Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Diktátorok - 11. rész

Mobutu Sese Seko

2022. november 07. - FuraTermék

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk tizenegyedik részében visszatérünk a fekete kontinensre, hogy megismerkedjünk Közép-Afrika egyik leghírhedtebb államfőjének életútjával.

prince_bernhard_and_mobutu_sese_seko_1973.jpg

Mobutu Sese Seko Bernát holland herceg társaságában 1973-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Zaire első és egyetlen elnökének, Mobutu Sese Sekónak a története!

Élet Belga Kongóban

A később Mobutu Sese Seko néven nemzetközi ismertségre szert tevő leendő államfő-diktátor Joseph-Désiré Mobutu néven látta meg a napvilágot 1930. október 14-én Belga Kongó egyik tartományi fővárosában, a Kongó folyó partján fekvő Lisalában. Édesapja a belga gyarmati közigazgatás egyik bírójának volt a szakácsa, míg édesanyja szállodai cselédként kereste a mindennapira valót.

congo_belge_allez-y_propaganda_jaren_1920.jpg

A belga gyarmatügyi minisztérium által az 1920-as években kibocsátott propagandaplakát. Belga Kongóban alighanem soha nem volt ilyen idilli a helyzet, már ami az őslakosságot illeti. (forrás: Wikipedia)

 

Miután fiatalon elvesztette apját, annak munkaadója, a bíró felesége vette pártfogása alá - ez olyan jól sikerült, hogy megtanította franciául (amely akkoriban Belgium és a gyarmat hivatalos nyelve is volt), majd beprotezsálta egy bentlakásos katolikus missziós iskolába. 

1024px-intocht-tabora-19-september-1916.jpg

A belga tábornokok és tisztek által irányított Belga Kongó gyarmati hadereje az első világháború idején. (forrás: Wikipedia)

 

Alig tizenkilenc éves korában, 1949-ben belépett a belga gyarmati haderőbe (Force Publique), ahol a belga tisztektől kölcsönkért olvasnivalók (többek között de Gaulle, Churchill) tanulmányozásával töltötte kevés szabadidejét. 1956-ban leszerelt, majd újságíróként kezdett dolgozni. Ebbéli minőségében megismerkedett egy feltörekvő helyi politikussal, Patrice Lumumbával, akivel szoros barátságot kötött. 

Mobutu később Lumumba személyi titkára lett - a rossz nyelvek szerint a belga hírszerzés ügynökeként.

A független Kongóban

patrice_lumumba_1960.jpg

Patrice Lumumba, a Kongói Köztársaság néven függetlenné váló egykori belga gyarmat első miniszterelnöke, akinek szomorú sors jutott - cserébe a szocialista blokk országaiban egyfajta nemzetközi hőssé, legendává lépett elő. (forrás: Wikipedia)

 

1960. június 30-án Belga Kongó Kongói Köztársaság néven elnyerte függetlenségét, első kormánya élére pedig Patrice Lumumbát nevezték ki. A kormányfő Mobutu ezredest tette meg az új állam új hadseregének első vezérkari főnökévé - Mobutu ebbéli minőségében elévülhetetlen szerepet játszott abban, hogy a lázongó állomány lecsillapodjon és legyenek kormányhű csapatai a miniszterelnöknek.

A magas katonai pozíciók birtoklása pedig komoly kapcsolati tőkét és befolyást szerzett Mobutunak.

colonel_mobutu.jpg

Mobutu Sese Seko ezredes, a Kongói Köztársaság hadseregének első vezérkari főnöke - a kicsiny fegyveres erő feletti irányítás is hihetetlen befolyáshoz juttatta. (forrás: Wikipedia)

 

Lumumba igencsak kacérkodott a Szovjetunióval (és a marxizmussal) való barátsággal, ez viszont a nyugati államoknak nem tetszett - végül Mobutu vezette azt az államcsínyt, amely 1960 szeptemberében Lumumbát elmozdította pozíciójából (a megbuktatott exkormányfővel végül katangai lázadók és belga zsoldosok végeztek nem sokkal később). Mobutu a következő években a háttérben maradt, de csendben figyelte az összeomlás szélére került országa politikai eseményeit - ekkoriban csak az ENSZ hathatós beavatkozása mentette meg Kongót a teljes széteséstől.

mobutu_sese_seko_visit_to_israel_997009327452605171.jpg

Kongói katonák Mobutu társaságában egy izraeli kiképzés során az 1960-as években - Mobutu mindvégig a nyugati világ fontos szövetségese volt a kommunizmus afrikai terjeszkedésével szembeni küzdelemben. (forrás: Wikipedia)

 

1965. november 25-én az állam- és kormányfő közti hatalmi harcok ürügyén Mobutu újból (immár végleg) magához ragadta a hatalmat egy vértelen puccs során. Mivel szerinte a politikusok és a politikai pártok okozták az ország vesztét, szükségállapotot hirdetett, s betiltott minden politikai tevékenységet, ez azonban csak a kezdet volt...

Zaire uraként

Uralmának első néhány évét Mobutu arra használta fel, hogy leszámoljon minden vélt vagy valós ellenfelével; miközben átszervezte a közigazgatást (a déli Katanga több felkelését is véresen leverték közben), a szakszervezeteket is felügyelete alá vonta, 1966-ban pedig kabinetjének négy tagját végeztette ki nagy nyilvánosság előtt árulás vádjával.

mobutu_swearing_in_1970.jpg

Az ország elnökévé való megválasztását követően, 1970-ben. (forrás: Wikipedia)

 

Hatalma megszilárdítása érdekében számos katonai és félkatonai szervezetet alakítottak - fő feladatuk az ő és családja személyes védelme volt.

flag_of_zaire_1971_1997_svg.png

1971. október 27-én Mobutu elnök bejelentette a Zairei Köztársaság megalakulását - az országot a Kongó folyó bennszülött elnevezése után keresztelték át. "Új névhez új zászló is dukál!" - gondolta Mobutu, s az afrikanizálás jegyében a fenti, büszke lobogót lengette a trópusi szél országszerte. (forrás: Wikipedia)

 

1971 októberében az országot a Kongó folyó bennszülött neve után átkeresztelte Zairéra - ez azonban csak az első lépés volt az afrikai kulturális öntudatra ébredést zászlójára tűző döntései sorában. Nem sokkal később az afrikai lakosoknak meg kellett válniuk keresztény nevüktől, s öltözködésükben is a helyi hagyományokat kellett követniük, így a nyugati típusú öltözéket és az ennek részét képező nyakkendő viselését is betiltották. 

Joseph-Désiré az új "keresztségben" a Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa Za Banga nevet vette fel.

mobutucoin.jpg

Az ország addigi pénznemét, a frankot is átkeresztelték - rendkívül kreatívan a fizetőeszköz is a "zaire" nevet kapta, váltópénze pedig a makuta lett. A képen egy tíz makutás érme két oldala látható, a bal oldalon Mobutu elnök arcképével. (forrás: Wikipedia)

 

Időközben több elnökválasztáson is megmérettette magát: a voksolásokon kötelező volt a részvétel, az egyetlen jelölt pedig maga Mobutu elnök volt, így nem meglepő, hogy többnyire 99% feletti eredményt produkált a legnagyobb megelégedésére - arra azért figyelt, hogy haiti kollégájával ellentétben soha ne nyerje túl magát... Habár "bátorította" az afrikai hagyományok ápolását, a szovjet blokkal cseppet sem volt baráti a kapcsolata, sőt: Mobutu volt a környéken talán az egyetlen vezető, aki mindvégig az Egyesült Államok szoros szövetségesének számított; kemény kézzel lépett fel a baloldali ellenzékével szemben, így gátolva meg, hogy Közép-Afrika legnagyobb állama a szovjet expanzió ugródeszkája legyen.


mobutu_nixon.gif

Mobutu Richard Nixon... (forrás: Wikipedia)

 

1024px-mobutu_meets_with_president_george_bush_at_the_white_house_june_1989_the_white_house_david_valdez.jpg

...és idősebb George Bush elnök társaságában. Bush volt az utolsó elnök, aki fogadta rezidenciáján az 1990-es évek elejére már meglehetősen kényelmetlenné váló afrikai diktátort. (forrás: Wikipedia)

 

Mobutu országlásának idején, 1976-ban tört ki Zaire területén egy meglehetősen veszélyes járvány, amely során a fertőzöttek jelentős része elhunyt egy egyfajta vérzéses lázban. A betegséget a kipattanási hely közelében fekvő kis folyóról ebolának nevezték el, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett belőle tízezreket elpusztító pandémia. 

Mindezt csak azért jegyeztük meg, mert más szegény államokhoz hasonlóan Zairében is csak a felső rétegek jutottak (jutnak) megfelelő egészségügyi ellátáshoz; Mobutu idején gyakorlatilag csak a fővárosban, Kinshasában működött nyugati színvonalú kórház az országban.

Kleptokrácia felső fokon

Az embernek látványos példát kell statuálnia, és a rendszernek fegyelmet kell tükröznie. Amikor egy vezető dönt, dönt - pont.

- Mobutu így indokolta meg a rendszer vélt és valós ellenségeinek kivégzését

mobutu_in_1978.jpg

Mobutu elnök csapatai társaságában 1978-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Miközben hazája gyarapodásán fáradozott - ennek érdekében még az 1960-as években államosította a külföldi tulajdonú vállalkozásokat -, Mobutunak személyes jóléte biztosítására is jutott némi ideje. Habár a közlekedési infrastruktúra a fővárost (amit ekkor már Kinshasának hívtak) és a nagyobb városokat kivéve a vízi és vasúti közlekedésre korlátozódott, impozáns autó-flottát tartott fenn minőségi Mercedesekből, az 1970-es évektől pedig rendszeresen bérelte ki egyik-másik Concorde utasszállító repülőgépet saját használatra (az egyik helyi repülőteret teljesen fel is újították, hogy ott a szuperszonikus vasmadár le tudjon szállni).

Legtöbbször párizsi bevásárlókörutakhoz vették igénybe a gépet.

gbadolite_mobutu_palace_site.jpg

Mobutu elnök közép-afrikai határ közelében fekvő magánbirtoka madártávlatból. Az ásványkincsekben gazdag, ezért bányászatáról híres ország népe - akarata ellenére - évente több tízmillió dollárhoz juttatta Mobutut és családját, akik a kleptokrácia fellegvárát hozták létre. (forrás: Wikipedia)

 

Saját (ngbandi) törzsének tagjai magas hivatalokat és katonai címeket, kitüntetéseket kaptak, ő maga pedig svájci bankszámláit hizlalta - állítólag egy időben az itteni magánvagyona megegyezett hazája teljes külső adósságállományával. A gazdaság mellett még a személyi kultusz kiépítésére és fejlesztésére is jutott ideje; ennek egyik csúcsa volt, amikor a helyi televízió esti adásában istenként ereszkedett alá a felhők közül...

mobutu.jpg

Egy diktátor, aki nem csak diktátor, hanem divatdiktátor is: Mobutu jellegzetes abakosztjában és a hozzá "passzoló", leopárd mintás kalapban. (forrás: Wikipedia)

collectie_tropenmuseum_katoenen_overhemd_met_portret_van_mobutu_tmnr_5829-1.jpg

Az elnököt "népszerűsítő" ingek viselését nem tiltották be... (forrás: Wikipedia)

 

1983-ban rendkívüli szerénységről tanúbizonyságot téve tábornaggyá léptette elő magát.

Út a bukáshoz

Az 1980-as évektől Mobutu gondolt az utódlásra is: legidősebb fiát, Nyiwát a kezdetektől úgy nevelték, hogy majdan ő követi majd a papát az elnöki trónon székben. Ezt azonban meggátolta, hogy a fiú 1994-ben AIDS-ben meghalt.

marie-antoinette_and_president_mobutu_sese_seko_in_kinshasa.jpg

Mobutu és első felesége, a fiatalon, 1977-ben elhunyt Marie-Antoinette, akit a Mobutu Mama névre is hallgatott. (forrás: Wikipedia)

 

Mobutunak két felesége volt: Marie-Antoinette (1955 és 1977 között, az asszony haláláig), majd Bobi Ladawa (1980 és 1997 között).

Összesen huszonegy gyermekéről tudunk.

Időközben a hidegháború is véget ért, így az Egyesült Államok számára addig kulcsfontosságú afrikai állam diktátora kezdett egyre kényelmetlenebbé válni a washingtoni politikusoknak; míg az 1970-es, 1980-as években rendszeres látogatója volt a Fehér Háznak, addig 1993-ban már nem kapott amerikai vízumot. A változások szelét érzékelve Mobutu 1990-től az ellenzéket is bevonta a kormányzásba, miközben arra mindig ügyelt, hogy a gyeplő az ő kezében maradjon.

nzanga_mobutu.jpg

Nzanga Mobutu, az egyik életben maradt fiú, aki a 2000-es években több kormányzati tisztséget is betöltött ekkor már Kongói Demokratikus Köztársaság névre hallgató hazájában. (forrás: Wikipedia)

 

1993-ban a megosztottság olyan súlyossá vált, hogy két, párhuzamos kormányzat működött az országban: egy Mobutu-párti és egy ellenzéki, miközben Zaire keleti részét a szomszédos Ruandából betörő tuszi lázadók vonták ellenőrzésük alá. 

photo_gbadolite_avec_mobutu_et_polspoel_1992.jpg

Az 1990-es évek elején Mobutu kénytelen volt részleges nyitást végrehajtani - ennek keretében megalakult egy ideiglenes kormány, a gyeplő azonban az elnök kezében maradt. (forrás: Wikipedia)

 

1996-ban a népirtásban részt vevő hutukat üldöző ruandai (tuszi) erők újból benyomultak Zaire keleti részébe, amely ekkor már véres háború kirobbanásának volt a szikrája: a Kína által korábban támogatott marxista hadvezér, Laurent-Désiré Kabila vezetésével, több környező állam támogatásával országos felkelés robbant ki Mobutu ellen, amelyet az ekkor már nagybeteg elnök és rendszere nem élt túl: 1997 májusában távozott az ország éléről és az országból is. Előbb Togóba, majd onnan Marokkóba vonult száműzetésbe, sokáig azonban nem ehette a bukott diktátorok nem mindig keserű kenyerét: 1997. szeptember 7-én prosztatarákban hunyt el a marokkói fővárosban, Rabatban.

Száműzetésbe vonulásának másnapján Kabila lett az ország új elnöke, aki első intézkedésként a Zaire név megváltoztatásáról döntött; immáron a Kongói Demokratikus Köztársaság államfőjeként gyilkolták meg négy évvel később.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1717968848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.11.08. 17:41:55

Anno vagy két évtizede volt egy telefonszám, senki nem vette fel, de az üzenetrögzítő ezt a szöveget mondta be:

Itt Mobutu elnök szárnysegédje beszél, az elnök úr jelenleg nem ér rá, mert az ellenforradalmárokkal vívja sorsdöntő csatáját, amennyiben támogatásáról szeretné biztosítani az elnökúrat, kérjük a sípszó elhangzása után, tegye meg! Igérjük, a veszedelem elmúltával visszahívjuk! Éljen a Zimbabve-i Demokratikus Köztársaság! Éljen Mobutu! Éljen, éljen!

Tudja valaki ezt a számot? Hátha még megvan...
:-)

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.11.08. 18:27:25

@gigabursch: csodálatos gyöngyszeme lehetett a hazai internet előtti kommunikációnak. :-)
süti beállítások módosítása