Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A világ atomöklei - 8. rész

Pakisztán

2019. április 01. - FuraTermék

Két héttel ezelőtt megtudhattuk, hogyan született az indiai szubkontinens első atomhatalma - mai posztunkban utánajárunk, hogy India ősellensége, Pakisztán hogyan tett szert az emberiség jelenleg ismert legpusztítóbb fegyverére. 

trinity_detonation_t_b.jpg

Ahogy azt már megszokhattátok, pár kifejezést nem fogunk megmagyarázni és újra részletezni, mert az már megtörtént a sorozat korábbi epizódjaiban. 

A sorozat korábbi epizódjait itt érhetitek el.

Új ország születik

munir-ahmed-khan.jpg

Munir Ahmad Khan, a pakisztáni atombomba atyja. (forrás: Wikipedia)

 

Azt már az előző részben tisztáztuk, hogy a Brit Indiai Császárság megszűnése (értsd: a britek kivonulása) nem csak játék volt és mese...a felbomló birodalom ékkövén a hindu és muzulmán közösségek gyakran iszonyatos vérfürdőket és kvázi népirtásokat rendezve intézték el vitás ügyeiket, hogy aztán megszülessen a szubkontinens két új állama: India és Pakisztán.

Mai posztunk főhőse 1947-es megszületésétől kezdve egészen 1971-ig két, egymástól több ezer kilométer távolságra fekvő országrészből állt: Nyugat-Pakisztánból (a mai Pakisztán) és az 1971-ben egy véres háború során függetlenségét elnyerő Kelet-Pakisztánból (a mai Banglades, amely egyszer még fog szerepelni blogunk hasábjain, teljesen más okok miatt).

Pakisztán több konvencionális háborúban is alulmaradt a gyakran túlerőben lévő indiaiakkal szemben, ezért már a karacsi (később iszlámábádi) kormány fejében is hamar megfogant a gondolat: országuknak nukleáris fegyverekre van szüksége!

cha1_lrg.jpg

Az első pakisztáni kísérleti atomrobbantásnak örvendő tudósok és katonatisztek Beludzsisztánban... (forrás: Wikipedia)

 

Ha Indiáról azt állítottuk, hogy szegényes körülmények között kellett a fejlesztést végrehajtani, Pakisztánra ez fokozottan igaz: a világ egyik legelmaradottabb országáról beszélünk. Végül egy Munir Ahmad Khan nevű atomfizikus vezetése alatt az 1970-es évektől felpörögtek az események, olyannyira, hogy húsz évvel később, 1998. május 28-án a Chagai I-teszt során (néhány nappal az indiaiak után) a beludzsisztáni hegyek gyomrában végrehajtották az első pakisztáni kísérleti atomrobbantást, ezzel Pakisztán lett a világ első iszlám többségű állama, amely csatlakozott az atomhatalmak klubjához.

pakistan_nuclear_test.jpg

...és a földalatti robbantást megörökítő híradó egyik képkockája. (forrás: Wikipedia)

 

India és Pakisztán nukleáris versengésének szellemét ezt követően már nem lehetett visszaparancsolni a Gangesz vizével töltött palackba.

Szárazföldi atomököl

4_babur_cruise_missiles_on_a_truck_at_ideas_2008.jpg

Mobil indítású Babur cirkálórakéták - az ellenség közelsége miatt az ilyen fegyvereknek is kulcsfontosságú szerepe lenne az indiai-pakisztáni atomháborúban. (forrás: Wikipedia)

 

Pakisztán napjainkban a nukleáris triád két elemével rendelkezik: a szárazföldivel és a légivel (tervek születtek a tengeri nukleáris elrettentés megteremtésére, de az elképzeléseket tett mindmáig nem követte).

ghauri_missile_mockup.jpeg

A Ghauri-rakétacsalád egyik tagja kiállítási tárgyként végezte - aktív testvérei az indiai nagyvárosokból változtatnának nukleáris hamukupacot. (forrás: Wikipedia)

 

A szárazföldi atom-ütőerőt természetesen a ballisztikus rakéták képezik; mivel az ország legfontosabb ellensége, India éppen a szomszédban van, ezért - eddig - nem fejlesztettek ki ICBM-eket. A legnagyobb hatótávolságú pakisztáni ballisztikus rakéták, a Shaheen-III-asok 2750 kilométeres távolságra képesek eljuttatni halálos terhüket.

Az Ababeel és Ghauri-rakétacsaládok legizmosabb tagjai is hasonló távolság elérésére képesek, azonban így is tökéletesen alkalmasak megsemmisíteni a szomszéd legfontosabb ipari és katonai (plusz polgári) célpontjait.

Ha hinni lehet a szóbeszédeknek, a körülbelül 140-150 pakisztáni robbanófej többségét ezen, százas nagyságrendben rendszerben álló, kizárólag mobil indítású (tehát rakétasilók építésével ők sem vesződtek) MRBM-ek plusz a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétáik juttathatják célba.

military_truck_carrying_irbms_of_pakistani_army.jpg

Mobil indítású IRBM-ek bevetésre készen... (forrás: Wikipedia)

 

Légi atomököl

A pakisztáni elrettentő erő másik elemét a légierő adja, amelynek JF-17 Thunder vadászbombázói adnak készültségi szolgálatot nukleáris robbanófejjel felszerelt nem irányított bombákkal valamint a 350 km hatótávolságú Ra'ad cirkálórakétákkal.

pakistan_air_force_jf-17_thunder_flies_in_front_of_the_26_660_ft_high_nanga_parbat.jpg

A Pakisztáni Légierő a kínaiakkal közösen fejlesztett JF-17 Thunder vadászbombázói és az általuk hordozott Ra'ad cirkálórakéták segítségével mérne nukleáris csapást az indiai célpontokra. (forrás: Wikipedia)

 

ra_ad_1.png

Habár a jenkik egyáltalán nem örültek ennek, a pakisztániak a tőlük vásárolt F-16-os vadászbombázóikat is alkalmassá tették nukleáris csapásmérésre.

Made in Pakistan

gas-ultra_centrifuges_from_libya.jpg

Líbiai nukleáris centrifugák, amelyekről már csak a "Made in Pakistan" felirat hiányzik. (forrás: Wikipedia)

 

Miközben nem zárható ki, hogy Pakisztán a nukleáris programja során hathatós segítséget kapott a Nagy Testvértől, azaz Kínától, erősen feltételezhető, hogy a pakisztáni tudósok, khm, némi anyagi kompenzáció ellenében megosztották a fejlesztés során felhalmozott tapasztalataikat holmi észak-koreai, iráni és líbiai szakemberekkel, az említett országok (természetesen, csak és kizárólag) békés célú nukleáris kutatásaik előmozdítása érdekében.

Líbia még a 2000-es évek elején felhagyott atomprogramjával, Észak-Korea (a következő poszt főszereplője) maga is atomhatalommá vált, Irán meg folytatja a programját (hogy békés céllal-e vagy sem, az nézőpont kérdése).

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014727717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.04.02. 08:13:10

"Irán meg folytatja a programját (hogy békés céllal-e vagy sem, az nézőpont kérdése)."

Nem tudok olyan nézőpontot elképzelni, ahonnan nézve Irán atomprogramja békésnek lenne nevezhető. Hacsak nem úgy, hogy a nem iszlám vallású népek kiirtásával elhozzák a világbékét. Végtére is nem véletlenül nevezik az iszlámot a béke vallásának. :P

joakos 2019.04.02. 08:33:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Irán legnagyobb ellensége (Izraelen felül) pár évtizede Irak volt, most meg Szaúd-Arábia. Mindkettő tök muszlim ország... Csak éppen Szaúd-Arábia szunnita többségű, Irán meg síita. Szóval kvázi jobban gyűlölik az alapvetően azonos vallású, csak más irányzatú országokat, mint a tök más vallásúakat.
A szöveg sem pontos, nem nézőpont kérdése, hogy békés-e, hanem elég egyértelműen eldönthető lesz, hogy atomerőműveket fog-e építeni, vagy fegyvereket.

joakos 2019.04.02. 08:37:06

Irakkal konkrétan háborúzott is a 80-as években, Szaúd-Arábiával meg közvetve, Jemenben háborúzik jelenleg is.

szepipiktor 2019.04.02. 10:42:48

Irán és békés atomprogram... Aha!
Ugye az megvan, hogy a középkori elveket képviselő vallási vezetők által kézivezérléssel irányított iráni kormány gyakorlatilag az "alkotmányukba" foglalták a) Izrael, b) az USA totális megsemmisítését, c) Európa, d) a keresztény világ elpusztítását?
Tehát a mai kor elsőszámú terroristákat irányító, pénzelő perzsa állam békés célra szánja az atomprogramját! Ezért is lövöldözte a SCUD-jait Izrael ellen, Vagyi Ali ezért gázosította el a kurdokat.
A többi arab állam ellen sem a vallási ellentétek miatt lép fel Irán, hanem mert azok az USA és nyugat szövetségesei, vagy kiegyeztek Izraellel.
Irakkal, Kuvaittal meg az olajért és startégiai területekért háborúztak...

conchita wurst 2019.04.02. 10:51:11

a vilag elso moszlim atomhatalma Franciaorszag, nem Pakisztan

darlacko 2019.04.02. 11:23:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez iszlám nem a béke vallása. Ez egy közkeletű félreértésen alapszik, amit George W. Bush meg Hussein Obama terjesztettek el a polkorrekt beszédeikben. Az iszlám az alávetés vallása. Feltétlen behódolás Allah akaratának.
A béke pedig akkor jön el, ha az egész világ iszlám hitre tér vagy kiirtásra kerül vagy pedig elismeri a mohamedán felsőbbrendűséget és megfizeti a hitetlenek adóját, a dzsizját. Nem mondanám, hogy ez a tolerancia receptje.

Amiatt rettegni, hogy valaki kirobbantja az atomháborút, felesleges. Eddig egyetlen ország alkalmazott atomfegyvert egy másik ország civil lakossága ellen, ez pedig az USA volt. Iránt vagy Észak-Koreát lehet vádolni azzal, hogy atomfegyvert akarnak szerezni, de eddig csak az Egyesült Államok vetett be ilyen fegyvereket.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.02. 11:36:03

@darlacko: Pl. az arab nyelvek többségében nincs külön kifejezés a vándorlásra és a hódításra. Ugyanaz a szóalak használatos mindkét fogalomra..Beszédes apróság..

2019.04.02. 11:48:57

@darlacko: "Az iszlám az alávetés vallása." - Hát naja. Bezzeg a kereszténység. Tudnának mesélni az aztékok/inkák

2019.04.02. 11:58:53

@szepipiktor: Upsz, történelmi baki. Mind a szkadok, mind Vegyész Ali irakiak voltak.

darlacko 2019.04.02. 12:12:47

@Kispangit: a kereszténység se békésen terjeszkedett, de az aztékok, inkák, maják egymást irtották, amikor a fehér európaiak ott felbukkantak, a konkvisztádorok pár száz fős seregei esélytelenek lettek volna a hatalmas bennszülött seregek ellen. A csatákat a korábbi elnyomóikra berágott más amerikai indián törzsek vívták főleg.

Pizarro 168 katonája lenyomta a százezres inka hadsereget. Hogyan? Rengeteg más törzs és nép lázadt fel az őket elnyomó inkák ellen. Az amerikai indiánokat pedig a behurcolt betegségek tizedelték meg, nem a harcok, kivégzések. Amerika meghódítása teljesen más szisztéma szerint zajlott, mint az iszlám terjeszkedés Európában, Ázsiában, Afrikában.
És csak mert volt egy olyan korszak, amikor az európaiak hódítóként léptek fel máshol, nem várható el tőlük, hogy az őket meghódítani akaró iszlámokkal szemben ne álljanak ellen.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.02. 12:43:05

@Kispangit: Csak tudod a keresztény társadalmak azóta szekularizálódtak. Ezenkívül az iszlám fiatalok körében egyre inkább terjed a szalafizmus, ami a vahabita iszlám egy még fanatikusabb változata.
Egyébként is muzulmán vallásban régót dominánsabb az ún. medinai irányzat, amely hódítÓ iszlám megjelenési formája, szemben a toleránsabb mekkai irányzattal. Mohamed Taha hitszónokot azért akasztották fel nyilvánosan Kartuumban a 80-as években, mert a mekkai irányzat terjesztése mellett kardoskodott..

Az aztékokról meg a Majákról annyit, hogy vallásaik a tömeges emberáldozaton alapultaK, különösen az aztékoké. Hadjárataikat sokszor a feláldozható embertömeg foglyul ejtése motiválta. Ennél embertelenebb, undorítóbb, mocskosabb vallás nem volt a földön..

Pepejoe 2019.04.02. 12:47:41

Arról meg nem is beszélve, hogy a kereszténység és eleve Európa kultúrája (anélkül, hogy felmagasztalnám magunkat mert egyébként nincs mire) túl nőtt azon pár 100 év után, hogy pl. keresztesháborúkban az ellenkező vallást gyilkolja. Ellenben a kelet vallásainak javarésze igencsak megrekedt ott. Ez a nagy különbség.

gabiiii 2019.04.02. 13:05:44

Kimaradt a cikkből, hogy a pakisztáni atomfegyver fejlesztések jelentős részét Szaúd-Arábia finanszírozta cserében néhány robbanófejért, amiket azóta állítólag már le is szállítottak. Ezeket valószínűleg azért nem hajigálták még Teheránra, mert - szintén csiripelték a verebek - Irán a Szovjetunió felbomlásának idején szerzett Ukrajnától néhány atom robbanófejjel felszerelt cirkálórakétát. Ha mindez igaz, akkor láthatóan egész kicsiben is működik a kölcsönös elrettentés.
süti beállítások módosítása