Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Zászlók a Föld körül - 3. rész

2018. október 22. - FuraTermék

Ma a harmadik epizóddal folytatjuk a világ zászlóit felfedező, országokon és kontinenseken átívelő sorozatunkat.

800px-hungary_flag.jpg

A sorozat korábbi epizódjai:

Első rész

Második rész

Dél-Szudán

flag_of_south_sudan_svg_1.png

Dél-Szudán zászlaja, amely le sem tagadhatná, hogy Kenya lobogója volt az egyik ihletője. (forrás: Wikipedia)

 

A Föld legfiatalabb, 2011-ben függetlenné vált országa zászlajának alapjául az állam függetlenségéért korábban harcoló Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg lobogója szolgált - ihletője pedig minden bizonnyal a szomszédos Kenya nemzeti jelképe volt.

A fekete szín a dél-szudáni embereket, a fehér a békét, a vörös a szabadságért hullajtott vért (mi mást...), a zöld a termékeny földeket, a kék a Dél-Szudán számára létfontosságú folyam, a Kék-Nílus vizét, az arany csillag pedig az országot alkotó államok egységét hivatott szimbolizálni.

Dél-Szudánban az országot megosztó polgárháború dúl hosszú évek óta.

Grúzia (Georgia)

800px-flag_of_georgia_svg.png

Grúzia mai zászlaja középkori eredetű... (forrás: Wikipedia)

 

A napjainkban már gyakran - szerintünk meglehetősen nyelvidegen módon - Georgiaként hivatkozott ország zászlajának eredete a messzi középkorba, a nagy hatalmú Grúz Királyság régmúlt dicsőségének időszakába nyúlik vissza. A 2004-ben a régi lobogó helyett elfogadott új zászló közepén elhelyezkedő Szent György-kereszt az ország védőszentjét, Szent Györgyöt jelképezi, az öt kereszt együttesen pedig a régmúlt időkben Jézus Krisztus öt sebét szimbolizálhatta.

1024px-flag_of_georgia_1990_2004_svg.png

...és az 1990-től 2004-ig használatban lévő, amelyet a 20. század elején terveztek (s használtak is néhány évig az első világháború után), de nem örvendett nagy népszerűségnek. (forrás: Wikipedia)

 

Nepál

Korábban már többen jelezték, hogy bizony kimaradt a szórásból a világ jelenleg egyetlen használatban lévő állami zászlaja, amely nem négyszög alakú (hanem öt). Az eredetileg két különálló háromszögből álló zászlót valamikor a 19. században egyesítették, hogy aztán Nepál nemzeti lobogója lehessen - 1962 előtt a mostani nap-hold és tizenkét ágú csillag jelképek emberi arcot mintáztak.

726px-flag_of_nepal_svg.png

Nepál zászlaja nem szokványos formájú... (forrás: Wikipedia)

 

A vörös szín Nepál nemzeti virágát, a havasszépét (rododendron), a kék pedig a nemzet béke iránti vágyát jelképezi. A háromszög alak egyébként a Himalája csúcsaira emlékeztet, a felső nap-hold kombináció az idő múlását szimbolizálja, míg az alsó nap a nepáli alföldek magas hőmérsékletét és úgy általában a tomboló napsütést idézi fel.

Mielőtt Nepál a világ utolsó hindu királyságából a második hindu köztársasága lett volna, az alsó nap a királyi családot jelképezte.

Paraguay

A dél-amerikai ország rendelkezik a világon az egyetlen olyan zászlóval, amelynek az eleje nem egyezik meg a hátuljával - előbbit az ország címere, utóbbit pedig az állami pecsét díszíti. Az 1842-ben elfogadott lobogó utoljára 2013-ban esett át komolyabb ráncfelvarráson. 

600px-flag_of_paraguay_svg.png

A paraguayi lobogó eleje...

 

flag_of_paraguay_reverse_svg.png

...és hátoldala. (forrás: Wikipedia)

 

A vörös szín a hazafiságot és a bátorságot, a fehér a békét és a gondolatok tisztaságát, míg a kék szín a szeretetet és a szabadságot jelképezi minden paraguayi és Paraguayt szerető ember legnagyobb örömére. 

Szingapúr

800px-flag_of_singapore_svg.png

Szingapúr zászlaja - a motiváció nem a nemzeti (kínai) hagyományok kifejezésre juttatása, inkább a szomszédos, muzulmán államok felé tett gesztus volt. (forrás: Wikipedia)

 

A rendkívül fejlett délkelet-ázsiai városállam zászlaját mai formájában kompromisszumos megoldásként fogadták el 1959-ben. A többségében kínaiak által lakott ország a szomszédos muzulmán államok felé tett gesztusként jelenítette meg lobogóján a félholdat a csillagokkal (akkoriban a közfelháborodás elkerülése érdekében azt a magyarázatot találták ki, hogy a félhold a fejlődő nemzetet szimbolizálja). A színek közül a piros az egyenlőséget és a testvériséget, míg a fehér a tisztaságot és az erkölcsösséget hivatott megjeleníteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214299541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása