Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A Kristálybarlang

2021. szeptember 20. - FuraTermék

Ha esetleg eljutnánk a mexikói Chihuahua állam délkeleti részén fekvő Naica városába, nem sok érdekességet látnánk a sivatag által körülölelt, alig ötezer ember által lakott településen. Nem úgy a föld alatt, a közeli bányában!

1920px-panoramica_naica.jpg

Az észak-mexikói Chihuahua állambeli Naica városának látképe. Kevesen gondolnák, hogy a sivatagi táj alatt több száz méterrel igazi kincsesbánya bújik meg. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen barangolásunk a Kristálybarlangban!

Tovább

Háború a Távol-Keleten - 2. rész

A Fülöp-szigetek bukása

Japánnak már a 20. század elejétől fontos célja volt a nyugati országok távol-keleti dominanciájának megtörése, s helyük átvétele a térség legerősebb hatalmának szerepében. Az oroszok legyőzése 1904-1905-ben, majd a kínai terjeszkedés az 1930-as évektől intő jelként kellett volna szolgáljon az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság számára, hogy új kihívójuk akadt keleten - de mint oly sokszor a történelemben, ezúttal is jelentősen alábecsülték ellenfelük képességeit, s ezért drágán kellett megfizetniük.

lossy-page1-800px-photograph_of_american_prisoners_using_improvised_litters_to_carry_comrades_nara_535565_tif.jpg

Amerikai katonák mozgásképtelen társaikat cipelik a Bataan-félszigeten, miután a japánok fogságába estek. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Fülöp-szigetek japánok általi elfoglalásának rövid története, a második világháború távol-keleti eseményeit bemutató új sorozatunk második epizódja.

Tovább

Ohio Nagy Kosara

A hagyományos fonott kosarak készítése hosszú időn keresztül biztos jövedelemforrást jelentett az Egyesült Államokban. Ohio államban a kosárgyártás koronázatlan királya egy bizonyos J. W. Longaberger volt az 1910-es évektől - kár, hogy az üzletet tönkretette az 1929-es bankpánikot követő válság. 

observernews_net.jpg

Longaberger-kosarak minden mennyiségben. (forrás: observernews.net)

 

Az üzleti érzék azonban a családban maradt, mert J. W. egyik fia, Dave 1973-ban újra belefogott a kosárgyártásba. Neki köszönheti Ohio a világ legnagyobb kosarát, amelyet ma bemutatunk nektek.

Tovább

Háború a Távol-Keleten - 1. rész

Holland Kelet-India bukása

Blogunkon már számos írásban foglalkoztunk a németek európai villámháborús sikereivel (s a bemutatni kívánt hadjáratok sora még korántsem ért véget), mai posztunkban azonban a második világháború kelet-ázsiai hadszínterére látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy kevéssé ismert összecsapással.

sakaguchi_detachment_in_balikpapan_1942.jpg

Rohamozó japán katonák a borneói Balikpapan mellett 1942-ben, a hátteret égő olajtárolók biztosítják. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Holland Kelet-India japánok általi elfoglalásának története!

Tovább

Afronauták akcióban

A zambiai űrprogram

A hatvanas éveket számos esemény meghatározta a majdnem atomháborúba torkolló kubai rakétaválságtól a Kennedy elnök elleni merényleten át egészen a vietnámi háborúig. A hidegháborús feszültség része volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió által váltakozó eredménnyel folytatott űrverseny is. 

nasa_gov.jpg

Az 1960-as évek meghatározó eseménye volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió között a Holdra való jutásért folytatott űrverseny. (forrás: nasa.gov)

 

Legalábbis mindenki úgy gondolta, hogy kizárólag a két szuperhatalom között folyik az igazi versengés; senki nem számolt azonban egy frissen függetlenné váló dél-afrikai állammal, Zambiával, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint elérni a Holdat és a Marsot. Nézzük meg az elfeledett zambiai űrprogramot!

Tovább

Egzotikus országok 22.0 - Saint Vincent...

...és a Grenadine-szigetek

2021 áprilisában olyasmi történt, amely ritkaságszámba megy kis hazánkban: egy kicsiny karibi szigetország bekerült a főműsoridőben sugárzott hazai híradók anyagába - mégpedig egy súlyos vulkánkitörés kapcsán. 

deuxi_me_explosion_de_la_soufri_re_saint-vincent.png

Saint Vincent 2021 tavaszán került be a hazai híradásokba, amikor a sziget északi részét uraló vulkán kitört. (forrás: Wikipedia)

 

Ez az ország nem más, mint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, amely a Föld egzotikus országait, területeit bemutató sorozatunk huszonkettedik epizódjának főszereplője.

Tovább

Szegény embert az ág is húzza

A 2010-es haiti földrengés

Tavaly áprilisi posztunkban röviden bemutattuk nektek a modern kori Japán történelmének egyik legsúlyosabb természeti és ipari (nukleáris) katasztrófáját, amelynek kiindulópontja egy földrengés volt. Az ilyen nagy léptékű katasztrófák utáni talpra állás még a felkelő nap országához hasonlóan fejlett és gazdag államok számára is embert próbáló feladat.

800px-view_of_port-au_prince_from_hotel_montana2.jpg

Haiti fővárosának, Port-au-Princenek a látképe. (forrás: Wikipedia)

 

De mi a helyzet akkor, ha már egy eleve koldusszegény régiót ér csapás? Következzen a 2010-es haiti földrengés - szintén rövid - története!

Tovább

Diktátorok - 5. rész

Francisco Franco

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk ötödik epizódjában végre ellátogatunk az öreg kontinensre, hogy megismerkedjünk azzal a katonatiszttel, akinek tevékenysége meghatározó volt Spanyolország közelmúltbeli történelme szempontjából.

434px-retrato_del_gral_francisco_franco_bahamonde_adjusted_levels.jpg

A Caudillo, azaz a Vezér portréja. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Caudillo ("vezér"), azaz Francisco Franco Bahamonde története!

Tovább

Egzotikus országok 21.0 - Tonga

Éppen itt az ideje, hogy folytassuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A Kína és India között tett legutóbbi látogatásunkat követően figyelmünk ismét a Csendes-óceán felé fordul - mai írásunkban nézzünk szét a Tongai Királyságban!

800px-tonga_on_the_globe_polynesia_centered_svg.png

Tonga a Csendes-óceán délnyugati részén helyezkedik el, Új-Zélandtól északkeleti, a Fidzsi-szigetektől pedig délnyugati irányban. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Repülőtér a jegesmedvék földjén

A Thule Légibázis

A NORAD-ot bemutató posztunkban már elmondtuk leírtuk, hogy a parancsnokság egész Észak-Amerika légterének megfigyeléséért és védelméért felelős. Mivel a Föld legnagyobb szigeteként is ismert, Dánia fennhatósága alatt álló Grönland is a kontinens része, kézenfekvő volt, hogy a NORAD rá is kiterjessze tevékenységét.

aerial_picture_of_thule_air_base_1.jpg

A légibázis és környéke madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Thule Légibázis rövid története!

Tovább
süti beállítások módosítása