Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Vikingek a trópusokon

Volt egyszer egy dán gyarmatbirodalom

2019. augusztus 19. - FuraTermék

Ha szóba kerül Dánia tengerentúli terjeszkedése, az átlag ember számára az első ezredforduló táján Angliában véghezvitt kalandozások (vesd össze: a sziget kvázi elfoglalása), esetleg Grönland, Izland és a Feröer-szigetek  gyarmatosításának eseménnyel teli történetei ugranak be - teljesen jogosan, tesszük hozzá csendesen.

800px-flag_of_denmark_svg.png

Dánia zászlaja - egykor négy kontinensen hirdette Koppenhága dicsőségét. (forrás: Wikipedia)

 

Azonban mai posztunkból kiderül, hogy dán barátaink ősei nem csak a zord, hideg északi vidékeken érezték otthon magukat. 

Tovább

A magyar-szlovák háború

Fő a jó szomszédság

A Barangolás Blogon nagyon ritkán foglalkozunk magyar témákkal - a második világháború környékén lezajlott érdekes epizódokat viszont szívesen villantjuk fel a Tisztelt Olvasóközönség előtt, így lett mai posztunk témája a második világégés előestéjén, 1939 tavaszán lezajlott magyar-szlovák határháború (vagy másik nevén magyar-szlovák kis háború, esetleg a Kelet-Felvidék felszabadítsa), amelyet úgy is említhetnénk, mint az utolsó fegyveres konfliktus, amelyből kis hazánk győztesen jött ki.

signature_de_la_paix_avec_la_hongrie_en_t_te_benard_agost_hongrois_passant_devant_un_piquet_d_honneur_versailles.jpg

A magyar történelem fekete napja: magyar küldöttség érkezése a Párizs melletti Trianon-palotához. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

A nagy tőkehalháborúk

Dávid és Góliát harca

Mai írásunkban felelevenítjük a hidegháború egyik kevéssé ismert konfliktusát, amely nem a vasfüggöny két, ellentétes oldalán zajlott le, hanem két NATO-szövetséges között. 

1024px-gadus_morhua_cod-2b-atlanterhavsparken-norway.jpg

Atlanti tőkehal - akaratán kívül vált két ország halászati konfliktusának főszereplőjévé. (forrás: Wikipedia)

 

Nem, nem Görögország és Törökország konfliktusáról lesz szó, mai célunk a messzi Észak!

Tovább

Isten, áldd meg Afrikát!

Mai posztunkkal köszörülünk egy kicsit a csorbán: az utóbbi időben eléggé elhanyagoltuk blogunk kulturális ismeretterjesztésért felelős szegmensét, amelyet most egy afrikai zenei történettel kívánunk felpezsdíteni.

zebras_serengeti_savana_plains_tanzania.jpg

Igazi afrikai táj. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után megismerkedünk egy dallal, amely az idők folyamán nem kevesebb, mint öt országban funkcionált nemzeti himnuszként.

Tovább

Békétlenség a Távol-Keleten

Az orosz-japán határvita

Mi itt a Barangolás Blogon imádjuk az egzotikus témákat, helyszíneket, történeteket - különösen ha ezek egymással ötvöződve egy még érdekesebb történetet adnak ki. 

800px-sea_of_okhotsk_map.png

A Kuril-szigetcsoport (a csendes-óceáni tűzgyűrű részeként) választja el az Ohotszki-tengert a nagy víztől, egyben köti össze a Kamcsatka-félszigetet a japán szigetvilággal. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban ezért annak járunk utána, hogy a közhiedelemmel ellentétben (papíron legalábbis) miért nem ért véget mostanáig a második világháború.

Tovább

Tutajjal a Csendes-óceánon

A Kon-Tiki-expedíció

Adva van egy norvég tengerbiológus, akinek a hobbija az antropológia volt, a második világháborúban harcolt a hazáját megszálló németek ellen, hogy azután Dél-Amerikából kiindulva felfedezze magának Polinéziát. Thor Heyerdahl egy igazi reneszánsz ember volt - ma pedig megmutatjuk legnagyobb tettét, amely őt világhírűvé tette.

800px-pacific_culture_areas.png

Polinézia hatalmas vízfelületet foglal el, ahol több ezernyi apró sziget található; ezek egy jelentős részét népesítették be a mai polinézek ősei több, mint ezer évvel ezelőtt. De vajon honnan jöttek? (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

A halál száz napja

Népirtás Ruandában

Idén tavasszal volt huszonöt éve, hogy elkezdődött második világháború utáni kollektív történelem egyik (ha nem a) legsúlyosabb emberiség elleni bűncselekménye: egy kicsiny kelet-afrikai ország, Ruanda ekkor került fel a nemzetközi térképre - a "Tovább" gomb után bemutatott események egyben ékes példaként szolgálnak arra, milyen az, amikor a nemzetközi közösség teljes csődöt mond.

800px-flag_of_rwanda_1962_2001_svg.png

Ruanda 1961 és 2001 között használatban lévő zászlaja. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Tovább

Parádé a határon

India és Pakisztán immáron hét évtizede ősellenségnek tekinthetők - kapcsolatukra az hosszú hidegháború (egy-két forró szünettel), a vallási ellentétek és a vitás határok mellett immáron egymás kölcsönös elpusztításának lehetősége (és igénye) is rányomják bélyegüket.

baba_chamliyal_mela_at_indo-pak_international_border_near_jammu.jpg

Van azonban egy mindennapos ceremónia, amely a várakozásokkal ellentétben teljesen békésen zajlik le. Nézzünk szét India és Pakisztán határán!

Tovább

Menetirányt válts!

Magyarországon már megszoktuk, hogy a közúti közlekedésben a "jobbra tarts!" elve érvényesül: ennek megfelelően a járművek kormánya a bal oldalon van (kivéve ha most vettük a járgányt Angliában) - de nem volt ez mindig így: Közép-Európában utolsóként lángoktól ölelt kis hazánk váltott a bal oldali közlekedésről a jobb oldalira a második világháború előestéjén, 1941-ben. 

800px-countries_driving_on_the_left_or_right_svg.png

A Föld felosztása a közúti közlekedés iránya alapján: pirossal a "jobbra tarts!", míg kékkel a "balra tarts!" elvét követő országok. (forrás: Wikipedia)

 

Az utóbbi évtizedekben kevés példa van az ilyen menetirány-váltásokra a közúti közlekedésben - ezen kevesek közül nézünk meg mai posztunkban hármat.

Tovább

Egzotikus országok 11.0 - Zsidó Autonóm Terület

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk részeként (illetve egy azon kívüli poszt keretein belül) már foglalkoztunk Oroszország különleges közigazgatási egységeivel.

1024px-.JPG

A terület legnagyobb vasútállomása Birobidzsánban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a Tuvától (orosz szemszögből) kőhajításnyira fekvő Zsidó Autonóm Területet nézzük meg közelebbről.

Tovább