Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Patkányok az aknamezőn

2021. március 29. - FuraTermék

Amióta világ a világ, pontosabban, amióta az ember úgy döntött, elhagyja a barlangját, és más emberekkel hadakozik a jobb földért, a kincsekért, vagy csak úgy, ideológiai alapon, a háborúk elengedhetetlen résztvevői a különböző állatok. Egészen a 20. század közepéig a modern háború elképzelhetetlen volt a lovak nélkül; a galambokat sokáig hírvivőként használták (a ragadozómadarakat meg a galambok elfogására), de kontinens-specifikusan akár elefántokkal vagy éppen tevékkel is gyakran találkozhattak a hadakozó felek.

landmine.jpg

Számtalan terület van a Földön, amelyre belépni a modern kori háborúk miatt életveszélyes. Sok helyen még a fentihez hasonló tábla sem figyelmeztet arra az életveszélyre, amit a földbe ásott aknák jelentenek. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban azonban megismerkedünk egy másik állatfajjal, amelynek példányai a háborúk utáni újjáépítést és újrakezdést segítik elő. Következzenek az aknamezők koronázatlan királyai, az afrikai óriáspatkányok (avagy erszényespatkányok)!

Véres polgárháború

Az afrikai kontinens mindig is híres volt a területén dúló, kegyelmet nem ismerő polgárháborúiról - a tőlünk délre fekvő földrész lakói valami elképesztően különleges képességet mutattak embertársaik minél válogatottabb módon történő legyilkolásában (elég csak a blogunkon is bemutatott ruandai népirtásra gondolni). Ennek egyik ékes bizonyítéka volt a mozambiki polgárháború, amely kisebb-nagyobb intenzitással az ország 1975-ös függetlenné válásától (amit szintén egy véres háború előzött meg a portugálokkal) egészen 1992-ig tartott.

land_mine_victim_1_4364925531.jpg

A mozambiki polgárháborúban telepített több százezer akna egyik áldozata... (forrás: Wikipedia)

 

A háború során a kommunista kormányerők és a kezdetben Rodézia, majd Dél-Afrika által támogatott felkelők több százezer gyalogsági aknát telepítettek szerte az országban abban a reményben, hogy az ellenség láb-tartaléka hamarabb fog elfogyni, mint a saját.

Ezen aknák egyik legkegyetlenebb verziója a taposóakna, amely a földbe ásott (rejtett) szerkezetre lépő ember súlyától lép működésbe: a robbanás képes leszakítani az emberi lábat, ezáltal gyorsan pontot téve az elvérző földi pályafutásának végére, hogy ne is részletezzük a dolgot.

A háború ugyan véget ért 1992-ben (a fegyveres felkelőket később integrálták a kormányhaderő kötelékébe a békemegállapodás részeként, a politikusok meg parlamentbe kerültek), viszont a jobbára jelöletlenül elszórt aknák továbbra is ott pihentek Mozambik földjében, újabb áldozatokra várva...

Aknamentesítés

...akik sajnos sokáig nem várattak magukra: a gyanútlanul játszó gyerekek, vagy csak éppen a napi betevő után kutató környékbeliek egymás után léptek a vidéki területeken telepített aknákra. A helyzet kezdett igazán súlyossá válni, a maputói kormánynak azonban sem az anyagi, sem az emberi eszközei nem voltak meg egy átfogó aknamentesítési program beindítására.

A fém alkatrészeknek köszönhetően megfelelő eszközökkel (kézi detektorok, vagy akár aknamentesítő harcjárművek) az aknák viszonylag könnyen beazonosíthatóak (a hatástalanításuk már egy fokkal veszélyesebb mutatvány), de mind ezek beszerzéséhez, mind a tűzszerészek kiképzéséhez rengeteg pénzre van szükség.

2004_9_18_7445557522_2_cropped.jpg

Léteznek modern (és drága) eszközök a földbe telepített aknák, robbanószerek felkutatására, mint ahogy ezeken a dél-koreai katonákon is látható. (forrás: Wikipedia)

 

Ekkor jött a képbe egy belga nonprofit szervezet, az APOPO (hollandul Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling, azaz nagyon szabad fordításban "Gyalogsági Akna-mentesítő Eszközöket Fejlesztő Szervezet", vagy valami hasonló), amely 1997-től Tanzániában folytatott kutatásokat a helyi hadsereg támogatásával a gyalogsági aknák felkutatására. Ehhez pedig nem egy szupermodern kütyüt alkottak meg, hanem a természethez fordultak: afrikai óriáspatkányokat (avagy erszényespatkányokat, amik gambiai erszényespatkányként is ismertek [Cricetomys gambianus]) kezdtek tenyészteni és kiképezni az aknákban lévő TNT-robbanóanyag felismerésére.

A legnagyobb patkányfajtaként ismert faj példányai átlagosan egy kilót nyomnak, de akár másfél kilósra is meghízhatnak. 

npr_org.jpg

Az afrikai óriáspatkány nem csak nagy, hanem intelligens állatfajta is. (forrás: npr.org)

 

Az egyébként roppant intelligens állatokkal olyan jól haladtak, hogy nem sokkal később már élesben, a szomszédos Mozambikban kutattak fel velük számtalan gyalogsági aknát, potenciálisan megmentve így rengeteg ember életét (és/vagy lábát). A 2004-ben 11 aknakutató patkánnyal kezdett munka eredményeként 2012-re aknamentes övezetté nyilváníthatták a nagyjából Csehország méretű Gaza tartomány teljes területét, a 2010-es években pedig további régiókra terjesztették ki a munkát. 

f4aa4baeabf78a5a62a017eb9843441a.jpg

Az állatok kiképzése (pontosabban arra való beszoktatása, hogy észleljék a robbanóanyagot és ezt jelezzék) nem könnyű folyamat (és nem is rövid), de a szegény országok számára még így is olcsóbb, mint drága aknakutató eszközöket vásárolni. (forrás: Wikipedia)

 

A szervezet egyébként nem csak aknák, hanem TBC kiszagolására is képez ki patkányokat.

A világ más részein

b4by_org.jpg

Afrika mellett már Kambodzsában is megjelentek az állatok és gondozóik. (forrás: b4by.org)

 

Miután Mozambikban nagyon sikeres volt a program, az aknakereső patkányok a világ más, háború sújtotta országaiban is felbukkantak: először norvég támogatással a szintén ex-portugál gyarmat, szintén polgárháború által megtépázott Angolában tevékenykedtek, legutóbb pedig Ázsiában bukkantak fel: a patkányok és kiképzőik (gazdáik) Tanzániából Kambodzsába költöztek, ahol az 1990-es évek óta próbálkozik a helyi kormány az ENSZ támogatásával az ország aknamentesítésében (eddig kevesebb, mint több sikerrel).

mirror_co_uk.jpg

Maguk az aknák a patkányokra nem jelentenek veszélyt a kis tömegük miatt - a velük tartó gondozóik, akik megjelölik a talált aknák helyét, már komoly veszélyességi pótlékra lennének jogosultak. (forás: mirror.co.uk)

 

Az egyik itt bevetett patkány, Magawa még a PDSA-aranymedált (PDSA Gold Medal) is megkapta munkájának elismeréseként: az állat Kambodzsában 39 aknát és 28 fel nem robbant gránátot talált meg a földben.

_114595007_063492372.jpg

A civil területen "alkalmazott" állatoknak járó PDSA Gold Medal és büszke tulajdonosa, Magawa. (forrás: Wikipedia)

 

A 2002-ben alapított PDSA Gold Medal a legrangosabb, "civil" állatoknak adható kitüntetés, a híres-nevezetes Dickin-medál (azaz a britek által alapított, "katona" állatoknak odaítélhető elismerés) ikertestvére.

Az elmúlt közel húsz évben jobbára kutyák kapták meg, 2020 szeptemberében hozzájuk csatlakozott Magawa.

Zárásként itt egy rövid videó az aknakutató patkányok mozambiki tevékenységéről (korhatáros tartalom):

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr716471572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2021.03.31. 16:06:31

Állítólag azért jobbak erre a feladatra, mint a kutyák, mert lassabban fáradnak bele a munkába, kevesebb szünetet kell beiktatni. (Amúgy már méhekkel is dolgozik pár cég, ők is ki tudják szagolni a robbanóanyagok egy részét.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.04.01. 00:59:05

Pedig aszittem, miközben nyitotta a posztot, hogy kizavarnak ezer összefogdosott patkányt a bombák földjére, oszt had durrogjanak, azokért úgysem kár...De ez így érdekesebb.

Az apokalipszis lovasa 2021.04.01. 14:10:02

@geegee: én is erre gondoltam először, persze ha kicsit belegondol az ember hülyeség, de ja, az első gondolat ez volt :p

Almandin 2021.04.01. 16:12:38

@geegee: Miért kívánnál ilyen rossz véget szegény patkányoknak? Szerintem cuki és intelligens állatok (más kérdés, ha kártevőként bukkannak fel, sajnos muszáj irtani).
süti beállítások módosítása