Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Niszeik a nácik ellen

A 442. ezredharccsoport története

2019. november 18. - FuraTermék

A második világháborúban az Egyesült Államok fegyveres erőinek egy olyan alakulata szerezte a legtöbb harctéri kitüntetést, amelynek tagjai hazájukban másodrendű állampolgároknak számítottak - vagy sok esetben még annak sem (és most nem az afroamerikaiakról lesz szó).

442-infantry-regiment-coa.png

A 442. ezredharccsoport címere. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a 442. ezredharccsoport rövid története!

Hans, a német haderő derék tizedese jól tájékozott volt a világ dolgait illetően - éppen ezért, amikor a keleti fronton harcolt, fel volt rá készülve, hogy a szovjetek oldalán ázsiai kinézetű katonák fognak felbukkanni, amikor pedig az olasz frontra vezényelték, nem volt meglepve, hogy a túloldalon francia, lengyel, sőt, indiai katonákkal is találkozott. 

Amikor azonban egységét bekerítették az amerikaiak, teljesen el volt hűlve, hogy jenki egyenruhába bújt echte japán katonák fogadták a megadásukat.

Japánok Amerikában

Ugyan Japán évszázadokig zárt társadalom volt, ez nem akadályozta meg több tízezer lakóját abban, hogy a külföld felé való nyitást követően szerte a nagyvilágban letelepedjen. Így jutottak el a japánok Délkelet-Ázsiába (Thaiföld), Dél-Amerikába (Brazília vagy éppen Peru), illetve az Egyesült Államokba a 19-20. század fordulójától, hogy az 1930-as évek végére az amerikai felségterületnek számító Hawaii lakosságának már több, mint harminc százalékát adják.

Az első generációs japán bevándorlók gyermekeit (azaz a második generációs bevándorlókat) nevezik japán nyelvek "niszei"-nek (二世), azaz "második generációs"-nak, akik már az adott országban (esetünkben az Egyesült Államokban) nőnek fel, annak a kultúráját tekintik magukénak, japánul pedig legfeljebb a családi ebédek alkalmával beszélnek.

800px-granada_relocation_center_amache_colorado_a_general_all_over_view_of_a_section_of_the_emergency_nara_539071.jpg

1942-től a fentihez hasonló internálótáborokba zárták a kontinentális Egyesült Államokban élő japánokat - azokat is, akiknek már a szülei is itt születtek. (forrás: Wikipedia)

 

A Pearl Harbor elleni japán légitámadást követően egész Amerika égett a bosszúvágytól; dühüknek pedig kiváló célpontot nyújtott a kontinentális Egyesült Államokban élő több, mint százezer japán (akiknek többsége már ugyanolyan amerikai volt, mint a tőzsgyökeres philadelphiai vagy bostoni angolszász protestáns család gyermeke), ez - vagyis az a tény, hogy a japánokat ránézésre meg lehetett különböztetni a többiektől, szemben az amerikai németekkel vagy olaszokkal - pedig fő mozgatórugója volt az amerikai történelem egyik legsötétebb epizódjának: a háború kirobbanását követően a kontinentális területeken élő japánokat az ellenséges szabotázs megakadályozásának ürügyén internálótáborokba zárták.

ansel_adams_manzanar_nursery_orphan_infants_lc-dig-ppprs-00170.jpg

A családokat a legtöbb esetben nem választották szét - éppen ezért a legfiatalabb amerikai japánok is ezekben a relokációsnak nevezett táborokban voltak kénytelenek éveket eltölteni - az európai koncentrációs táborokkal ellentétben az amerikaiakban gondoskodtak a megfelelő ellátásról (a képen egy nővér látható a babákkal), ennek ellenére ez az epizód a mai napig az amerikai történelem szégyenfoltja. (forrás: Wikipedia)

 

A hivatalosan "relokációs táborokként" (relocations camps) aposztrofált táborokba gyűjtött mintegy százhúszezer japán hetven százaléka már Amerikában született. 

A Hawaii népességének nagy részét adó ottani japán közösséget nem érintette az intézkedés (csak a japán állampolgárokat), már csak annak kivitelezhetetlensége miatt sem.

Ugyan ezek a táborok az életkörülményeket tekintve fényévekkel jobbak voltak, mint német vagy szovjet társaik, de mégis arculcsapás volt ez az amerikai japán közösségnek, amely ugyanúgy szerette volna bizonyítani hazaszeretetét és háborús elszántságát, mint a többiek...

Úton a háborúba

800px-442_regimental_combat_team.jpg

Amerikai japán katonák - valahol Európában. (forrás: Wikipedia)

 

Végül a niszeik kitartásának köszönhetően az Egyesült Államok vezetése engedélyezte egy önkéntes alapon szerveződő amerikai-japán alakulat felállítását. Ez lett az 1942-ben felállított 100. gyalogos zászlóalj (100th Infantry Battalion), amelynek állományát kezdetben kizárólag niszeik alkották - fehér amerikai tisztek irányítása és felügyelete alatt (később más kelet-ázsiai-amerikai közösségek tagjai, így koreaiak is szolgáltak az alakulatban, amelynek tiszti állományát is szépen-lassan niszeikkel töltötték fel).

800px-us_442nd_rct.png

A később híressé, majd legendássá váló 442. ezredharccsoport szervezeti felépítése 1944 júniusában. (forrás: Wikipedia)

 

A Wisconsin és Mississippi államokban kiképzést kapott zászlóaljat 1943 augusztusában hajózták be, s meg sem álltak Észak-Afrikáig, ahol további kiképzés várt rájuk, mielőtt bevetették volna őket az olaszországi fronton.

Amerikai japánok természetesen szolgáltak a csendes-óceáni fronton is, de csak mint tolmácsok - harcoló alakulatban történő bevetésük Japán ellen fel sem merült.

800px-100th_infantry_battalion_training.jpg

Niszeik kiképzésen. (forrás: Wikipedia)

 

A 100. zászlóalj 1943 végétől keményen harcolt Olaszországban (többek között a Monte Cassino, Anzio körüli harcokban tüntették ki magukat helytállásukkal a niszeik), amelynek elismeréseként az alakulatra építve létrehoztak egy teljes ezredharccsoportot. Ez lett a később híressé váló 442. ezredharccsoport (442nd Infantry Regiment, azaz 第442連隊戦闘団). A három gyalogos zászlóalj mellett egy tüzérzászlóaljat és más kiszolgáló-támogató egységeket magában foglaló alakulat 1944 szeptemberéig harcolt a németek ellen Olaszországban, ezt követően pedig Dél-Franciaországba vezényelték, a háborút pedig Észak-Olaszországban fejezték be.

522nd_field_artillery_bn_in_action_in_bruy_res_1944-10-18.jpg

Az ezredharccsoport egy saját tüzérségi zászlóaljjal is rendelkezett. (forrás: Wikipedia)

 

800px-442ndcampshelby.jpg

Folyami átkelés. (forrás: Wikipedia)

 

A 442. ezredharccsoportban összesen tizennégyezer ember teljesített szolgálatot a háború során, ők összesen több mint tizennyolcezer (!) kitüntetést kaptak - köztük huszonegy Medal of Honor-t, azaz az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetését. Ezzel a 442-esek máig a legtöbb kitüntetést szerzett alakulat a jenki katonai történelemben.

800px-sadao_munemori.jpg

Sadao Munemori (旨森 貞雄) első osztályú közlegény, aki hősies helytállásával posztumusz érdemelte ki az Egyesült Államok legmagasabb rangú katonai kitüntetését, a Medal of Honor-t. (forrás: Wikipedia)

 

A háború után

ltc_kim_1961.jpg

Young-Oak Kim, azaz Kim Dzsonguk (김영옥), a 100. zászlóalj koreai származású hadnagya. A 100. zászlóaljban és a 442. ezredharccsoportban a japánok mellett más kelet-ázsiai származású amerikaiak is harcoltak. A kép 1961-ben készült. (forrás: Wikipedia)

 

A niszeikből álló alakulat a német fegyverletétel után megszállási feladatokat hajtott végre Németországban, majd 1945 végén hazatértek az Egyesült Államokba, ahol 1946-ban feloszlatták az egységet (1947-ben azonban más formában újjáalapították).

442nd_infantry_receives_7th_presidential_unit_citation_1946-07-15_2.jpg

Harry S. Truman, az Egyesült Államok elnöke szalutál a 442-esek ezredzászlajának - miközben az általa vezetett kormány 1846 1946elejéig táborokban tartotta az amerikai-japán közösség tagjait. (forrás: Wikipedia)

 

A 100. zászlóaljban, majd a 442. ezredharccsoportban szolgálatot teljesítő amerikai japán katonák megmutatták, hogy mekkora elszántsággal képesek harcolni a választott hazájukért - annak ellenére, hogy az nem igazán érdemelte ezt meg. A de facto koncentrációs táborokba kényszerített japánok végül 1946 elején nyerték vissza szabadságukat, de sokuknak a nulláról kellett újrakezdeniük, mert addigi házaikat, tulajdonaikat sokszor idegenek sajátították ki mindenféle kárpótlás nélkül.

first_lt_daniel_inouye.jpg

Daniel Inouye, aki a háborúban elvesztette jobb karját egy kézigránát robbanásától - később évtizedeken át Hawaii állam szenátora volt a szövetségi törvényhozásban. (forrás: Wikipedia)

 

Az alakulatban harcoló katonák közül sokan később fényes karriert futottak be számos területen; legmagasabbra közülük Daniel Inouye jutott, aki évtizedeken volt Hawaii állam szenátora a szövetségi törvényhozásban (egy időben pedig a szenátus de facto vezetőjeként is funkcionált).

barack_obama_signs_s_1055_2010-10-05_1.jpg

Barack Obama elnök a 442-esek veteránjainak és családtagjaiknak a társaságában. (forrás: Wikipedia)

 

140702-n-it566-080.jpg

Harry Harris tengernagy, a csendes-óceáni flott parancsnoka köszönetet mond Ralph Tomeinek, a 442-esek egyik veteránjának 2014-ben. (forrás: Wikipedia)

 

A 100. gyalogos zászlóalj a mai napig létező katonai alakulat - napjainkban a hawaii Fort Shafter támaszponton működik a bázisa, s az Egyesült Államok Hadseregének egyetlen tartalékos gyalogos alakulata. Ugyan ma már nem csak japánok a tagjai (a fegyveres erőknél 1947-ben megszüntették a faji szegregációt), de büszkén ápolják az úttörő elődök emlékét.

1024px-usmc-110621-m-mm918-010.jpg

A 100. gyalogos zászlóalj a mai napig létező alakulat, tagjai pedig folyamatosan készen állnak az Egyesült Államok védelmére. (forrás: Wikipedia)

 

Go for broke!

- azaz nagyjából "Inunk szakadtáig", a 100. zászlóalj mottója.

Kaliforniában egyébként négy állami autópálya-szakasz elnevezése is a második világháborúban harcolt amerikai-japán katonáknak állít emléket, emellett a posta emlékbélyegeket adott ki 2006-ban a 442-esek tiszteletére.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr515310106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oranje2010 2019.11.18. 18:26:32

1941-ben számos amerikai japán szolgált az US. Army és Navy állományában! Őket indoklás nélkül elbocsátották a szolgálatból! A Truman kép alatt sziveskedj átjavítani az évszámot 1846-ról 1946-ra!

Gratula a cikkhez!

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.11.18. 19:44:02

Jó írás és nagyszerű történet a helytállásról !

Örömhernyó 2019.11.19. 09:33:18

@oranje2010: Nyilván a velük ellenséges országból származó, ilyen etnikumú embereket nem szívesen lát egy haderő. Ez teljesen természetes intézkedés. Az amerikaiak nem megsemmisítették a japán etnikumot hanem kitelepítették őket a japán támadás várható övezetéből. Máshol lehetőséget kaptak, hogy harcoljanak amerikai katonaként. Kaptak kárpótlást, bocsánatkérést, mindent. Ehhez képest elég sokat siránkoznak emiatt a japán származású amerikaiak a mai napig.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.11.19. 09:41:51

@Örömhernyó: Az amerikai német és olasz közösséget (nyilván annak magas lélekszáma miatt is) nem érte ilyen retorzió a háború idején. És nem csak az Egyesült Államokban tartózkodó japán állampolgárokat internálták, hanem már az ott született, tehát alapból amerikai állampolgárságú japánokat is, ez okozta a máig ható traumát annak a közösségnek.

Audianer 2019.11.19. 10:33:15

"Az ezredharccsoport egy saját tüzérségi zászlóaljjal is rendelkezett"

Ha már az alcímbeli katonai szervezet (ezredharccsoport) fordítása a helyes magyar katonai terminológia szerint kiválóan sikerült, célszerű lett volna ezt a további szövegben is következetesen megtartani. A hazai katonai terminológiában ugyanis a tüzérségi fegyvernemnél nincsen zászlóalj hanem az ennek megfelelő tüzérosztály a helyes megnevezés. Csak szemléltetésül: az ábrázolt szervezeti diagramon az alárendelt szervezetek (battery) nevét sem fordítjuk elemnek (vagy neadjisten akkumulátornak :) hanem annak magyar megfelelője az üteg.
Tehát az általam idézett képaláírás helyesen így hangzana:

"Az ezredharccsoport egy saját tüzérosztállyal is rendelkezett"

Amúgy érdekes volt, köszönet.

Örömhernyó 2019.11.19. 11:28:35

@FuraTermék: Rájátszanak erre erősen az amerikai japánok.
A német származású amerikaiakat az első világháború idején érte kirekesztés, kitelepítés, megbélyegzés. Az olaszokat meg a 20. század elején még nem is tekintették fehér embernek, a lincselések a feketék után talán az olasz származásúakat és a zsidókat érintették megsúlyosabban.
A japán származású amerikaiak szemmel könnyen kiszúrhatóak voltak, ráadásul a Pearl Harbor elleni támadás közvetlen környezetében éltek Hawaii szigetein hatalmas számban. Plusz a nyugati parton. Akkoriban egyáltalán nem lehetett tudni, hogy meddig tud terjeszkedni a fasiszta Japán Birodalom.
A második világháború etnikai következményeinek legenyhébbike ez az amerikai japánokat ért kitelepítés. Máshol kiirtották, elgázosították, halálra dolgoztatták, fákra felakasztották az ellenséges etnikumú, akár állampolgár honfitársakat.
Ja, én találkoztam olyan amerikai japánnal, akinek a szüleit kitelepítették. Az a helyzet, hogy Amerikában a panaszkodás kifizetődő.
A háború rossz. Rossz dolgok történnek ártatlanokkal is. De ami az amerikai japánokkal, japán amerikaiakkal történt, az talán a legkisebb rossz.

Muad\\\'Dib 2019.11.19. 11:38:01

@Örömhernyó:
Lófas*t sem ért a kárpótlás amit kaptak. Olvassál már el pls. néhány amerikai tanulmányt a témában. Külön gusztustalan színezetet ad a történetnek, hogy szép számmal akadtak mezőgazdasági területekkel rendelkező amerikai japánok, akiket nem elég, hogy internáltak, de még mindenüket el is vették. Ugyanis pont kb. ugyanebben az időben lett rendelet arról, hogy meg a nem művel földeket ki kell sajátítani és kiosztani művelésre. A hős amerikai otthon seggét meresztő nagytőkések le is csaptak rögtön az alkalomra és a kitelepítések után sorra jöttek a feljelentések, hogy senki nem műveli a földet. Lényegében minden tulajdonukat kisajátították és elvették.

Almandin 2019.11.19. 13:06:10

@Örömhernyó: A japánok Amerikában szerintem nem voltak annyira kiszúrhatóak külső alapján, mert sok koreai, kínai bevándorló is volt ott már akkor is. Amit meg az olaszokról írsz, az nagyon illogikus, mert én sehol se olvastam, hogy ne sorolták volna őket a fehérek közé. Tény, hogy a rasszista támadások a régi Amerikában bárkit utolérhettek, aki nem volt ú.n. WASP (fehér, angolszász, protestáns). A Klu Klux Klán is mindenkit támadt, aki nem volt WASP. A WASP-elméletnek az volt az alapja, hogy Észak-Amerika gyarmatosításakor az első pár száz évben az angol származásúak voltak többségben, akik ki akarták sajátítani a területet és amikor később más népcsoportok is nagy számban kezdtek bevándorolni, egyszerűen féltékenyek lettek. Anglia kettőt akartak létrehozni Amerikában. Emiatt az írek se voltak sokáig népszerű bevándorlók, főleg a katolicizmusuk és az angolokkal való ellentéteik miatt, pedig amúgy ők voltak az angolokhoz etnikailag legközelebb állók. Amikor Kennedy elnök lett, szenzációként volt tálalva, hogy az első katolikus és az első ír származású elnök.

oranje2010 2019.11.19. 17:53:09

@Örömhernyó: Japánra a túltolt militarizmus volt a jellemző! Fasiszta??? Hol volt ott 1 Mussolini vagy 1 fasiszta tömegpárt?
süti beállítások módosítása