Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Jéghotel a sarkvidéken

2019. szeptember 16. - FuraTermék

Véget ért a nyár, és lassan közeledik a hideg, sötét tél (legalábbis az északi féltekén) - ennek apropóján mai posztunkban bemutatásra kerül egy észak-svédországi hotel, amelynek különlegessége, hogy minden évben újjá kell építeni.

jukkasj_rvi_sweden.jpg

Festői táj: az észak-svédországi Jukkasjärvi és környezete. (forrás: Wikipedia)

 

Nem is ragozzuk tovább a szót: a FuraTermék Blogon már nem egy (és nem két) posztötletet jegyző, a galgók kapcsán nálunk is bemutatkozó Miss Weaver javaslatára következzék a sarkvidéki Jéghotel!

Észak-Svédország soha nem volt az a tipikus trópusi paradicsom (legalábbis az emberi történelemben, az az előtti időkben Magyarország egyes részei is megjárták az Egyenlítő környékét), éppen emiatt errefelé el nem ítélhető módon a fagyos dolgok iránti rajongás alakult ki az emberekben.

harvest2_icehotel.jpg

Kezdetét veszi az építőelemek gyártása, amelynek alapanyagát az anyatermészet szolgáltatja fagyott víz formájában. (forrás: Wikipedia)

 

Ha csak az nem, tesszük hozzá gyorsan és kétértelműen.

Mégis, a címben megnevezett Jéghotel alapötletét nem egy svéd remetének, vagy éppen a számiknak, hanem egy francia művésznek, bizonyos Jannot Deridnek köszönhetjük, aki 1990 tavaszán az észak-svédországi Jukkasjärvi városkában rendezett kiállítást egy henger formájú igluban. Mivel akkoriban a város szűkében volt a szabad szálláshelyeknek, a látogatók egy része az igluban éjszakázott hálózsákok társaságában - akaratlanul is megszületett a Jéghotel.

harvest_icehotel.jpg

A Torne folyó jegét használják fel a jégtömbök "előállításához", vagyis kivágásához. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel a jég macerás építőanyagnak bizonyult (tudniillik még az enyhe svéd nyarak is hajlamosak megolvasztani), ezért a következő télen - immáron kibővített formában - újjá kellett építeni a Jéghotelt; s engedelmeskedve a természet (időjárás) körforgásának, azóta minden évben újabb és újabb hotel születik, kizárólag a közeli Torne folyó jegét felhasználva.

800px-icehotel-se-12.jpg

A Jéghotelben kiemelt szerepet kap a belsőépítészet: a díszítést minden évben művészek tucatjai alakítják ki. (forrás: Wikipedia)

 

Az általában 900 tonna jégből és 27 000 tonna hóból (mint kötőanyagból) álló jéghotel 50-60 helyiséget foglal magában: ebből maximum 55 hálószoba, a többi pedig kiszolgálóhelyiség (úgy mint étterem, jégbár, közösségi terek). Az épület vázát acélszerkezetek biztosítják, amely köré vizet és havat permeteznek, amelyek aztán megfagyva már kellő stabilitást biztosítanak az építménynek.

800px-icebar_icehotel_jukkasj_rvi_2012.jpg

Jégbár az egyik téli szezonban. Az italok hűtésével itt nem kell sokat bajlódni. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel pedig a messzi, fagyos észak (pláne, ha sarki fény is látható) még a legzordabb szívet is meglágyítja, s a lélek sokszor nem találja a helyét, a Jéghotel mindig kap egy külön kis kápolnát is, ahol az elmúlt évtizedekben közel 1500 párt adtak egybe, a keresztelésekről már nem is beszélve.

800px-ice_hotel_church_jukkasj_rvi.jpg

Jéghotelhez jégkápolna dukál. (forrás: Wikipedia)

800px-icehotel-se-04.jpg
Előtér a jéghotelben... (forrás: Wikipedia)

 

800px-icehotel_main_hall_2014_by_alessandro_falca_annasofia_m_g.jpg

...és ugyanaz egy másik esztendő Jéghoteljében, a Miss Weaver által kedvelt unikornissal a középpontban. (forrás: Wikipedia)

 

A hotel lakosztályait minden évben neves (és kevésbé neves) művészek alakítják ki (akik pályázat útján nyerhetik el a munkát), jégszobrokkal és különféle díszítőelemekkel feldobva a hangulatot. A szobák meglehetősen puritánok, mivel javarészt jégből állnak (egyedül az ágynemű nincs jégből), és olyan, máshol megszokott tartozékkal sem rendelkeznek, mint a fürdőszoba, de hát nem is a vécé miatt választják a nászutas párok Észak-Svédországot, ugyebár...

800px-icehotel-se-25.jpg

Hó- (vagyis inkább jég-) gömbök társaságában aludni jó. (forrás: Wikipedia)

 

800px-icehotel-se-19.jpg

Hogy azért éjjel ne fagyjunk halálra, gyakorolhatjuk párunkkal a Kámaszútrát az ágyak alá melegítőtesteket helyeznek. (forrás: Wikipedia)

 

800px-icehotel-se-10.jpg

A szobák meglehetősen puritánul vannak berendezve, de a hangulat kárpótol bennünket a hiányosságokért. (forrás: Wikipedia)

 

Fürdőszobák és mellékhelyiségek a hotellal szomszédos, nem olvadozós épületben találhatóak.

A két részletben, december és január között felépülő Jéghotel a következő hónapokban vendégek tízezrei számára biztosít felejthetetlen (és meglehetősen fagyos) élményt, hogy aztán a tavaszi olvadással együtt átadja magát az enyészetnek. Pontosabban teret adjon a következő téli hotelépítésnek.

Mióta bebizonyosodott, hogy igény van a jéghotelekre, Svédországon kívül a világ számos pontján alakítanak ki telente ilyen szállásokat (Kanada, Norvégia, Finnország vagy éppen Japán mellett Romániában, a Fogarasi-havasokban is találkozhatunk velük) az utazóközönség legnagyobb örömére. 

icehotel_melting.jpg

A tavasz az újjászületés időszaka - a Jéghotel esetében azonban az agóniáé is. (forrás: Wikipedia)

 

 Zárásként itt egy rövid videó az első (és eredeti) Jéghotelről:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2015055122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása