Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Svéd kaland Afrikában

2022. szeptember 12. - FuraTermék

Svédország több, mint kétszáz éve deklaráltan katonailag semleges állam - habár az orosz-ukrán háború eredményeként nem zárható ki, hogy ez hónapokon belül meg fog változni, és a skandináv állam csatlakozik a NATO-hoz -; habár Stockholm sikeresen maradt ki mindkét világégésből, a svéd katonáknak nem kellett végig nélkülözni az éles, harctéri tapasztalatokat.

congo_crisis_swedish_soldiers.jpg

Svéd ENSZ-békefenntartó katonák Kongóban az 1960-as évek elején. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk nektek Svédország kongói szerepvállalását!

Független Belga Kongó

Az egykoron belga királyi magánbirtokként, majd Belgium gyarmataként funkcionáló, Nyugat-Európa-méretű állam Kongói Köztársaság néven 1960-ban nyerte el függetlenségét, majd ugyanazzal a lendülettel meg is indult a szétesés útján, miután a részben belgák által támogatott déli országrész, az ásványkincsekben gazdag Katanga kinyilvánította függetlenségét.

Napjainkban Kongói Köztársaság néven a kisebbik Kongót ismerjük - a nagyobb Kongó később felvette a Kongói Demokratikus Köztársaság nevet.

kongo_1961_map_en.png

Kongó (korábban Belga Kongó) 1960-as függetlenné válását követően szinte azonnal darabjaira hullott: a déli, ásványkincsekben gazdag régiók Katanga néven kiáltották ki függetlenségüket, ezt azonban a nemzetközi közösség nem ismerte el. (forrás: Wikipedia)

 

anc_soldiers_on_roadside.jpg

Az újonnan függetlenné váló Kongó (napjainkban Kongói Demokratikus Köztársaság) fegyveres erői leginkább a civil lakosság megfélemlítésére voltak alkalmasak, nem pedig egy konvencionális háború megvívására a szeparatistákkal szemben. (forrás: Wikipedia)

 

Az ekkoriban még fiatal és a kelleténél is naivabb ENSZ Biztonsági Tanácsa az egységes kongói állam fenntartása és a hivatalosan elismert kormány megtámogatása céljából döntést hozott egy nemzetközi békefenntartó erő minél hamarabbi odatelepítéséről. Svédország szinte azonnal jelentkezett a misszióba...

flag_of_katanga_svg.png

Katanga zászlaja. (forrás: Wikipedia)

 

Az ENSZ-nek egyébként ekkoriban éppen egy svéd diplomata, Dag Hammarskjöld volt a főtitkára.

Vikingek Afrikában

800px-dag_hammarskjold.jpg

Dag Hammarskjöld, az ENSZ svéd főtitkára a kongói krízis kezdetén. (forrás: Wikipedia)

 

A végül összesen mintegy húszezer főt számláló ENSZ-békefenntartó erőbe - amely az ONUC jelölést kapta a misszió francia neve (Opération des Nations Unies au Congo) után - a svédek kezdetben egy gyalogoszászlóaljnyi erőt (mintegy hatszáz főt) delegáltak. Az első egységek egy másik ENSZ-misszióból, Gázából érkeztek Kongóba 1960. július 22-én, első feladatuk pedig a főváros, Léopoldville (később Kinshasa) repülőterének védelme volt.

Az ENSZ svéd főtitkára - ma már nem annyira politikai korrekt módon - fontosnak érezte, hogy fehér békefenntartók is részt vegyenek a misszióban, amelynek fő erejét egyébként India adta.

Hammarskjöld egyébként egy észak-rodéziai (zambiai) repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét 1961 szeptemberében).

swedish_un_troops_in_congo_major_sture_fagerstrom_orients_his_platoon_leaders_before_the_attack_on_kaminaville_in_katanga_congo_1963.jpg

Svéd békefenntartó (vagy inkább béketeremtő) katonák eligazításon Kongóban. (forrás: Wikipedia)

 

Néhány héttel később a svéd egységeket áttelepítették a lázongás által érintett terület, Katanga fővárosába, Élisabethville-be (ma Lubumbashi), ahol 140 év óta először kerültek éles harcérintkezésbe svéd katonák: már megérkezésük után nem sokkal összecsaptak a helyi milíciákkal, később pedig a belga zsoldosok által irányított katangai csendőrség egységei váltak a fő ellenfelekké.

swedish_soldiers_advancing_upon_kaminaville.jpg

Páncélozott harcjárművekkel megtámogatott svéd egységek járőrözésen Kongóban. (forrás: Wikipedia)

 

A kezdeti sikerek ellenére az ENSZ-erőknek nem sikerült fő céljukat elérni - Katanga de facto független állammá vált. Ezért a következő évben jelentős erősítésekről döntöttek, amelyek részeként a svédek J 29 Tunnan harci repülőgépeket telepítettek Kongóba.

j-29_reconnaissance-variant_at_kamina_air_base.jpg

A korabeli ENSZ-békefenntartó erő légierejének vadász-, csapásmérő és felderítő képességét is a svédek biztosították a J 29 Tunnan típusú repülőgépekkel. A képen egy felderítő változatú Tunnan repülés előtti előkészítése látható. (forrás: Wikipedia)

 

Az ENSZ-erők egyetlen bevethető harci repülőgépei voltak a svéd "hordók", amelyekből közel tucatnyi állomásozott Afrikában, miközben a katangaiak is rendelkeztek néhány tucatnyi repülőeszközzel.

Támadásban

A svédek tevékeny részesei voltak az indiai vezetésű ENSZ-erők mindkét nagy kongói offenzívájának: mind a Morthor-, mind a Grandslam-hadműveletben részt vettek a svéd katonák, a műveletet a levegőből pedig a Tunnan gépek pilótái támogatták.

swedish_un-soldier_in_congo.jpg

Svéd katona Afrikában. (forrás: Wikipedia)

 

A második, Grandslam-művelet eredményeként az ENSZ-csapatok 1963 januárjára átvették az irányítást Katanga legnagyobb része felett, visszaterelve ezzel az eltévelyedett államot országrészt a később Zaire néven is emlegetett állam ölelő karjai közé. 

wounded_katangese_gendarme_is_treated_by_swedish_medics.jpg

Az ellenséges katangai fegyveres erők egyik (csendőr) tagját részesítik elsősegélyben svéd katonák. (forrás: Wikipedia)

 

A svéd csapatok az egyik katangai nagyváros, Kamina elfoglalását kapták feladatul (ghánai bajtársaikkal közösen) az 1962. december 28-án megindult hadműveletben, amelyet végül végre is hajtottak, s lefegyverezték - illetve megfutamították - a katangai csendőrség helyi erőit. 

A "katangai csendőrség" szókapcsolatnál azért ne egy Wehrmacht-páncéloshadosztályra gondoljunk, ha harcértékről van szó. 

united_nations_peacekeeping_air_forces_in_congo_january_1963.jpg

Az ENSZ-erők légi armadája. (forrás: Wikipedia)

 

Katanga felszabadítása (elfoglalása, nézőpont kérdése ugyebár) után az ENSZ-erők még egy évig maradtak Kongóban, mielőtt kivonták volna őket. Svédország összesen kilenc zászlóaljnyi erőt állomásoztatott az országban, amelyekben több, mint hatezer katona fordult meg, beleszámítva a légi kontingenst üzemeltető állományt is.

swedish_military_during_the_congo_crises_1961.jpg

Tisztelgés a lobogónak. (forrás: Wikipedia)

 

A közel négy évig tartó misszióban 19 svéd katona vesztette életét.

800px-terr_ngbil_m42_vkp.jpg

Tgb m/42 KP típusú gyalogsági harcjármű napjainkban kiállítva Svédországban; a jármű a kongói misszió ENSZ-színét viseli. (forrás: Wikipedia)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2717812625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.09.14. 01:08:20

Svédek a fekáknál?A betyárját, megint tanultam valamit.
Kicsit sok ott a -ville nevű város, vajon miért?
Adtál egy jó ötletet, ősszel elmegyünk ebbe a múzeumba, ahol ki van állítva a fehér páncélos, kösz.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.09.14. 07:44:34

@geegee: korábbi belga gyarmatként sok helyi település kapott francia nevet. 1960 után át is nevezték őket.
süti beállítások módosítása