Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az igazi Micimackó

2023. február 20. - FuraTermék

2021 végén egy írásban megemlékeztünk a második világháborús lengyel haderő Iránban vásárolt szíriai barna medvéjéről, Wojtekről, mai posztunkban pedig röviden bemutatjuk nektek azt a macit, akiről a híres Micimackót mintázták.

pooh_shepard1928.jpg

Illusztráció a Micimackó (Winnie-the-Pooh) 1928-as kiadásából. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Winnipeg (avagy Winnie) medve rövid története!

A gyermekek (és felnőttek) kedvenc mesebeli szereplője, Micimackó (Winnie-the-Pooh) Alan Alexander Milne angol író szülötte, aki fia, Róbert Gida Christopher Robin Milne játékmackójáról nevezte el őt 1926-ban megjelent könyvében, a játék pedig a londoni állatkert akkori lakójáról, Winnie-ről, a barna fekete medvéről kapta nevét. De hogyan került oda?

Történetünk az első világháború elején kezdődik, amikor Kanada - a Brit Birodalom részeként - 1914 augusztusában szintén aktív részesévé vált a központi hatalmakkal szemben felálló katonai koalíciónak, az antantnak. Ekkor csatlakozott önkéntesként az Atlanti-óceán túloldalára induló kanadai expedíciós haderőhöz egy fiatal winnipegi állatorvos, bizonyos Harry Colebourn. 

winnie_the_pet.jpg

Winnipeg (Winnie) medve egy katonai táborban 1914 őszén. (forrás: Wikipedia)

 

Az Angliában született, Manitobában élő hadnagy éppen jelentéstételre igyekezett a kanadai hadsereg állatorvosi hadtestéhez, amikor az ontariói White River vasútállomáson feltűnt neki egy medvebocs - az állat anyját megölték, őt magát pedig húsz dollárért kínálták eladásra (ez ma nagyjából 470 kanadai dollárnak, azaz mintegy 126 ezer forintnak felel meg). Colebourn hadnagy megvette a nőstény fekete medve kölyköt. Az állatot lakóhelyéről, Manitoba állam fővárosáról Winnipegnek nevezte el. 

harry_colebourne_and_winnie.jpg

Winnie és gazdája, Harry Colebourn Angliában. (forrás: Wikipedia)

 

Winnipeg (vagy röviden Winnie) új gazdájával együtt hajóra szállt, és meg sem álltak Angliáig, ahol 1914 őszét töltötték. 1914 decemberében Colebourn alakulatát Franciaországba vezényelték, ahová a maci már nem követhette gazdáját - a katonai állatorvos a londoni állatkertben (London Zoo) hagyta kedvencét, ahol december 14-én búcsúzott el tőle.

winnie_the_bear_1915.jpg

Ragaszkodó medvebocs. (forrás: Wikipedia)

 

A háborús időkben Winnie a londoniak kedvencévé vált, ezért a harcok elmúltával Colebourn úgy döntött, hogy hivatalosan is nekik adományozza a medvét - noha eredeti céljai szerint hazavitte volna Kanadába, és a winnipegi állatkertnek adta volna. 

1919-ben a londoni állatkert hivatalos befogadási ünnepséget tartott Winnie-nek, ahol emléktáblát állítottak Colebourn nagylelkű adományának.

Winnipeg a következő években London egyik látványossága lett, 1924-től pedig rendszeresen látogatta Milne fia is, aki ennek hatására addig Edwardnak hívott játékmackóját átkeresztelte Winnie the Pooh-ra, hogy aztán apja két évvel később kiadott könyvével egészen a halhatatlanságig meneteljen. A valamikor 1914 elején világra jött Winnie medve végül 1934. május 12-én pusztult el - azóta számos szobor és emléktábla őrzi emlékét az eredeti Micimackónak.

assiniboine_park_zoo_winnipeg_panoramio_1.jpg

Az igazi Micimackó és első gazdája szobra Winnipegben, Kanadában. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918052222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása