Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Húsvét nigériai módra

A lagosi karnevál

2022. április 18. - FuraTermék

Nigéria 211 millió lakosával az afrikai kontinens legnépesebb országa - s vallásilag az egyik legmegosztottabb is, hiszen lakóinak mintegy fele muzulmán, közel fele pedig keresztény, hogy az ősi hitvilág követőiről ne is beszéljünk.

1024px-ikoyi_lagos_nigeria.jpg

Lagos az agglomerációval együtt közel 23 millió ember otthona, ezzel Nigéria és az afrikai kontinens legnépesebb városa. (forrás: Wikipedia)

 

Ugyan számos helyen találkozhatunk a vallási feszültséggel (elég csak az iszlamista Boko Haram tevékenységére gondolni Észak-Nigériában), az ország nagyobb részére a vallási tolerancia és elfogadás jellemző. Ennek szellemében ma bemutatjuk nektek a lagosi húsvéti karnevált!

Ha a "karnevál" kifejezést halljuk, legtöbbünknek Rio de Janeiro vagy éppen Velence ugrik be, mint a karneválok otthona. Nos, az előbbi nagyvárosnak van is némi köze mai posztunk témájához, ugyanis Nigéria karneváljainak története Brazíliáig és a 19. századig vezethető vissza, amikor az országban felszabadított rabszolgák egy része úgy döntött, hogy hazatér ősei földjére, Nyugat-Afrikába. 

1024px-cms_bus_park_route_to_marina_lagos_nigeria_09.jpg

A város gazdasági és politikai központja Lagos Island. (forrás: Wikipedia)

 

Az afro-brazilok (reméljük, ez eléggé korrekt kifejezés politikailag) természetesen vitték magukkal a Dél-Amerikában kialakult és továbbfejlődött kultúrájukat, így a karneváli hangulatot is: az akkoriban britek által irányított Nigériában a 19. század második felében számos karnevált tartottak a helyiek legnagyobb örömére.

220px-babatunde_fashola_june_10_2010.jpg

Babatunde Fashola, Lagos szövetségi állam korábbi kormányzója, akinek köszönhetően 2010-től újra feléledt a karneváli hangulat a városban. (forrás: Wikipedia)

 

A szokás végül az évek folyamán kikopott, mígnem 2010-ben újra fel nem kapták az ötletet, ekkor már természetesen idegenforgalmi céllal: azóta minden évben a Nigériában munkaszüneti napnak számító húsvét hetére időzítve tartják meg az ország legnépesebb városában, Lagosban a lagosi karnevált (Lagos Carnival, de hallgat még a Fanti és a Caretta Carnival névre is).

theguardian_com_2.png

A festett arc a karnevál elengedhetetlen kelléke. (forrás: theguardian.com)

 

A karnevál része egy nagyobb eseménysorozatnak, amely a Lagos Black Heritage Festival, azaz a "Lagosi Fekete Örökség Fesztiválja" névre hallgat.

the_guardian_com.png

A különböző iskolákat, csoportokat képviselő karneváli résztvevők gyakran bújnak "egyenruhába". (forrás: theguardian.com)

 

Ilyenkor több tízezer, színesebbnél színesebb (és gyakran lengébbnél lengébb) ruházatba öltözött ember vonul fel a kormányzati negyedként funkcionáló, éppen ezért igazán 21. századi kinézettel büszkélkedő Lagos-sziget (Lagos Island) utcáin, hogy megünnepeljen sok mindent - az ország egységét, a boldogságot, a húsvétot, a szeretetet, és a többit és  a többit...

aa_com_tr.jpg

Az utcákon végigvonuló karneváli forgatagot alkalmanként több tízezer ember tekinti meg. (forrás: aa.com.tr)

 

A karneváli menetet a különböző iskolákat képviselő gyerekek vezetik fel, akiket aztán követnek a felnőttek.

A gyerekek közül megválasztják a karnevál királyát és királynőjét is.

A több ezer résztvevő és a több tízezer néző természetesen komoly bevételi forrást jelent a városnak, az ilyenkor az utcákon felbukkanó, frissítőktől kezdve karneváli jelmezeken és álarcokon túl az egyéb csecsebecsékig mindent árusító kereskedőkről már nem is beszélve. 

aa_com_tr_2.jpg

Vajon kit rejt az álarc? (forrás: aa.com.tr)

 

Üröm az örömben, hogy az idei, koronavírus-járvány utáni első karnevált nem húsvétkor, hanem egy hónappal később, május elején fogják megtartani - bár ez a résztvevőket aligha zavarja.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417807087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása