Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A lángoló ember fesztiválja

2022. április 25. - FuraTermék

Amikor 1986 nyári napfordulóján néhány amerikai fiatal úgy döntött, hogy a radikális önkifejezés eszközeként felgyújt egy összeeszkábált ember-formát a San Francisco közeli tengerparton, kevesen gondolták, hogy néhány év alatt a világ egyik legismertebb "lázadó" fesztiváljának alapoznak meg.

800px-burning_man_2011_victor_grigas_man_burn_img_4774.jpg

Tűzijáték a 2011-es rendezvényen, mielőtt a felállított "ember" meggyulladt volna... (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Burning Man-fesztiválok rövid története!

Ugyan az 1986-ot követő években is összezörrent a fent említett baráti társaság (élükön Larry Harvey-val) - s a nyári napfordulón felgyújtandó emberforma is folyamatosan nőtt (a kezdeti két méterről előbb négy és fél, majd kilenc méter magasra) -, az esemény igazi fesztivállá csak 1990-ben vált. Ekkor Kevin Evans és John Law, két amerikai művész úgy döntött (néhány ismerősük társaságában), hogy a nevadai Black Rock-sivatagban (Black Rock Desert) teljesen új szintre emeli az ekkor már Burning Man ("Lángoló Ember") néven ismert gyújtogató aktust.

800px-two-burning-man-founders.png

Az eredeti, baráti eseményt fesztivállá formáló John Law (balra) és Michael Mikel (jobbra). (forrás: Wikipedia)

 

A fennálló rendszerrel szembeni lázadásnak, művészi performansznak, valamint egyfajta nyereségellenes fesztiválnak, a fogyasztói társadalom egyfajta ellenpólusának is simán aposztrofálható Burning Man-rendezvényeken évről évre több tízezer ember vesz részt, miközben a nyári napfordulóról a nyár végére-ősz elejére tevődött át a megrendezés ideje. 

A fesztiváli hangulatot még extrémebbé teszi a sivatagi forróság - napközben a hőmérő képzeletbeli higanyszála akár 40 fokot is mutathat -, az időnként pusztító erővel lesújtó homokviharokról nem is beszélve.

calico_range_black_rock_desert_nevada.jpg

A Nevada állam északnyugati részén elhelyezkedő Black Rock Desert (Black Rock-sivatag) panorámája... (forrás: Wikipedia)

 

800px-dust_storm_in_black_rocks_desert_nn.jpg

...ahol a sivatagi homokvihar már-már mindennapos dolognak számít. (forrás: Wikipedia)

 

800px-burning_man_aerial.jpg

Az évről évre a semmiből kiemelkedő Black Rock Cityt főként lakókocsik és konténerek alkotják... (forrás: Wikipedia)

 

burning_man_the_largest_mobile_disco_the_burning_man_747_48936393357.jpg

...de mobil diszkóvá átalakított Boeing 747-essel is találkozhatunk benne. (forrás: Wikipedia)

 

A fesztivál idejére egy szabályos kisváros nő ki a sivatagból: a Black Rock City néven illetett "városka" (amelyet jobbára autók, lakókocsik és konténerek alkotnak) látogatói jó nagy adagot kaphatnak az Egyesült Államok kultúrájából és ellenkultúrájából egyaránt; a fesztivál alapelvei között szerepel ugyanakkor a pénzmentesség - a "városban" a cserekereskedelem szabályai vannak érvényben annak ellenére, hogy a belépéshez jegyet kell vásárolni -, a radikális önkifejezés és önellátás, de megtaláljuk köztük az állampolgári felelősséget és a környezetvédelmet egyaránt.

1024px-black_rock_desert_united_states_unsplash.jpg

Black Rock City nevezetességei közé tartoznak az ilyen... (forrás: Wikipedia)

 

1024px-burning_man_2010_4966356687.jpg

...és ehhez hasonló alkotások. (forrás: Wikipedia)

 

800px-burning-man_svg.png

A Burning Man-fesztivál emblémája. (forrás: Wikipedia)

 

A fesztivál fellépői pedig nem fogadhatnak el díjazást.

Mármint az erkölcsi elismerésen felüli, anyagi jellegű díjazást,.

Minden évben más és más tematika szerint szervezik meg a Burning Man fesztivált, amelynek csúcspontja egyértelműen az évről évre változó formájú, de mindig több tíz méteres magasságú emberforma felgyújtása - a fesztivál idején egyfajta közösségi térként funkcionáló Templomot (The Temple) az utolsó éjszakán szintén felgyújtják. A koronavírus-járvány miatt a 2020-as és 2021-es eseményt törölték, pontosabban átköltöztették a kibertérbe, ahol a résztvevők virtuális valóság formájában élvezhették a lángoló ember fesztiváljának hangulatát.

neonman2.jpg

Neon Man, a neonfényekkel megtámogatott "bábu". (forrás: Wikipedia)

 

burning_man_man_2021.jpg

2021-ben a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán a fesztivál a kibertérbe költözött. Ekkor drónok segítségével hozták létre a lángoló embert. (forrás: Wikipedia)

 

A szervezők évente 70-80 ezer főben maximalizálják a résztvevők számát, minimalizálandó a környezeti terhelést (aminek némileg ellentmond, hogy több tízezren repülővel érkeznek egy közeli reptérre, s onnan folytatják útjukat autóval), így az idén a tervek szerint már újra a sivatagban megtartandó fesztiválon sem lesznek ennél sokkal többen.

exodus_from_burning_man_28889204623.jpg

Black Rock City "lakói" távozóban a sivatagban. (forrás: Wikipedia)

 

burning_man_2013_cargo_cult_9625733758_3.jpg

A fesztivál idején a biztonságról a csodálatos nevű Bureau of Land  Management (Földgazdálkodási Iroda) nevű szövetségi ügynökség rendőrei gondoskodnak. (forrás: Wikipedia)

 

Az amerikai Burning Man-fesztivál világszerte inspirálta az embereket hasonló rendezvények szervezésére, így ma már Dél-Afrikától Kanadán és az Egyesült Királyságon át egészen Ausztráliáig találkozhatnak lángoló emberekkel a különc módon bulizni vágyó látogatók.

afrika_burns_south_africa_2122918628.jpg

A Burning Man-fesztivál dél-afrikai verziójánál nem kötelező túlöltözni... (forrás: Wikipedia)

 

temple_burn_panoramio.jpg

A fesztivál idején közösségi helyként funkcionáló "Templomot" az esemény utolsó éjszakáján szintén felgyújtják. (forrás: Wikipedia)

 

Zárásként itt egy videó, amelyben láthatjuk, hogy nem csak a szárazföldön közelíthető meg Black Rock City...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9317806675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása