Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A világ legnagyobb borgyűjteménye

2023. december 11. - FuraTermék

Ha megkérdeznénk egy átlag magyart arról, hogy mit tud Moldováról, jó eséllyel szóba kerülne, hogy az országban a román a hivatalos nyelv, a futballt kedvelők esetleg megemlítenék a de facto állam, a Dnyeszter-menti Köztársaság fővárosának focicsapatát, az utóbbi időben az európai kupasorozatokban is egyet-egyet villanó Sheriff Tiraszpolt - mai posztunk témáját azonban valószínűleg csak a legjobban tájékozottak vetnék fel a kérdezőnek.

moldova_competitiveness_project_usaid_moldova_48121804303.jpg

Moldova, amely napjainkban Európa legszegényebb állama, gazdag borkultúrával rendelkezik. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után látogassuk meg a világ legnagyobb borgyűjteményét - s ha már ott vagyunk, nézzük meg a második legnagyobbat is!

Moldova egyfajta határövezet nem csak politikai, de földrajzi értelemben is kontinensünk keleti részén: a Románia és Ukrajna által határolt, tengerektől elzárt, dombvidékekkel tarkított ország a sztyeppövezet délnyugati végén helyezkedik el; klímája hosszú ideje ideális a szőlőtermesztésnek, ennek köszönhetően pedig az elmúlt évszázadok, évezredek során komoly borászati kultúra alakult ki az ország mai területén.

800px-mile_tii_mici_3944427747.jpg

Az egykori mészkőbányák mély több millió palackot tárolnak. (forrás: Wikipedia)

 

A legfontosabb borvidék a főváros, Chișinău (Kisinyov) környékén összpontosul. A város építéséhez korábban (a 15. századtól) az itteni dombok alól termeltek ki hatalmas mennyiségű mészkövet - a föld alatti fejtésnek köszönhetően a bányászok óriási üregeket, termeket hagytak maguk mögött. Moldova a második világháborút követően a Szovjetunió része lett annak egyik tagköztársaságaként, s a szovjeteknek köszönhető, hogy az 1950-es évektől ezeket a föld alatti termeket elkezdték átalakítani hatalmas borospincékké - ide kezdetnek hatalmas mennyiségű francia bort helyeztek el - a palackokat a náci Németországból zsákmányolták a szovjet csapatok, oda pedig Franciaország német megszállása után kerültek -, amelyeket aztán a hazai borkészítők termékei követtek.

A második világháborúban a borászati infrastruktúra gyakorlatilag megsemmisült az országban.

Az újabb csapást már a szovjetek vitték be az 1980-as években, amikor az alkoholizmus elleni küzdelem jegyében a borászatok harmadát felszámolták.

combinatul_de_vinuri_mile_tii_mici_galeriile_subterane_06.jpg

Mileștii Mici borászatának főépülete. (forrás: Wikipedia)

 

combinatul_de_vinuri_cricova_s_a.jpg

A cricovai borászat modern központi épülete. (forrás: Wikipedia)

 

Két jelentősebb borgyűjtemény alakult ki az elmúlt évtizedekben: a nagyobb, ám később, 1969-ben alapított Mileștii Mici melletti borászat föld alatti tárolóiban 2 millió, míg a "kisebb", de korábban, az 1950-es években létrehozott Cricova melletti (alatti) termekben 1,25 millió palackot tárolnak. A gyűjtemény gyarapodásához időről-időre hozzájárulnak a neves európai borászatok is, amelyek új évjárataik palackjainak egy részét itt helyezik el. Mileștii Mici föld alatti járatainak teljes hossza közel kétszáz (!) kilométer, ebből napjainkban nagyjából "csak" 55 kilométernyi folyosót használnak bortárolásra; Cricova labirintusainak hossza 120 kilométer. A járatok helyenként száz méterrel a földfelszín alatt futnak.

Mileștii Mici borászata 2005 augusztusa óta szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint a világ legnagyobb borgyűjteménye.

caves_milestii_mici_moldavie.jpg

A hatalmas pincerendszerekben nem csak hazai, hanem külföldi borkülönlegességeket is tárolnak. (forrás: Wikipedia)

 

wineamore_hu.jpg

Az állandó klímájú föld alatti labirintusban tölgyfahordókban zajlik a borok érlelése. A hatalmas föld alatti távolságok leküzdését - és a turisták szállítását - kis kocsikkal oldják meg, de egyes járatokat a látogatók akár saját autóikkal is bejárhatnak. (forrás: wineamore.hu)

 

Az állandó (85-95%) páratartalom és hőmérséklet (12-14 Celsius fok) ideális a bortárolásra és -érlelésre, amelyet tölgyfahordókkal biztosítanak. A pincerendszereket - amelyek egyfajta bormúzeumként is funkcionálnak - megnyitották a turisták előtt is (a borászatok fő bevételi forrását már a látogatók körbevezetése és kóstoltatása biztosítja), akik a járatok egy részét akár saját autójukkal is bejárhatják. A könnyebb tájékozódás érdekében a járatokat nevekkel látták el; minden "utca" egy-egy borfajta nevét viseli. Az itt készített borokból persze bőven jut exportra is - a fő piacot Észak-Európa államai, Japán, Kína és az Egyesült Államok jelentik.

secretary_kerry_examines_a_certificate_as_the_moldovans_designate_a_bin_of_wine_in_his_honor_11211930044.jpg

John Kerry egykori amerikai külügyminiszter is tiszteletét tette Cricovában. (forrás: Wikipedia)

 

Attól azért nem kell tartani, hogy a pincék kiürülnének.

wine_fountain_at_milestii_mici_193872576.jpg

Mileștii Mici borkútja... (forrás: Wikipedia)

 

stamps_of_moldova_012-12.jpg

...amit a helyi posta bélyegen is megörökített. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3918278013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása