Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Kényszerhizlalás a házasságért

2023. június 19. - FuraTermék

A mai modern, nyugati világban a vékony az ideális testalkat - ezt reklámozzák nap mint nap, ennek elérésével kapcsolatban kapunk (akár akarunk, akár nem) jó tanácsokat a közösségi médiákban, valamint ezernyi testtömeg-csökkentő szert vásárolhatunk az interneten, már ha van rá elég pénzünk.

1024px-nouakchott_camel_market2.jpg

Tevepiac Mauritániában - mint sok minden másról, így a lánygyermekek jövőjéről is a férfiak döntenek. (forrás: Wikipedia)

 

Vannak azonban kultúrák, ahol éppen ellenkezőleg: a minél nagyobb tömeg és a minél teltebb idomok jelentik az ideált (vagy a gazdagság szinonimáját) - s vannak emberek, akik bármire hajlandók, hogy hölgy családtagjaikat minél kövérebbre hizlalják. 

Azokban a kultúrákban, országokban, ahol naponta még annyi élelem sem kerül az asztalra (vagy étkező helyre), amivel legalább minimálisan enyhíteni lehetne a kínzó, mardosó éhséget, az idők folyamán teljesen más szépségideál alakult ki, mint amit idehaza vagy bárhol a fejlett nyugati világban megszokhattunk - nem véletlen, hogy Észak-Korea aktuális diktátora, Kim Dzsongun az akut elhízottságával a szépség netovábbját testesíti meg alattvalói között.

kim_jong-un_april_2019_cropped_2.jpg

A finoman szólva is túlsúlyos Kim Dzsongun nem csak azért az elsődleges férfi szépségideál Észak-Koreában, mert ő a legfőbb vezető - az éhínséggel sújtott országban a kövérség a gazdagság jelképe. (forrás: Wikipedia)

 

Egyes afrikai országokban a mai napig a családfő nagyobb eséllyel tudja férjhez adni lányát, ha minél nagyobb méretekkel rendelkezik - a cél pedig sokszor szentesíti az eszközt, ennek köszönhetően alakult ki a kényszertáplálás hagyománya, amely nagy népszerűségnek örvend számos államban (Dél-Afrikától Kenyán át Nigerig), de a legszélesebb körben a egy nyugat-afrikai országban, az alig hárommilliós Mauritániában alkalmazzák.

two_jewish_women_standing_facing_each_other_in_tunisia.png

Tunéziai zsidó asszonyok a 20. század elejéről - az észak-afrikai zsidó közösségekben szintén nagy divatja volt a kényszerhizlalásnak. (forrás: Wikipedia)

 

A franciában "leblouh" néven meghonosodott arab kifejezés (البلوح - "al-baluh") a lányok kényszertáplálásának gyakorlatát fejezi ki - az általában öt és tizenkilenc éves kor között végzett procedúra során akár kínzások (testi fenyítés, például a végtagok botok közé szorításával fájdalom okozása) árán több hónapon keresztül naponta több liter tejből, kuszkuszból, olajból és állati zsiradékokból álló "koktélt" itatnak meg külön erre a célra felfogadott idősebb nők, az úgynevezett "hizlalók" a lánygyermekekkel.

wordpress_com.jpg

Kényszerhizlaló akcióban: a botok közé szorított lábakkal okozott fájdalommal arra lehet kényszeríteni a hizlalandó lányt, hogy még többet nyeljen le a zsírban gazdag folyadékból. (forrás: wordpress.com)

 

Azt talán mondani sem kell, hogy az erőszakos hizlalás milyen testi és lelki következményekkel jár (elég csak a szív- és érrendszeri betegségekre vagy a hizlalás okozta traumára gondolni), az étvágyfokozóként használt antihisztaminokról, valamint a különböző súlynövesztő szteroidokról nem is beszélve - ennek ellenére a szülők gyakran csak így látják biztosítottnak lányuk jövőjét, s a leginkább érintett mauritániai társadalom többsége (férfiak és nők egyaránt) a mai napig támogatja ezt a tevékenységet.

Egészen szélsőséges esetekben akár gyomorszondát is használhatnak a kívánt eredmény elérése érdekében.

borgenproject_org.jpg

A felvilágosítás sokat segíthet a kényszerhizlalás elleni küzdelemben. (forrás: borgenproject.com)

 

Némi változás azonban megfigyelhető Mauritániában is, elsősorban az errefelé is népszerű libanoni és más külföldi (nigériai, francia) popzene és kultúra hatására; a férfiak körében egyre inkább terjed a vékony testalkat, mint szépségideál, de az út még valószínűleg hosszú lesz, mire sikerül elérni a kényszertáplálás felszámolását annak ellenére, hogy Mauritánia és az ezt alkalmazó más közösségek már most is nemzetközi nőjogi szervezetek folyamatos célkeresztjében vannak.

800px-adrar-mother_daughter.jpg

Mauritániai asszony és lánya - vajon az ő generációja megszabadul a kényszerhizlalástól? (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9218148692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása