Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Y Wladfa

A dél-amerikai Wales

2021. június 21. - FuraTermék

A második világháború után Dél-Amerika, azon belül is Argentína a túlélés lehetőségével kecsegtetett több ezer ember számára, akik egy kontinenssel és egy világháborúval arrébb kétes karriert futottak be. Közel egy évszázaddal korábban egészen más hátterű emberek egészen más indíttatásból döntöttek úgy, hogy letelepednek az ezüstföldön. 

800px-lago_futalaufquen.gif

Az Andok látképe az argentína Chubut tartomány nyugati részén. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen az argentínai walesi közösség rövid története.

Indulás az óhazából

Az Anglia és Skócia frigyéből létrejött Egyesült Királyság a 19. század közepére ipari nagyhatalommá vált, s a világ jó része felett megszerezte az ellenőrzést. Az újonnan létrejövő gyarmatok vélt gazdagsága több százezer britanniai polgárt késztetett arra, hogy új életet kezdjen a világ másik felén.

the_rev_michael_d_jones_1822-98.jpg

Michael Daniel Jones walesi lelkész, egyben kolónia-alapító ötletgazda. (forrás: Wikipedia)

 

Közöttük találjuk a középkorban Anglia által elfoglalt, majd bekebelezett Wales (Cymru) lakóit is, akikben éppen ekkoriban ébredtek hazafias érzelmek, s kezdett (újra) kialakulni a walesi identitás. Közülük is kiemelkedett egy kongregacionalista lelkész, bizonyos Michael Daniel Jones, aki az Egyesült Államokban járva szomorúan tapasztalta, hogy az Újvilágba kivándorolt honfitársai rövid időn belül elvesztették walesi énjüket. 

lewisjones.jpg

Lewis Jones, a patagóniai walesi kolónia alapítója. Fontos szerepet játszott a kivándorlás megszervezésében, 1904-ben pedig új hazájában hunyt el. (forrás: Wikipedia)

 

Hogy mentse a menthetőt, elhatározta, hogy a világ egy elszeparált részén létrehoz egy walesi kolóniát, ahol bizony nem az angol, hanem a walesi lesz a hivatalos nyelv, és mindenki walesibb lesz a walesinél. Ahogy tanulmányozta a világtérképet, elgondolkodott Ausztrálián, Új-Zélandon, de még Palesztinán is, amíg meg nem akadt a szeme egy jókora, lakatlan területen Dél-Amerika déli csücskében, Patagóniában...

Pontosabban csak az európaiak által volt lakatlan, mert őslakosok éltek errefelé is.

Új kolónia

velero_mimosa_y_wladfa.jpg

Az első telepeseket szállító hajó, a Mimosa. (forrás: Wikipedia)

 

Miután a már ekkoriban is meglehetősen befogadó argentin kormánnyal megállapodtak a részletekben, a walesiek szert tettek egy 260 négyzetkilométeres földbirtokra a patagóniai Chubut folyó partja mentén: 1865. július 28-án a Mimosa nevű hajó fedélzetéről 153 walesi telepes szállt partra (egy másik Jones, Lewis vezetésével), ezáltal hivatalosan is megalakítva Y Wladfa-t (azaz a "Kolóniát"). 

casa_de_lewis_jones_en_trelew.jpg

Lewis Jones otthona a kelet-chubuti Trelew településen. (forrás: Wikipedia)

 

A Wales és Anglia bányavidékeiről érkező, jobbára kemény fizikai munkával kenyerüket kereső új telepesek kisebb erődítéseket és házakat emeltek, a lassan kialakuló településüket pedig elkeresztelték Rawsonnak az akkori argentin belügyminiszter tiszteletére. Igazi pionírok, azaz úttörők voltak ők, akik az európaiak által addig lakatlan vidéket úgy-ahogy megpróbálták lakhatóvá tenni.

Ebben hátráltatta őket, hogy nem sokkal a kolónia megalakulását követően a házak egy részét villámárvíz pusztította el, s a mezőgazdasági termelés sem úgy sikerült, ahogyan azt elképzelték.

harvest_time_in_patagonia.jpg

A kolónia korai éveiben készült felvétel a patagóniai walesiekről. (forrás: Wikipedia)

 

1866-ban a walesiek felvették a kapcsolatot a szomszédos Tehuelche törzzsel, amellyel aztán viszonylag jó viszonyt ápoltak (az őslakosok segítettek a bevándorlóknak élelemmel, használati tárgyakkal, idegenvezetéssel). 1868 januárjában már kiadták a telepesek első újságját, az 1880-as években pedig ide is megérkezett a vasút. Az 1890-es évektől az egyre bővülő argentin-walesi kolónia lakói már az Andok lábánál alapítottak településeket. 

y_drafod.jpg

Az egyik első patagóniai walesi újság, az Y Drafod. (forrás: Wikipedia)

 

Az argentin kormánnyal kisebb feszültségük támadt a walesieknek a 19-20. század fordulóján (ekkor a kolónia már közel négyezer lakóval büszkélkedhetett), ugyanis Buenos Aires rájuk is ki akarta terjeszteni a sorkatonaságot - emiatt több százan költöztek vissza az óhazába, vagy települtek át Kanadába.

1024px-capel_bethel.jpg

Walesi templom Argentínában. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1900-as évek végén számos búr érkezett Dél-Afrikából a britektől elszenvedett vereséget követően az időközben megalakuló Chubut tartományba.

Napjainkig

1914-től nagy számban érkeztek az ásványkincsekben gazdag Chubut tartományba az új olasz telepesek (és Argentína más pontjairól a gyors meggazdagodásban reménykedők), emiatt az etnikai-nyelvi mérleg nyelve elbillent az addig többségben lévő walesiektől - miközben számos helyi a fővárosban és Argentína más részein kereste a megélhetést.

1024px-flag_of_the_welsh_colony_in_patagonia_svg.png

Az argentínai walesi közösség zászlaja. (forrás: Wikipedia)

 

800px-beach_at_puerto_madryn.jpg

Puerto Madryn kikötője. (forrás: Wikipedia)

 

A walesiek időközben az argentin társadalom integrált részeivé váltak - olyannyira, hogy az anyaországban már-már el is felejtették az argentínai walesi közösséget. Ezért sokkolhatta a falklandi háború után az argentin foglyokat szállító brit kereskedelmi hajók legénységét és a foglyokra vigyázó Walesi Gárda katonáit, amikor a Chubut tartománybeli kikötőben echte walesiek köszöntötték őket ékes walesi nyelven. 

800px-aerea_rawson.jpg

Chubut tartomány fővárosa, Rawson. A tartományban ma már kisebbségben vannak a walesiek, habár nyelvük a mai napig hivatalos. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-caba_as_trevelin_nieve_166.jpg

A Chubut nyugati részén, az Andokban fekvő Trevelin település télen. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban mintegy ötvenezer walesi származású ember él Argentínában, mintegy tíz százalékuk, azaz ötezer fő Chubut tartományban, amelynek egyik hivatalos nyelve a walesi.

patagonia_anthem.JPG

A walesi himnusz patagóniai szövegváltozata. (forrás: Wikipedia)

 

Pontosabban a walesi időközben kialakuló patagóniai dialektusa, amelyet azonban csak alig ezerötszázan beszélnek a félmilliós tartományban.

800px-gaimanwelshschool.gif

Walesi iskola Patagóniában... (forrás: Wikipedia)

 

una_casa_de_te_en_gaiman.jpg

...és egy teaház ugyanott. (forrás: Wikipedia)

 

A helyi walesiek - elődeikhez hűen - igyekeznek megőrizni szokásaikat, hagyományaikat (és részben nyelvüket), de a többi kis létszámú közösségekhez hasonlóan őket is fenyegeti az elnéptelenedés és elvándorlás, s emiatt kérdéses, hogy akár az első telepesek érkezésének kétszázadik évfordulóját patagóniai walesiek tömegei tudják-e majd ünnepelni és közösen elénekelni a walesi himnusz helyi szövegű változatát...

welshpeople.jpg

Az egyre fogyatkozó argentínai walesi közösség tagjai igyekeznek megőrizni hagyományaikat. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816596998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása