Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Zászlók a Föld körül - 1. rész

2018. szeptember 03. - FuraTermék

Ma induló vadonatúj sorozatunkban a világ - ilyen vagy olyan okból - különleges, színes, formás zászlóit vesszük majd szemügyre (epizódonként öt zászló bemutatására kerül majd sor). Válogatásaink (mint mindig) szubjektívak lesznek.

800px-hungary_flag.jpg

(forrás: Wikipedia)

 

Az első részben irány Ázsia, Óceánia és Afrika színesebbnél színesebb lobogókkal tűzdelt világa!

Az egyes emberi közösségekben (országok, tartományok) már több ezer évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy valahogyan meg kellene különböztetni magukat másoktól (aminek leginkább a csatákban vették hasznát). Így az évszázadok alatt fokozatosan kialakult a szokás, hogy a birodalmak (azokon belül pedig az egyes tartományok, városok, közösségek) mind-mind saját lobogót szerkesztettek, amelyek a legjobban kifejezték a hovatartozásukat és identitásukat. Az ily módon létrejött zászlóknak a formájuk, színösszeállításuk, szimbolikájuk alapján akár sokszoros jelentése is lehet.

A zászlók történetével, jelentésével foglalkozó tudományág a zászlótan, azaz a vexillológia

Bhután

900px-flag_of_bhutan_svg.png

Bhután aktuális zászlaja... (forrás: Wikipedia)

 

A sárkányok országához nem is passzolna jobb zászló, mint amin éppen egy sárkány pózol, nem? A lobogón a sárkány (természetesen) az ország nevére (Druk-Yul - sárkányország) utal, míg fehér színe a tisztaságot jelképezi. A sárkány karmaiban látható gyöngyök az ország gazdagságát hivatottak megjeleníteni - a zászló felét elfoglaló sárga szín a király áldásos tevékenységét (uralkodását), míg a narancssárga a buddhista vallást jelképezik. 

750px-flag_of_bhutan_1949-1956_svg.png

...és annak egy korábbi verziója. (forrás: Wikipedia)

 

Dél-Korea

800px-flag_of_south_korea_svg.png

A jin és a jang egyensúlyban. (forrás: Wikipedia)

 

A koreai nyelven a thegukki (태극기) névre hallgató lobogó 1948 óta a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) nemzeti zászlaja (mai színhasználatában 1997 óta létezik) a megosztottság évtizedei előtt egész Koreában használatban volt. A fehér zászló középpontjában elhelyezkedő kör felső, vörös része a pozitív kozmikus erőt (jang), míg az alsó, kék rész a negatívat (jin) jelképezi. A négy trigram a négy ősi elemet (levegő, tűz, föld, víz) idézi fel, ugyanakkor a négy égtájat, a családot (apa, anya, fiú, lány), vagy éppen az évszakokat is szimbolizálni hivatott.

Mozambik

flag_of_mozambique_svg.png

Mozambik zászlaja meglehetősen beszédes - és első ránézésre az egyik legmilitaristább a világon. (forrás: Wikipedia)

 

Az egykori portugál gyarmat elmondhatja magáról, hogy az egyetlen olyan nemzeti zászlóval rendelkezik a Földön, amelyen egy gépkarabély (konkrétan egy szuronnyal felszerelt szovjet AK-47-es) díszeleg.

Amely nem mást jelképez, mint a haza védelmét - egy olyan országban, amelyet évtizedeken át sújtott a gyarmati majd a polgárháború.

A sárga csillag a nemzetközi szolidaritást, a könyv a tanulás fontosságát, míg az eke a Mozambik életében meghatározó mezőgazdasági termelést hangsúlyozza. A színek elosztása is beszédes: a vörös a gyarmatosítók elleni küzdelemre emlékeztet, a zöld a bőséget, a fekete az afrikai kontinenst, míg a sárga a gazdag ásványkincset szimbolizálja, miközben a két fehér sáv az oly régóta vágyott békére és igazságra utal.

800px-flag_of_portuguese_east_africa_proposal_svg.png

Mozambik zászlaja a portugál gyarmati időkben. (forrás: Wikipedia)

 

Pápua Új-Guinea

600px-flag_of_papua_new_guinea_svg.png

Raggi-paradicsommadár Pápua Új-Guinea lobogóján... (forrás: Wikipedia)

 

Az 1975 előtt ausztrál fennhatóság alatt álló ország zászlaját egy diáklány tervezte 1971-ben: a lobogó fekete felén a Dél keresztjének csillagai figyelhetők meg; ez egyrészt utalás az ország földrajzi elhelyezkedésére, másrészt pedig az Ausztráliával fennálló szoros kapcsolatokra (az ausztrál zászlón ez a jelkép szintén megtalálható). A zászló másik felén vörös alapon sárga színnel Pápua Új-Guinea nemzeti madara, a csak itt honos Raggi-paradicsommadár került megjelenítésre. 

260px-raggiana_bird-of-paradise_wild_5.jpg

...és egy fán. (forrás: Wikipedia)

 

Szváziföld

450px-flag_of_swaziland_svg.png

Szváziföld zászlaja a törzsi hagyományokat idézi meg. (forrás: Wikipedia)

 

Afrika utolsó abszolút monarchiájának zászlajában a kék a békét, a sárga a gazdag nyersanyagkincset, míg a vörös az ország függetlenségéért a múltban ejtett vért és a hatalmas küzdelmeket jelképezik. A zászló középpontjában egy nguni pajzs látható - konkrétan a szváziakból toborzott, 1920-as években létrehozott Emasotsha ezredé. A pajzs mögött hagyományos lándzsák és harci botok is megjelennek, amelyek így együtt az ország védelmének fontosságát hangsúlyozzák.

Ennyi fért a mai válogatásunkba - folytatás hamarosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314197887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2018.09.06. 15:01:16

Azért az AK feltűnik máshol is, igaz nem zászlóban. Kelet-Timor címerében is ott van.
Más: Nem szeretem a "hogy hagyhattad ki" jellegű hozzászólásokat, de azért Nepál mint az egyetlen hivatalosan nem négyszögletes zászló, igazán beleférhetett volna.
Amúgy tetszett a poszt, jó kis téma ez, sok sikert a folytatáshoz!

Lobo Marunga 2018.09.06. 15:04:48

@Lobo Marunga: Ha szabad témát is javasolnom: Az USA államainak zászlói kevésbé ismertek, és nagyon érdekesek. Mindenképp megér egy folytatást.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.09.06. 16:44:30

Ó, egy zászló-rajongó kolléga!!
Örülök neki!!

A blogomon én is írtam egy pár kedvenc zászlómról noreg.blog.hu/tags/z%C3%A1szl%C3%B3k

többek között az ebben a posztban is említett dél-koreai zászlóról is: noreg.blog.hu/2013/07/03/kedvenc_zaszloim_15_del-korea

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.09.08. 10:08:23

@Lobo Marunga: Köszi :-) Mivel ez egy sorozat lesz terveim szerint - és mivel zászlóból is annyi van, mint égen a csillag -, Nepál sem fog kimaradni.
süti beállítások módosítása