Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Afrikai síparadicsomok

2022. április 11. - FuraTermék

Ha Afrikára gondolunk, sokunknak a KFT vagy éppen a Toto közismert dalai mellett a trópusi hőség, a végtelen szavannák jutnak eszünkbe, nem pedig a téli sportok, amelyek helyi szerelmesei is jobbára európai, kelet-ázsiai vagy éppen észak-amerikai síközpontokban csiszolhatják tudásukat.

south_africa_drakensberg_16261357780.jpg

A Drakensberg (afrikaans nyelven Drakensberge) a Dél-afrikai Köztársaság legjelentősebb és legmagasabb hegyvonulata. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban azonban bemutatunk nektek két dél-afrikai sípályát, az észak-koreai sícentrum után így bővítve a Barangolás Blog téli portfólióját. 

Tiffindel Sípálya

Dél-afrikai Köztársaság

800px-tiffindell_approach_during_summer_panoramio.jpg

A téli szezonon kívül így néz ki a Tiffindel Sípálya. (forrás: Wikipedia)

 

Tudjuk, hogy Magyarországon lassan kilábalunk a téli időszakból (az áprilisi hóesés ellenére), de Dél-Afrikában most van ősz közepe, így néhány hét múlva - ha az időjárás is úgy akarja - beindulhat a síszezon Afrika déli részének két sípályája közül a nagyobbikban, a Dél-afrikai Köztársaság Tiffindel Sípályáján (Tiffindel Ski Resort).

182_the_slopes_in_winter.jpg

Tiffindel télen. (forrás: tiffindel.co.za)

 

A Drakensberg hegység déli részén fekvő, 3001 méteres Ben Macdhui csúcs közelében (amely egy skóciai hegyről kapta egyébként a nevét), a lesothói határtól délre kialakított síközpont 1993-ban nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt, hogy összesen kétezer méter hosszú, sílifttel és szállásokkal megtámogatott pályán garantálja a szórakozást a téli kikapcsolódásra vágyó dél-afrikaiaknak és az ide látogató külföldieknek. 

255.jpg

Természetesen nem csak sípályák, hanem szállások is várják a téli sportok dél-afrikai szerelmeseit. (forrás: tiffindel.co.za)

 

Az errefelé júniustól augusztusig tartó szezon legnagyobb részében azonban csak hóágyúkkal tudják biztosítani a megfelelő szilárd halmazállapotú vizet a sportolni vágyóknak.

Afriski

Lesotho

snow_capped_maloti_mountains_panoramio.jpg

A Lesotho északi részén, a dél-afrikai határ mentén húzódó Maloti (vagy Maluti)-hegység panorámája. (forrás: Wikipedia)

 

A frappáns névválasztás meghozta a nemzetközi ismertséget (vagy nem) Lesotho egyetlen síközpontjának, a Maloti-hegységben (a Dél-afrikai Köztársaság enklávéjaként funkcionáló ország északi határán), 3050 méteres magasságban kialakított Afriski-nak.

afriski.jpg

Az Afriski síközpont a távolból. (forrás: Wikipedia)

 

A Tiffindel Sípályához hasonlóan itt is nagyjából ezer kétezer méter hosszú kiépített pálya várja a látogatókat - elsősorban tehetősebb dél-afrikaiakat, akik a szomszédból ruccannak át télen kikapcsolódni, mert nekik közelebb van a lesothói, mint a hazai pálya -, a hómentes időszakokban pedig a kerékpározás és motorozás mellett akár paintballozással is elüthetik az időt az egyébként csodálatos panorámával megáldott lesothói hegyvidéken a turisták.

afriski_net_2.png

Ha éppen nincsen síszezon, az Afriski látogatói extrém sportokban is kipróbálhatják magukat - a motorozáshoz például ideális a terep a környező hegyekben. (forrás: afriski.net)

 

A dél-afrikai társához hasonlóan itt is található sífelvonó, hogy a siklani vágyók minél gyorsabban visszajuthassanak a csúcsra.

afriski_net.png

Lesotho egyetlen síközpontjának felvonói. (forrás: afriski.net)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2017797305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2022.04.11. 22:41:43

2000m?
Egyes helyeken egy pálya ilyen hosszú a 40-59-ből.
Szerintem nem az ilyen egy pályás helyeket nevezik síparadicsomnak.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.04.12. 14:02:28

@AlexAston: Na igen, nyomába sem érhet egy európai vagy észak-amerikai komplexumnak, de afrikai mércével...akár síparadicsomnak is tekinthető. :-)
süti beállítások módosítása