Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 34.0 - Új-Fundland és Labrador

2024. február 19. - FuraTermék

2024-ben is folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat - Saint-Pierre és Miquelon után visszatérünk Észak-Amerika északkeleti csücskébe, hogy ezúttal megismerkedjünk Kanada legfiatalabb szövetségi tartományával.

nlw_table1_tango7174.jpg

Tipikus új-fundlandi tájkép. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Új-Fundland és Labrador (Newfoundland and Labrador)!

Tovább

Túlélés az Andokban

1972. október 13-án Argentína és Chile határvidékén, az Andok gyakorlatilag lakatlan térségében, több, mint háromezer méteres magasságban szerencsétlenséget szenvedett az Uruguayi Légierő Chile fővárosába, Santiagóba tartó repülőgépe, fedélzetén a személyzet mellett egy teljes rögbicsapattal és hozzátartozóikkal.

800px-cordillera_de_los_andes.jpg

Az Andok helyenként hatezer méteres csúcsai és a közéjük ékelődő völgyek képezik Chile és Argentína nehezen átjárható határát. (forrás: Wikipedia)

 

A szerencsés (?) túlélők könyvbe és filmvászonra illő kalandjai azonban még csak ekkor vették kezdetüket - mai barangolós posztunkban az ő történetüket meséljük el röviden.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

 

Köszönjük!

Tovább

A történelem legnagyobb robbanása

Szenzációhajhász cím? Talán. Helytálló a "legnagyobb robbanás" szókapcsolat? Mindenképp!

800px-halifax_explosion_blast_cloud_restored.jpg

Füstfelhő Halifax felett a detonációt követően. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban bemutatjuk nektek a történelem legnagyobb emberkéz által előidézett, nem nukleáris robbanásának történetét.

Tovább

A világ legmeredekebb vasútja

A Barangolás Blogon már nem egy alkalommal foglalkoztunk a vasúttal - mai írásunkban sem teszünk másként, ugyanis bemutatjuk nektek "A világ legmeredekebb vasútja" címével büszkélkedő vonalat.

luzern_mount_pilatus_march_2019_01.jpg

A Pilatus-hegy a közeli Vierwaldstätti (Luzerni)-tó felől nézve. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a svájci Pilatus-hegy vasútja (németül Pilatusbahn, vagy rövidítve PB)!

Tovább

Diktátorok - 15. rész (második fejezet)

Szaddám Huszein

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk tizenötödik részét ott hagytuk abba, hogy a Szaddám Huszein vezette Iraknak nem sikerült legyűrni a szomszédos vetélytárs, Irán ellenállását, szemben az országban élő kurd felkeléssel.

iraq_saddam_hussein_222.jpg

Mosolygós diktátor egy 2001 januári felvételen - alig egy évvel később már nem sok oka volt mosolyogni, ugyanis Damoklész kardjaként lebegett feje felett az amerikai invázió. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a folytatás!

Tovább

Diktátorok - 15. rész (első fejezet)

Szaddám Huszein

Ha a 20. század végén egy nyugati akciófilmben szükség volt egy gonosz diktátorra, akinek a rendszerével szemben az aktuális főhős életét kockáztatva harcolhat, nagy esély volt rá, hogy Bagdad aktuális ura lesz az. Az elmúlt évtizedek diktátorait bemutató sorozatunk tizenötödik részében ennek a férfinak az életével és "uralkodásának" történetével ismerkedünk meg röviden.

saddam_hussein_in_uniform.jpg

Szaddám Huszein, Irak diktátora a legismertebb ruházatában, katonai egyenruhában. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen Kuvait rémálma, Szaddám Huszein!

Tovább

Karácsony a nagyvilágban

Mivel már csak néhány nap választ el bennünket az év egyik legfontosabb ünnepétől, a karácsonytól, a Barangolás Blog szerkesztősége úgy döntött, hogy ennek apropóján - és az év zárásaként - szétnéz a nagyvilágban, s közben a "Hol?", "Mikor?" és "Hogyan" kérdésekre keresi a választ az ünneplés kapcsán.

christmas_presents_and_a_tree.jpg

Karácsonyi ajándékok átadásra várva Finnországban - északi nyelvrokonaink karácsonyi szokásaiból ennél többet ma nem is fogunk mutatni. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a blog karácsonyi barangolása!

Tovább

A világ legnagyobb borgyűjteménye

Ha megkérdeznénk egy átlag magyart arról, hogy mit tud Moldováról, jó eséllyel szóba kerülne, hogy az országban a román a hivatalos nyelv, a futballt kedvelők esetleg megemlítenék a de facto állam, a Dnyeszter-menti Köztársaság fővárosának focicsapatát, az utóbbi időben az európai kupasorozatokban is egyet-egyet villanó Sheriff Tiraszpolt - mai posztunk témáját azonban valószínűleg csak a legjobban tájékozottak vetnék fel a kérdezőnek.

moldova_competitiveness_project_usaid_moldova_48121804303.jpg

Moldova, amely napjainkban Európa legszegényebb állama, gazdag borkultúrával rendelkezik. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után látogassuk meg a világ legnagyobb borgyűjteményét - s ha már ott vagyunk, nézzük meg a második legnagyobbat is!

Tovább

A bhopáli katasztrófa

Ha az üzembiztonság kifejezést halljuk, valószínűleg nem India az az ország, amely elsőnek eszünkbe jut - s e sztereotip hozzáállás kialakulásában nem kis szerepet játszott egy közel negyven évvel ezelőtti vegyipari baleset, amelyet azóta is a világ legsúlyosabb ipari katasztrófájaként tartanak számon.

deewali_new_market.jpg

Bhopál napjainkban egy közel kétmilliós, nyüzsgő metropolisz, egyetemi város és ipari központ. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a bhopáli katasztrófa történetével ismerkedünk meg röviden.

Tovább

Egzotikus országok 33.0 - Amerikai Virgin-szigetek

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk harmincharmadik részében - Barbados után - maradunk a napsütötte karibi térségben, mégpedig azért, hogy megismerkedjünk az egyetlen amerikai felségterülettel, ahol napjainkban is a baloldali közlekedés van érvényben a közutakon.

view_of_st_thomas.jpg

A szigetcsoport fővárosának, Charlotte Amalie-nak a panorámája. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány az Amerikai Virgin-szigetek!

Tovább
süti beállítások módosítása