Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A szerecsen honvéd története

2023. május 22. - FuraTermék

Magyarország (és Ausztria) soha nem volt gyarmattartó nagyhatalom (ha nem számoljuk gyarmatnak a tiencsini osztrák-magyar koncessziós zónát, akkor külbirtokunk sem volt) - ennek is köszönhető, hogy az országban még a 20. század első évtizedeiben is egzotikumnak számítottak a színesbőrű emberek, akiket gyakran állatkertben mutogattak; a feketékre a korabeli magyar népnyelv egyszerűen csak szerecsenként hivatkozott.

ali-mahmud.jpg

A szerecsen honvéd, akinek csodájára járt az utca népe. (forrás: ujsagmuzeum.hu)

 

Mai barangolós posztunkban röviden bemutatjuk nektek az első világháború egyetlen magyar egyenruhában szolgáló szerecsen katonájának történetét!

Az akkor már javában dúló első világháború idején, 1915 áprilisában az egyik budapesti lap, az Élet címoldalán megjelent egy honvédegyenruhába bújt fekete férfi - ő nem volt más, mint az egyetlen ismert fekete honvédje az első világégés magyar hadtörténetének.

Az Ali Mahmud, Pierre Simon, illetve Mr. Bobby néven is hivatkozott férfi életéről gyakorlatilag semmit nem tudunk; egyes források szerint az akkor francia gyarmat Szenegálban látta meg a napvilágot, majd egy rövid berlini kitérő után, nagyon fiatalon került Magyarországra, egészen pontosan Nagyváradra, ahol kitűnően elsajátította a magyar nyelvet (állítólag jobban tudott káromkodni, mint a tősgyökeres kocsisok), majd egy helyi mozi portásaként helyezkedett el.

Egy kevésbé valószínű történet szerint egy török főúr szolgálójaként került Magyarországra, majd gazdája halálát követően telepedett le Nagyváradon, de olyan sztoriról is lehetett olvasni a korabeli lapokban, hogy valójában egy Egyesült Államokból, Illinois államból származó artista.

ali-mahmud1.jpg

A katolikus irodalmi folyóirat, az Élet 1915 áprilisi számának címlapja, rajta a szerecsen honvéddel. (forrás: ujsagmuzeum.hu)

 

A hétköznapokban széles mosolyáról, valamint a gyengébbik nemhez fűzött kapcsolatairól ismert Ali az első világháború kitörését követően nem sokkal kérvényezte felvételét az Osztrák-Magyar Monarchia három szárazföldi haderőneméből a tisztán magyar területről feltöltött Magyar Királyi Honvédségbe, azonban kérelmét elutasították arra hivatkozva, hogy nem magyar állampolgár.

Nagyon szégyellem, hogy magyar ember létemre itthon kell ülnöm.

 

- Ali Mahmud nyilatkozata a Pesti Hírlapnak

Ali Mahmud magyar embernek tartotta magát, ezért mindenképpen szerette volna hazáját szolgálni a fronton. Írt egy hosszú levelet a budapesti hadügyminisztériumnak, amelyben részletesen leírta szándékát - a kitartás végül meghozta gyümölcsét, Alinak pedig a postás hozta meg várva várt behívóját.

Az Élet címlapfotójának elkészültekor tehát Ali Mahmud már a Magyar Királyi Honvédség honvédja volt, akinek csodájára járt az utca népe Nagyváradon és Budapesten egyaránt - Ali ugyanis még szabadidejében is mindig pedánsan tisztán tartott, szépen vasalt egyenruhájában járta az utcákat. 

basa-1221k-1-68-14.jpg

Osztrák-magyar lövészárok a galíciai fronton - ilyen körülmények között kellett helyt állni Ali Mahmudnak. (forrás: Wikipedia)

 

Mint írtuk volt, későbbi életéről sem tudunk sokat; annyi biztosnak tűnik, hogy nem csak kirakatkatona volt, hanem megjárta a galíciai frontot (ahol a Monarchia csapatai súlyos veszteségeket szenvedve küzdöttek az oroszokkal), ahonnan kitüntetéssel tért haza valamikor 1915 után, hogy aztán a korszak egyetlen szerecsen honvédjeként vonuljon be a történelembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3018129230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása