg

Cândido Godói madártávlatból. (forrás: flickr.com)

 

A legdélebbi brazil szövetségi állam, Rio Grande do Sul északnyugati részén, az argentin határ közelében fekvő kisvárost német bevándorlók alapították 1963-ban - tehát maga a település túl hosszú múltra nem tekint vissza, s pont abban az időszakban hozták létre, amikor Brazília-szerte leltek menedékre a második világháború után Németországból távozó egykori náci tisztségviselők; ők szép számmal jutottak el az Újvilág déli részébe, s kezdtek új életet többnyire álnéven, a helyi kormányzatok hathatós támogatásával.

josef_mengele_auschwitz_album_hocker_cropped.jpg

Josef Mengele (1911-1979), aki az auschwitzi haláltáborban folytatott kísérleteivel szerzett magának kétes hírnevet. E "hírnévnek" köszönhető, hogy nevét összefüggésbe hozták a Cândido Godói-ban nagy számban született ikrekkel. (forrás: Wikipedia)

 

Állítólag maga az auschwitzi hóhér-orvos, Josef Mengele is ezen a vidéken telepedett le, miután 1960-ban Argentínából menekülni kényszerült az őt üldöző izraeli titkosügynökök elől. Mengele "doktor" Auschwitz foglyain számos kísérletet végzett - fő céljai között szerepelt az ikrek "létrehozása" mesterséges úton, hogy a tiszta vérű árja nők minél több tiszta vérű árja gyermeknek adhassanak életet.

800px-portico_candido_godoi.jpg

"Gazdálkodó közösség és Ikrek földje" - hirdeti a felirat Cândido Godói városának határában. (forrás: Wikipedia)

 

Mint írtuk volt, Cândido Godói városában már a kezdetektől az átlagosnál jóval több ikergyermek született: míg a brazíliai átlag nagyjából 1% körül alakult, addig a déli kisvárosban ez az arány még napjainkban is 10% körüli (tehát átlagosan minden tizedik szülésnél jönnek ikrek a világra). Állami szinten az ikerszülések legmagasabb arányával egyébként Nigéria büszkélkedhet - itt ezek aránya 4-5% körüli.

bras_o_c_ndido_godoi.jpg

A mindössze 1963-ban alapított város címere. (forrás: Wikipedia)

 

Először egy argentin történésznek tűnt fel, hogy Mengele feltételezett búvóhelyének közelében az 1960-as évektől igencsak megugrott az ikerszülések aránya, ráadásul az újszülött gyermekek többsége szőke és kék szemű... - Jorge Camarasa rögtön össze is kapcsolta a szerinte nyilvánvaló tényeket, s megállapította: az itteni német kolónia ilyen térű gyarapodása csakis a náci orvos "áldásos" tevékenységének köszönhető. 

A város lakói közül sokan állítják, hogy a '60-as években Mengele (álnéven) többször is felkereste őket, ahol a helyi nőknek ingyenes orvosi ellátást kínált - titokban pedig ki tudja, milyen kísérleteket végzett rajtuk.

dailymail_co_uk.jpg

Ikrek három generációja. (forrás: dailymail.co.uk)

 

Természetesen a szakemberek is felállítottak egy teóriát a dél-brazíliai magas ikerszületések magyarázatára: szerintük ez nem náci orvosok összeesküvésének köszönhető, hanem inkább annak, hogy igen magas a belházasságok aránya az egyébként is Németország meghatározott régiójából, Hunsrückből származó telepesek között, s így könnyebben öröklődnek az ikrek fogantatásáért felelős gének. 

Hunsrückben szintén az átlagosnál magasabb az ikerszületések aránya. 

mult-kor_hu_1.jpg

Zárásként itt egy újabb csoportkép helyi ikrekkel. (forrás: mult-kor.hu)

 

Akármi is legyen az igazi oka, Cândido Godói lakói igyekeznek meglovagolni az ikerszületésekkel szerzett hírnevet: a városka határában "Gazdálkodó közösség és ikrek földje" felirat fogadja a látogatókat, míg az alig hatezer lakosú városban működik egy "ikermúzeum" is "Ikrek háza" néven, ahol a helyi ikrek történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.

És hogy mennyire nem egyedi Cândido Godói esete, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hasonló "ikervárosok" vannak Nigériában (Igbo-Ora) és Indiában (Kodinhi) is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016806602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása