Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Isten cédrusai

2024. április 08. - FuraTermék

Az egykor a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett Libanon hosszú időn keresztül a véres polgárháború, az azt követő bonyolult politikai megbékélés, illetve a Dél-Libanont ellenőrző Hezbollah Izraeli elleni harcairól volt ismert - az egyébként természeti erőforrásokban szegény ország az előbbiek mellett azonban nevezetes még egy kincséről, a libanoni cédrusról is.

cedars15_js.jpg

Isten cédrusainak egy példánya. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban ezen óriások egy csoportját mutatjuk be nektek röviden - a "Tovább" gomb után következzenek Isten cédrusai!

cedars06_js.jpg

Az óriások egykor az egész Libanoni-hegységben előfordultak - napjainkra az intenzív fakitermelés miatt már csak hírmondó maradt belőlük. (forrás: Wikipedia)

 

A napjainkban az ország lobogóján és címerében szereplő libanoni cédrus (Cedrus libani) a tűlevelűek osztályában elhelyezkedő cédrus növénynemzetség egyik tagja. Az örökzöld fafajta hosszú évezredeken keresztül megkerülhetetlen volt a Közel-Kelet történetében: már az ősi mezopotámiai Gilgames-eposz is említi a növényből készült épületeket, az egyiptomiak pedig a mumifikálás során alkalmazták a cédrusgyantát. Az ókor híres hajósnépe, a föníciai a libanoni cédrusokból készült hajókkal térképezte fel, majd vonta ellenőrzése alá a Földközi-tenger medencéjének jelentős részét.

A zsidó és keresztény Biblia több tucat alkalommal említi a libanoni cédrust. 

800px-cedars_of_lebanon_les_observations_pierre_belon_1553.jpg

Egy 16. századi francia utazó, Pierre Belon 1553-as rajza Isten cédrusainak egyikéről. (forrás: Wikipedia)

 

A libanoni cédrus által uralt erdőségek egykoron a Földközi-tenger keleti partvidéke mentén húzódó, helyenként háromezer méter magasságig emelkedő Libanoni-hegység (جَبَل لُبْنَان) jelentős részét uralták, a hosszú évezredek során azonban az intenzív fakitermelés megtette hatását: a 20. század elején már Libanon mai területének csak nagyon kis részén találkozhattak az utazók a tűlevelű óriásokkal.

A fafajta egyes példányai elérhetik a 30-40 méteres magasságot, törzsük átmérője pedig akár a 12-14 métert is.

800px-cedrus_libani_range_svg.png

Manapság a libanoni cédrus populációjának nagy része Törökországban él. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború után függetlenné váló, politikailag és vallásilag rendkívül megosztott Libanon ezt a fafajtát választotta nemzeti jelképévé; ez tekinthető egy utolsó utáni lépésnek is, hiszen a 20. század második felében már csak alig néhány száz hektárnyi területen nőttek a cédrusok a Közel-Kelet Svájcában. Legjelentősebb populációjuk az ország északi részán húzódó Kadisa-völgyben (وادي قاديشا), Bsarri (شرّي) városa közelében maradt meg. Az itteni cédrusokról már a középkori és kora újkori európai utazók is beszámoltak, habár az itt megszámolt fák száma folyamatosan csökkent (1550-ben még huszonnyolc, 1722-ben már csak húsz óriás élt az erdőségben).

qadisha_valley_aerial_view_from_qannoubine_monastery.jpg

A Kadisa-völgy panorámája... (forrás: Wikipedia)

 

bsharri_becharre_bsharre_village_kadisha_valley_lebanon.jpg

...és az Isten cédrusainak közelében, 1500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Bsarri városának látképe. (forrás: Wikipedia)

 

800px-forest_of_the_cedars_of_god.jpg

Téli pihenőn. (forrás: Wikipedia)

 

Az Isten cédrusainak vagy az Úr cédrusainak (أرز الربّ) is nevezett örökzöld-populáció nagyjából kétezer méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el; túlélésükre napjainkban a fakitermelés már nem, a klímaváltozás annál inkább hatással lehet. A libanoni kormány cédrusbarátok egyesülete - felismerve a cédrus és úgy általában az erdők fontosságát - az 1980-as években újraerdősítési programot hirdetett, amelynek keretében közel 200 ezer cédrusfát ültettek el (sokat éppen az Isten cédrusainak közelében). 

1024px-cedars24_js.jpg

A kicsi tobozokból... (forrás: Wikipedia)

 

libanonzeder.jpg

...az évszázadok alatt hatalmas óriások fejlődhetnek...ha hagyják. (forrás: Wikipedia)

 

Az ENSZ kulturális és oktatási szervezete, az UNESCO is elismerte Isten cédrusainak fontosságát, ugyanis a fákat 1998-ban felvették a világörökségi listájukra. Csak remélni tudjuk, hogy a következő generációk is találkozhatnak eredeti, természetes élőhelyükön a környék történelmét meghatározó fafajta példányaival.

A környéken működik egy, a cédrus nevét viselő síközpont is - ha nyugodtabb időket élnénk, a helyieknek jelentős bevételi forrása származhatna az idegenforgalomból.

cedars17_js.jpg

Manapság már nem a fakitermelés, hanem a természeti viszonyok átalakulása, a klímaváltozás jelenti a fő veszélyt a libanoni cédrusra... (forrás: Wikipedia)

 

flag_of_lebanon_svg.png

...amellyel reméljük, hogy Libanonban nem csak az ország lobogóján lehet majd találkozni. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218373873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása