Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 7.0 - Tuva

2018. augusztus 27. - FuraTermék

Az utóbbi időben újfent sikerült elhanyagolnunk az egzotikus országokat bemutató sorozatunkat, amiért nem győzünk elégszer elnézést kérni a Tisztelt Olvasóközönségtől. Ugyan a csorbán nem tudunk tovább köszörülni, de ma folytatjuk Föld körüli barangolásunkat, s felfedezünk egy újabb, Magyarországról egzotikusnak ható országot (jelen esetben - nem először és nem is utoljára - országrészt).

_2015.jpg

Ázsia földrajzi közepe és a rajta emelt emlékmű. (forrás: Wikipedia)

 

Kalmükföld után tehát következzen második orosz tagköztársaságunk: irány a Tuvai Köztársaság (Тыва Республика)!

Kínai, majd orosz uralom alatt

Ugyan a terület ma Oroszország része, azonban egészen a 20. század elejéig a mindenkori kínai császárok mondhatták magukat a mongolokkal rokon nép, a tuvaiak urainak. Az 1800-as évek közepén megkötött orosz-kínai szerződések eredményeként a század végén egyre több orosz bukkant fel Tuva területén (amely nagyjából másfél mai magyarországnyi földfelszínt, 168 ezer négyzetkilométert jelent), elsősorban aranybányászati célokkal.

Másodlagosan pedig az Orosz Birodalom befolyásának, esetleg az igaz ortodox hit terjesztésének szándékával...

map_of_russia_tuva_svg.png

A Magyarországnál másfélszer nagyobb Tuvai Köztársaság Oroszország déli részén, Ázsia belsejében helyezkedik el. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1911-re gyakorlatilag anarchiába süllyedő, a császárságból a köztársaságba való átmenettel elfoglalt Kína szorult helyzetét kihasználva a cári Oroszország előbb védnökségévé nyilvánította a pár százezer ember által lakott területet, majd 1914-ben formálisan is annektálta azt. Ezután felpörögtek az események: az 1917-es nagy októberi szocialista forradalmat követően kirobbanó orosz polgárháborúban előbb a fehérek hajtották uralmuk alá Tuvát, majd a lassan magára találó Kína csapatai foglalták el jelentős részét 1920-ban (a kínaiak és a kommunista oroszok közben még egyszer helyet cseréltek), hogy aztán 1921-ben az előrenyomuló Vörös Hadsereg által támogatott helyi kommunisták Tannu-Tuva Népköztársaság néven kikiáltsák az ország függetlenségét. 

Mi sem bírtuk követni...

hindiktig-hol.JPG

A tuvai tájon számos ilyen és ehhez hasonló tó található - ez konkréten a Hindiktig-hol. (forrás: Wikipedia)

 

Független (Tannu-) Tuva

Majd a szovjet annexió

A kommunista hatalomátvétellel és az ország függetlenségének kikiáltásával tehát Tuva elnyerte azt a (kétes) megtiszteltetést, hogy a Földön harmadikként (Oroszország és Magyarország után) itt jött létre stabil (tehát nem egy-két napig és csak formális hatalommal rendelkező) szocialista állam (Mongóliát hajszálnyival megelőzve).

1280px-flag_of_the_tuvan_people_s_republic_1933-1939_svg.png

A független (???) Tuvai Népköztársaság zászlaja. (forrás: Wikipedia)

 

Persze a valóságban Tannu-Tuva (vagy egyszerűen csak Tuva) a Szovjetunió bábállama volt, amelyet Sztálin államán és Mongólián kívül egyetlen más ország sem ismert el függetlenként - bár az Egyesült Államokban készült földgömbökön és térképeken azért feltüntették önálló államként.

A forradalmi hevületben az ország fővárosát, Kem-Beldirt átnevezték Kizilre, amely tuvai nyelven "vörös"-et jelent, miközben Tuva első miniszterelnöke, a korábbi buddhista szerzetes Kuular Donduk (a magyarokhoz vagy a kelet-ázsiaiakhoz hasonlóan a tuvaiaknál is elöl szerepel a vezetéknév és utána a keresztnév) igyekezett függetleníteni magát és országát a nagy testvértől: államvallássá tette a buddhizmust, s megpróbálta korlátozni az oroszok betelepülését hazájába (miközben még a kollektivizálást is mellőzték). Tevékenységének meg is lett a gyümölcse: 1929-ben egy Szovjetunió által támogatott puccs során elmozdították a hatalomból, majd kivégezték.

stamp_tannu_tuva_1927_2k.jpg

Tuvai bélyeg az 1920-as évekből, amikor még a mongol írásmód volt meghatározó az országban a későbbi cirill helyett. A biztonság kedvéért angolul is feltüntették rajta, hogy miről is van szó, hátha a nyugati világ bélyeggyűjtői is vásárolnak belőle. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1930-as években végül bekövetkezett az igazi kommunista fordulat - a buddhista és sámánista vallások szinte teljes elnyomása, a kollektivizálás elindítása és a nomád életmód felszámolására tett (egyenlőre sikertelen) kísérletek -, emellett Tuva felállított egy rekordot is: a világon először itt lett (de facto) államfő egy olyan nő, aki nem származása jogán töltötte be a legfőbb vezetői posztot (nem királynő, császárnő, satöbbi), a szerencsés nyertes pedig Ancsima-Toka Kertek (tuvaiul: Анчимаа-Тока Хертек Амырбит уруу) asszony, a Tuvai Kis Hurál (törvényhozás) elnökségének a vezetője volt. 

khertek_anchimaa-toka_png.jpg

A világ első nem dinasztikus úton hatalomra jutott női államfője, Ancsima-Toka Kertek asszony és a megnyerő mosolya. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború során a Szovjetuniót 1941. június 22-én ért német támadást követően Tuva több módon is segítséget nyújtott az északi szomszédnak a nagy honvédő háborújában: lovakat és katonai felszereléseket (kabátokat, síléceket) szállítottak a szovjeteknek, emellett egy komplett tuvai lövészezred és lovasszázad is részt vett a németek elleni harcokban a Vörös Hadsereg oldalán.

A tuvai parlament (csendben tesszük hozzá: ha-ha-ha) döntése értelmében végül 1944. november 1-jén a Tuvai Népköztársaság autonóm területként csatlakozott a Szovjetunióhoz, hogy immáron az orosz tagköztársaság részeként támogathassa a szabad világ harcát a tengelyhatalmak ellen...

Napjainkban

800px-tuva_republic_map.png

Tuva manapság Mongólia és két orosz terület (Krasznojarszk és Irkutszk) mellett három tagköztársasággal: Altájjal, Hakassziával és Burjátfölddel is határos. (forrás: Wikipedia)

 

A Szovjetunióban eltöltött 47 év után Tuva az 1991-ben függetlenné váló Oroszországi Föderáció része maradt, a korábbi autonóm terület státusz helyett azonban a - papíron - jóval szélesebb autonómiát jelentő tagköztársaságként. Az ország egyike Oroszország azon kevés nemzetiségi területeinek, ahol az őslakosság megőrizte számszerű többségét a betelepülő orosz közösséggel szemben. A Szovjetunió kimúlása óta a helyi buddhizmus és sámánizmus is magára talált: napjainkban már a lakosság hatvan százaléka ezek közül valamelyikhez tartozónak vallja magát.

800px-_2.jpg

A tuvai főváros, a százezer ember lakta (ez a köztársaság össznépességének harmada) Kizil. (forrás: Wikipedia)

 

Az ország számára a fő bevételi forrást a bányászat (arany, szén, kobalt), valamint az évről-évre fejlődő idegenforgalom (buddhista emlékek, vadvízi evezés, satöbbi) jelenti, bár ezen a téren van még mit fejlődni: a területet csak közúton vagy repülőgépen lehet megközelíteni, vasútvonalat az elmúlt évtizedekben nem építettek ki (pontosítunk: az első, a fővárosba vezető vonal építése már elkezdődött).

800px-official_portrait_of_sergey_shoigu.jpg

A jelenleg élő legnagyobb hatalmú és befolyású tuvai származású ember a Földön: Szergej Sojgu hadseregtábornok, az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere. (forrás: Wikipedia)

 

És ne felejtsük el a tuvai területen, Arzsán község határában az 1960-as évektől feltárt közel háromezer éves szkíta királysírokat sem, amelyekből számos csodálatos arany- és egyéb tárgy került elő, tovább öregbítve a köztársaság hírnevét. 

Érdekességek

800px-_-2014.jpg

Ázsia földrajzi közepe - egy kicsit közelebbről. (forrás: Wikipedia)

 

A földrajztudósok egy része és valószínűleg az összes tuvai szerint Ázsia földrajzi középpontja (hogy-hogy nem) a tuvai főváros, Kizil mellett helyezkedik el, amelynek demonstrálására egy emlékművet is állítottak a jeles helyen, hogy az országba tévedő idegenek is megcsodálhassák és átérezhessék, hogy Ázsia közepén vannak.

wrestling_competition_in_tos_bulak.jpg

A birkózás helyi változata már-már nemzeti sportnak számít Tuvában. (forrás: Wikipedia)

 

Mint írtuk volt, a tuvaiak a mongolokkal rokon nép, ennek köszönhetően itt nem a labdarúgás, hanem a birkózás tuvai változata a legnépszerűbb sport, amelyet leginkább a mongolokéhoz hasonló szabadtéri rendezvényeken űznek. 

800px-alash-5x5-300dpi.jpg

Egy torokénekléssel foglalkozó együttes. (forrás: Wikipedia)

 

Ha a bloggazda emlékezete nem csal, néhány évvel ezelőtt még a magyarországi médiumok ingerküszöbét is megütötte, amikor Tuvában torokéneklő-találkozót szerveztek; nos, nem vagyunk zenekritikusok (a bot fülünk ezt nem is tenné lehetővé), de abban biztosak vagyunk, hogy ha a torokéneklésről van szó, a tuvaiak ott vannak a legjobbak között.

És mi mással is zárhatnánk ezt a mai posztot, mint egy torokéneklős videóval, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514166589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása